Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Anomalii ale oului

Publicat: 23 octombrie 2016 - 20:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Probabil vi s-a întâmplat, și nu o dată, ca atunci când ați recoltat ouă sau când le-ați cumpărat de la magazin să găsiți diferite anomalii ale acestora. În producția de ouă a păsărilor pot să apară diferite anomalii morfologice, într-un procent mai mare sau mai mic.

Care sunt cauzele acestor defecte ale ouălor, ce fenomene le determină, cum și la ce păsări se manifestă ele?
• Ouăle cu două gălbenușuri se formează când două ovule maturate cad simultan în trompă sau la un interval de timp foarte mic, acestea îmbrăcându-se apoi în aceleași membrane terțiare.
• Ouă fără coajă. Ouăle cu gălbenușul și albușul învelite numai în membranele cochiliere apar întâmplător, de obicei, într-un procent mai redus. Aceste anomalii se manifestă mai ales când rația păsărilor este dezechilibrată și deficitară mai ales în vitamina D și în săruri minerale. Pot să mai apară și în cazul în care pasărea nu reușește să sintetizeze calciul sau dacă prezintă leziuni ale pereților camerei cochiliere ale oviductului. Păsările identificate care produc asemenea ouă sunt eliminate din efectiv.
• Ouă fără gălbenuș. De obicei, aceste ouă sunt mai mici și au o greutate de 15-30 grame. Ele se formează din cauza excitării reflexe a pereților oviductului de către diverse resturi, cum ar fi: resturi de albuș, cheaguri de sânge etc. În jurul corpurilor anterior menționate, care excită oviductul, se secretă o cantitate de albuș, membrane cochiliere, coajă și cuticulă. Acest fenomen apare mai des la găinile care sunt la sfârșitul ciclului de ouat, când deși ovulația a încetat, unele glande albuminogene continuă să funcționeze.
• Ouă fără albuș. Acest fenomen apare deosebit de rar și este determinat de nefuncționarea, dintr-o oarecare cauză, a glandelor din porțiunea albuminogenă și istm. Uneori pot să apară ouă cu foarte puțin albuș.
• Ouă duble - aceste cazuri sunt foarte rare și ouăle obținute sunt foarte mari, fiind constituite dintr-un ou introdus în alt ou, uneori cu tot cu gălbenuș, albuș, membrane cochiliare și coajă. Ouăle acestea se produc în urma apariției unui șoc. Acest șoc transformă pentru puțin timp mișcările peristaltice ale oviductului în mișcări peristaltice, care fac ca un ou gata format să se întoarcă din uter în istm sau chiar în camera albuminogenă, unde se acoperă cu noi straturi de albuș și își reia drumul normal, se îmbracă cu o nouă coajă, iar dacă în istm întâlnește un gălbenuș, el va fi învelit cu membrane terțiare.
• Ouă cu cheaguri de sânge în albuș sau în gălbenuș. Petele de sânge pe gălbenuș apar atunci când ruperea membranei vasculare a ovulei se face pe o întindere care depășește linia stigmatului. Petele de sânge de pe albuș apar ca urmare a faptului că pereții oviductului sângerează din cauza unor răniri.
• Ouă cu paraziți. Acestea apar din cauza lipsei de igienă din adăposturi și din cuibare, ouăle pot conține bacterii, mucegaiuri sau diverși paraziți. Aceste ouă sunt improprii consumului și se interzice comercializarea lor.
• Ouă cu coaja deformată sau cu alte defecte. Cele mai întâlnite animalii ale cojii ouălor sunt: coaja prea groasă sau ouă cu coaja prea subțire, ouă cu coaja aspră, cu rugozități, cu îngroșări sub forme de cute, cu forme și grăsimi diferite etc. Astfel de defecte sunt posibile din cauza unor anomalii ale uterului sau a unor carențe alimentare.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 4324 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!