Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

APICULTORI verificaţi STUPINELE! Vor fi PIERDERI de până la 50%!

Publicat: 13 februarie 2017 - 15:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SITUAŢIE DIFICILĂ ÎN APICULTURĂ! Pierderile nu sunt toate contorizate, pentru că nu s-a ieşit din iarnă, dar din toate controalele făcute rezultă că 30-40% din efectiv se duce şi s-ar putea să înregistrăm pierderi şi de până la 50% la finele iernii, ne-a spus Vasile Nicula,  apicultor şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Albine Bistriţa Năsăud.

Apicultorii se tem de ce este mai rău. Famiile de albine sunt slăbite după iarna grea, iar pierderile cu siguranţă se vor resimţi în producţia de miere. Ce a condus la această situaţie? “În primul rând, familiile de albine au intrat la stup cu hrană de slabă calitate, pentru că nu a fost nectar şi apicultorii au fost obligaţi să completeze şi să folosească tot felul de biostimulatori; de asemenea, nu a fost o producţie bună şi albinele nu au putut colecta polen, condiţii în care, cu siguranşă vom avea probleme” ne-a declarat Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

Sfatul specialistului!
Iaon Fetea recomandă verificări ale stupinelor şi completarea rezervei de hrană. „Pentru că au fost şi câteva ferestre de vreme bună în care se putea interveni de către apicultori cu verificări la stupină, iar dacă nu au făcut-o trebuie să vadă în ce stare sunt, apoi, în primul rând să asigure sursa de hrană pentru a completa rezerva de iernare acolo unde este nevoie. Ulterior, când timpul le va permite, să fie corectate rapid toate deficienţele, poate au fost atacuri de şoareci, atacuri de ciocănitori, mai sunt şi greşeli tehnologice ale noastre. Fiecare apicultor ştie ce are în stupină; în primul rând rezerva de iernare să fie suficientă şi de calitate, pentru că alte prevenţii şi tratamente doar toamna se pot face, iar cine nu s-a ocupat de tratamentele corespunzătoare în toamnă sigur că înregistrează depopulări” a adăugat preşedintele ACA.

Albinele la stup_bClick pe poza pentru galerie!

Detalii privind situaţia îngrijorătoare a sectorului apicol românesc, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2017!

Vizualizat: 12196 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?