Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Are 18 ani şi o fermă cu 40 de taurine!

Publicat: 21 septembrie 2009 - 20:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Aproape un an de zile a trecut de la ediţia 2008 a expoziţiei Agromalim de la Arad, atunci când l-am cunoscut şi am scris despre Alex Tăşedan, tânărul crescător de taurine de la Curtici.

Click pe poza pentru galerie!

Acum are 18 ani şi încă foarte multe proiecte de realizat dar, ajutat de părinţi, de câţiva colaboratori şi de o dorinţă puternică de a reuşi în ceea ce şi-a propus, în mai puţin de un an Alex a transformat creşterea vacilor de la stadiul de gospodărie la fermă familială. Editează în continuare revista "Express Dairy", buletinul informativ lunar pentru crescătorii de taurine, şi studiază în permanenţă, pentru a fi la curent cu cele mai noi şi moderne tendinţe în domeniu.


Rasa, casa, masa...

Dacă în luna ianuarie a acestui an, efectivul total de bovine în ferma Alecs Genetics Lact (A.G.L.) din Curtici era de 11 capete, în prezent sunt 41 de exemplare, din care 21 de vaci lactante. O mare parte dintre juninci au fost achiziţionate de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad, iar restul, reprezentând juninci din rasa Holstein Friză, au fost cumpărate de la ferma societăţii Banat Milch din Turnu, judeţul Arad.

Predominantă în fermă este rasa Fleckvieh (Bălţata germană), urmată de Bruna Austriacă (Brown Swiss) şi Holstein Friză.

Materialul seminal este achiziţionat de la Semex Alliance, Semtest BVN Târgu-Mureş şi se conturează şi o viitoare colaborare cu World Wide Sires.

Producţia medie în fermă este în prezent de 28 de litri/zi/vacă (producţie ridicată datorită fătărilor recente), însă producţia record este de 46 litri, cu lactaţia încheiată la 10.037 kg.

Familia Tăşedan a cumpărat în toamna anului trecut actualul adăpost al fermei, care pe-atunci era însă într-o stare avansată de distrugere. În prima fază, au împrejmuit întreaga suprafaţă, de 8.156 mp, de care dispune ferma. Adăpostul este proiectat pentru o capacitate de 30-35 vaci cu lapte, plus 30-40 capete tineret aferent, cu posibiliate de extindere la încă 25 capete vaci lapte, pe peretele longitudinal al grajdului, în exteriorul acestuia.

Pe lângă aceste cifre, luate în considerare strict pentru stabulaţia liberă, există şi 32 de locuri în sistem de stabulaţie legată şi un spaţiu compartimentat destinat maternităţii, îngrăşării tineretului mascul şi un loc pentru retragerea animalelor bolnave.

Sala de muls tip Brăduleţ are o capacitate de 1x5, suficientă efectivului lactant (cel puţin deocamdată), însă şi aceasta cu posibilitate de extindere de la 5 la 8-10 vaci.

Furajele sunt produse pe cele 31 hectare, proprietatea fermei, cultivate cu porumb boabe, porumb pentru siloz, lucernă, amestec de leguminoase furajere, grâu, ovăz. Suplimentele pentru vacile cu lapte şi juninci sunt cumpărate de la o firmă specializată, cu care Alex Tăşedan are şi o colaborare deschisă privind stabilirea raţiilor furajere.

Laptele obţinut în fermă este comercializat în sistemul vânzărilor directe (pe piaţă). O problemă foarte gravă, spune fermierul de la Curtici, o reprezintă cota de lapte, care este insuficientă, raportat la producţie, mai ales că în perspectivă se gândeşte la predarea unei cantităţi de lapte la procesator.


Dezvoltare cu forţe şi resurse proprii

Întreaga investiţie s-a realizat din resurse proprii, deoarece derularea unui proiect pe fonduri structurale durează aproape doi ani de zile, iar familia Tăşedan nu îşi permitea să aştepte, întrucât spaţiul oferit de vechea locaţie devenise insuficient pentru efectivul în creştere. În plus, spune Alex, "ajungi să vorbeşti singur pe stradă când te loveşti de incompetenţa celor la care trebuie să mergi să-ţi semneze cutare şi cutare act, după care te trimit la altcineva, pe motiv că nu la ei trebuia să vii, şi tot aşa te plimbi de la unii la alţii şi trec zilele, şi tot nimic n-ai rezolvat".

Alecs Genetics Lact este fermă parteneră a Unităţii de extensie din cadrul USAMVB Timişoara. "Le mulţumesc în mod special părinţilor, care m-au susţinut şi m-au ajutat, pentru ca visul meu, acela de a avea propria fermă de vaci cu lapte, să devină realitate, precum şi specialiştilor care m-au îndrumat cu competenţă pe parcursul realizării acestui proiect, la standardele europene impuse: Ioan Huţu (Unitatea de extensie), Ludovic Cziszter (USAMVB Timişoara), Leornard Zoritti (OJCA Arad), Traian Sălăjeanu, Aurelia Sălăjeanu (SCDB Arad). Sperăm ca până la finele acestui an să reuşim inaugurarea propriu-zisă a fermei familiale, modernă şi conformă, aşa cum mi-am dorit dintotdeauna", spune tânărul nostru fermier.

Vizualizat: 1514 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?