Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ANZ, cu ochii pe Asociaţia „Dacia”

Publicat: 30 iulie 2018 - 16:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine ”Dacia” din Hunedoara, Dumitru Andreşoi, răsuflă uşurat. Suspendarea primită de asociaţie din partea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie (ANZ) la jumătatea lunii mai a fost revocată de agenţie la începutul lunii iunie. 

O poveste cu du-te-vino derulată într-un timp foarte scurt, încât te întrebi cui o fi folosit cu adevărat decizia care, iată, a fost întoarsă în două săptămâni.

Berbec_b

”Regele ciobanilor” la tribunal
Dumitru Andreşoi este considerat unul dintre ”băieţii deştepţi” ai oieritului din România. Unii crescători de oi îi pun în cârcă o sumedenie de nereguli. Îl acuză că a pus stăpânire pe numeroşi munţi din Carpaţi, participând la licitaţii prin interpuşi. Precizăm că anul trecut Curtea de Apel Craiova l-a obligat pe Andreşoi să plătească 420.000 de lei Consiliului Local Tismana la capătul unui proces privind păşunile alpine ale comunei, potrivit unui articol publicat de gorj-domino.ro. Îl mai acuză unii oieri că influenţează din umbră elaborarea acelor decizii ministeriale care oferă avantaje financiare masive celor care gestionează schemele de ameliorare a raselor de ovine. Cât priveşte berbecii din rasa Ţurcană livraţi pe piaţă, unii oieri susţin că animalele nu ar fi de calitate, preţul cerut fiind mult prea umflat faţă de performanţele reale. Punând cap la cap aceste detractări, am spune că Dumitru Andreşoi este mai mult decât unul dintre ”băieţii deştepţi”. Este de-a dreptul un tartore al ”băieţilor deştepţi” ai oieritului autohton. Oricum, ţinând cont de numărul impresionant de oi, undeva la 40.000 de capete, pe care spune că-l deţine, omului i se mai spune şi ”Regele ciobanilor” sau, mai ca la stână, ”Mitică Oi multe”.
În cadrul unei ediţii a emisiunii ”Viaţa satului”, Andreşoi a negat că ar deţine mai mult de 500 de ha de păşune comunală, cele mai multe păşuni fiind private. Cât priveşte calitatea berbecilor livraţi pe piaţă, faimoşii berbeci ”de Haţeg”, Andreşoi a răspuns că toţi ”se înscriu în standardele rasei”.

Care au fost neregulile?
Obţinând în 2015 (ministru al Agriculturii era Daniel Constantin) acreditarea pentru asociaţia ”Dacia” de a conduce RG la rasa Ţurcană, fiind a doua asociaţie după ”Păstorul Crişana” care avea acreditare din 2008, Dumitru Andreşoi a fost identificat rapid de către oieri cu toată regiunea numită ”Ţara Haţegului”. Când spun Andreşoi, ei spun Haţeg şi viceversa, vorba lui Caragiale. O ecuaţie simplă, dar mânuită simplist duce la confuzii.
Unele acuzaţii aduse ”Regelui ciobanilor” s-au răsfrânt în felul acesta asupra tuturor crescătorilor de oi din Ţara Haţegului. Prezent la Adunarea Federaţiei Oierilor de Munte, organizată în primăvară la Moeciu de Sus, fermierul Pavel Iovăneasă a răbufnit când a fost abordat subiectul berbecilor cu certificat de origine vânduţi în cadrul celor două scheme de minimis: ”Nu mai spuneţi când aveţi acuzaţii de făcut! Sunt în zona noastră trei ferme care au furnizat berbeci. Vă rog, precizaţi de la cine aţi cumpărat!”. Si mare dreptate are fermierul. Tranzacţiile au fost făcute cu o anumită fermă, nu cu Ţara Haţegului. Revenind de unde am plecat, de la suspendarea de două săptămâni a asociaţiei ”Dacia”, susţin că, în scurt timp, ANZ ar trebui să vină cu clarificări privind temeiurile suspendării şi încetării acestei suspendări. Mai ales că decizia a fost fără precedent, după cum a declarat, pentru agroinfo.ro, şeful ANZ, Iacob Lelior. Decizia a fost făcută publică şi oierii au aflat că asociaţia condusă de Dumitru Andreşoi ”are probleme”. Oierii, unii dintre ei parteneri ai asociaţiei ”Dacia” în cadrul programelor de ameliorare a rasei Ţurcană, alţii cumpărători ai berbecilor de rasă vânduţi de ferme membre ale asociaţiei respective, ar trebui să ştie care au fost, dacă au fost, neregulile.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

 

Vizualizat: 109 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?