Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

APELUL CRESCĂTORILOR de PORCI şi de PĂSĂRI către PREŞEDINTELE IOHANNIS!

Publicat: 09 mai 2018 - 10:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CÂND POLITICIENII NU SE PUN DE ACORD, FERMIERII ROMÂNI PIERD ŞI IMPORTURILE CÂŞTIGĂ! Şefii organizaţiilor care reprezintă crescătorii de porci şi de păsări din România fac apel la preşedintele Klaus Iohannis, precum şi la instituţiile abilitate ale statului, să lase deoparte aspectele politice şi să grăbească procedurile de avizare și publicare a celor două legi care prevăd acordarea de ajutoare financiare fermierilor din cele două sectoare.

Reacţia vine după ce, pe 7 mai 2018, Președintele României, Klaus Iohannis, a respins de la promulgare Legea privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol pe motiv că este neconstituțională.

Anterior, în luna ianuarie 2018, atât Legea privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, care instituie o schemă de ajutor de stat pentru investiţii în locuri de cazare în ferme de păsări, cu valoare totală de 300 milioane euro, cât şi Legea pentru aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, care prevede acordarea de ajutoare de stat în valoare totală de 360 milioane euro pentru fermierii care desfăşoară activităţi de reproducţie sau creştere ori îngrăşare a suinelor, au fost trimise Parlamentului pentru reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis. Motivul invocat şi atunci, ca şi acum, ar fi că noile ajutoare de stat nu ar putea fi aplicate deocamdată din cauză că nu au primit acordul Comisiei Europene.

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și Asociația Fermierilor din România au reacţionat prompt la ştirea că acordarea ajutoarelor de stat promise prin cele două legi este amânată încă o dată. Redăm mai jos comunicatul comun transmis de cele trei organizaţii ale fermierilor:

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România și Asociația Fermierilor din România au aflat cu surprindere că Președinția României respinge și trimite Curții Constituționale a României pentru analiză și avizare Legea privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție și Legea privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și creștere în sectorul avicol.

Cele două legi au fost elaborate în baza Orientărilor UE privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale, pentru perioada 2014 - 2020, publicate în Jurnalul Oficial al UE, seria C, nr. 204 din 1 iulie 2014. De asemenea, legile în fază de proiect au fost notificate la Comisia UE și au fost consultate cu fermierii din România.

Nu cunoaștem procedura din punct de vedere juridic, dar nu este foarte clar dacă avizarea de către Comisia UE se face în fază de proiect sau după publicarea în Monitorul Oficial al României.

De aceea, facem apel la toate instituțiile abilitate ale statului să grăbească procedurile de avizare și publicare a celor două legi, având în vedere că acestea produc efecte începând cu anul 2018 și până în anul 2020, orice întârziere ducând la neaplicarea programelor în anul 2018.

pasari-si-porci-bunastare_bInvestițiile în sectoarele de creștere a porcilor și a păsărilor sunt foarte necesare și urgente, întrucât România este dependentă de importul de carne de porc, carne de pasăre și ouă consum.

În anul 2017, România a importat 250 mii tone carne de porc, adică echivalentul a 3 milioane porci, 160 mii tone carne de pasăre și 163 mil. ouă consum. De asemenea, România este dependentă de materialul biologic care se crește în aceste ferme. Astfel, în anul 2017, s-au importat peste 1 mil. capete purcei pentru îngrășat și cca. 20% din materialul biologic necesar fermelor avicole.

Într-o țară care se clasează în primele locuri la producția de cereale în UE, întârzierea publicării acestor legi stopează dezvoltarea zootehniei, întârzie zootehnizarea agriculturii, iar fermierii nu înțeleg motivele pentru care acest lucru se întâmplă.

Fermierii apelează la Președinția României să analizeze fără părtinire legile care au drept scop sprijinul pentru sute de fermieri din sectorul animal și mii de fermieri din sectorul vegetal, lăsând deoparte aspectele politice și să militeze pentru dezvoltarea agriculturii românești.

Consiliul Director APCPR
Ioan LADOȘI - Președinte

Consiliul de Administrație UCPR
Ilie VAN - Președinte

Consiliul Director AFR
Adrian RĂDULESCU - Președinte

 

Vizualizat: 868 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?