Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Animalele sunt inteligente?

Publicat: 01 august 2019 - 13:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ştim cu toţii cât de inteligenţi şi sensibili sunt câinii şi pisicile noastre. Se conectează cu noi, se pare că ştiu ce gândim, ne anticipează deciziile, ne „mângâie” când suntem trişti şi chiar ne păcălesc pentru a obţine ceea ce vor ele. Pe de altă parte, pe reţelele sociale, există din ce în ce mai multe videoclipuri care au ca protagonişti porci, capre, oi, vaci şi pui ale căror reacţii, în situaţii diverse, ne surprind.

Abilităţile acestor animale de fermă (aceleaşi care ajung în tăvile din frigiderele supermarketului), testate ştiinţific, ne fac să afirmăm ca ele sunt inteligente. De fapt, unele sunt foarte inteligente! Şi, desigur, la fel de adorabile ca şi pisicile şi câinii.

Oi si miei_b

Dovezi clare ale isteţimii necuvântătoarelor
Iată câteva fapte care-i fac pe tot mai mulţi oameni să găsească noi prieteni în lumea animală:
• Animalele de fermă au un „vocabular” complex!
Puii de găină „vorbesc” unii cu ceilalţi? Da! Şi au mai mult de 30 de vocalizări diferite! Aceste păsări sunt capabile să furnizeze o gamă largă de mesaje. Puii pot comunica grupului unde să găsească hrană şi îi pot avertiza de apropierea prădătorilor. Comunicarea începe în timp ce se află încă în interiorul oului, înainte de ecloziune.
• Sunt capabile să „gândească” şi să formuleze opinii!
Întru-un experiment pe un grup de capre, animalele au fost învăţate să deschidă capacul de pe o cutie pentru a se hrăni. Când capacul a fost blocat şi imposibil de deschis, caprele au întors capul spre persoana care a efectuat experimentul, aşteptând ca aceasta să rezolve situaţia. Caprele pot învăţa vizualizând ce fac oamenii şi au o mare răbdare pentru a reuşi ceea ce şi-au propus.
S-a dovedit că găinile folosesc logica şi raţiunea pentru a alege cocoşii cu care se vor împerechea. Înainte de a-şi alege partenerii, ele fac observaţii şi îşi formează opinii. Aceasta înseamnă că pot stoca în amintirile lor orice comportament observat la cocoşi.
• Animalele sunt deştepte şi îşi pot păcăli prietenii!
Cercetătorii comportamentului animal au prezentat dovezi despre cât de deştepţi sunt porcii. Ei au observat cum un porc a învăţat să “citească” un comportament al altui porc care ştia unde să găsească mâncare. Acesta urma traseul spre hrană, dar celălalt porc care ştia ce se întâmplă, îl ducea pe urmăritorul său în locuri unde nu era nici un fel de mâncare, ca să-l păcălească. Porcii sunt printre cei mai rapizi cursanţi în natură şi învaţă mult mai repede, chiar şi decât maimuţele.
• Manifestă afecţiune faţă de celelalte animale!
Vacile sunt agitate şi triste atunci când viţeii sunt separaţi la câteva zile de la fătare. Este, de asemenea, cunoscut faptul că alte vaci vin la ele şi încearcă să le ajute şi să le liniştească.
Găinile sunt îngrijorate atunci când cred că puii lor sunt în pericol. Ele încearcă să-i protejeze de orice ameninţare şi sunt calme doar atunci când aceştia sunt în siguranţă.
• Pot depăşi inteligenţa delfinilor, a primatelor şi a altor animale considerate „isteţe”!
Porcii sunt unele dintre cele mai inteligente animale de pe planetă, la fel ca şi elefanţii şi delfinii. Ei învaţă mai repede decât câinii sau primatele şi inteligenţa lor este comparată cu cea a unui copil de trei ani. Vacile au „abilităţi” excelente de rezolvare a problemelor care implică logica. Odată ce au stăpânit cum să rezolve o problemă, ele sărbătoresc sărind şi alergând bucuroase.
• Au o memorie impresionantă!
Keith Kendrick de la Institutul din Cambridge a descoperit că oile sunt capabile să memoreze 50 de feţe ale tovarăşelor de turmă. Ele chiar îşi pot aminti feţele după ani de zile, fără să le vadă între timp.
Vacile se simt chinuite în prezenţa celor care le-au rănit, ţinând minte perfect trauma pe care au experimentat-o.
Găinile şi porcii învaţă jocuri şi îşi pot aminti cum să le joace.
În final se impune întrebarea: aveţi animal de companie sau, altfel spus, un prieten din lumea animală? Probabil, acum vă doriţi unul!

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Vizualizat: 872 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?