Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Animale cu origine precisă

Publicat: 28 februarie 2017 - 01:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• program de selecție practic și ușor de asumat

Ultima provocare pe care ministerul agriculturii a lansat-o crescătorilor de oi este implementarea mai intensă și accelerată a ameliorării genetice a raselor de ovine din România. Modalitatea pe care au ales-o pentru realizarea acestui deziderat este acordarea unei subvenții consistente crescătorilor care fac dovada că o parte din oile lor sunt supuse testului de performanță productivă de către o organizație de specialitate acreditată.

Berbec

Aceasta este o primă măsură pentru a-i determina pe fermieri să producă generațiile următoare numai cu animalele care posedă cea mai bună genetică din efectivul pe care-l dețin. Aceasta înseamnă că animalelor respective li se cunoaște: pedigree-ul (părinți, bunici și rude descendente și colaterale), dezvoltarea și performanța principalelor caractere importante din punct de vedere economic și, ca atare, sunt înscrise în registrul rasei din care fac parte. Însă datele respective sunt greu de obținut, deoarece în acest sector de activitate se lucrează cu foarte multe animale, care sunt, pe de o parte, dificil de identificat și pe de altă parte caracterele sunt greu de măsurat din cauza lipsei unor instituții bine organizate care să măsoare principalele caractere ce trebuie realizate periodic pentru fiecare animal.

Progresul genetic și bunăstarea oierului
În lipsa lor, fermierii pierd o mulțime de bani, dar și oportunitatea de a beneficia pe viitor de progresul genetic care se va înregistra ca urmare a aplicării unui astfel de program. Reiese de aici că știința, dar și inovarea prin documentare trebuie să găsească metode și procedee care, implementate în producție, să-l ajute pe fermier să aibă acces nu numai la subvenție, ci mai ales la un program de selecție practic și ușor de asumat.â
Obținerea unui progres genetic semnificativ, ca urmare a producerii generației următoare numai cu animalele care au fost dovedite că sunt cele mai bune din punct de vedere genetic, este absolut necesară. În primul rând, să identifice cu maximă siguranță fiecare animal din efectiv și, în al doilea rând, să fie sigur că pedigree-ul animalului este real și nu mistificat. Identificarea animalelor, prin orice mijloace electronice, nu sunt cele mai sigure și facile metode care să prevină greșelile de identificare și, mai ales, nu sunt în stare să-l ajute pe fermier să identifice descendenții berbecilor care participă la producerea generației următoare, decât atunci când face însămânțare artificială (ceea ce este greu de implementat), în nici un caz atunci când utilizează monta naturală cu berbecii în turmă.

Selecția genomică oferă precizie în identificarea tatălui mieilor dintr-o turmă
În Australia și Noua Zeelandă a fost pusă la punct - și este pe cale de a fi implementată în practică - o metodă moleculară care folosește doar 163 de SNP-uri din cele peste un milion și jumătate existente în genomul oilor, pentru identificarea cu o precizie de peste 99% a tatălui unei mulțimi de miei proveniți dintr-un grup de mai mulți berbeci folosiți la montă naturală într-o turmă de oi, în aceeași perioadă de timp. Metoda se bazează pe faptul că în cazul în care tatăl posedă în mai multe locuri din materialul său ereditar două variante ale unui SNP, descendenții săi nu pot avea decât una dintre ele și, în consecință, acolo unde se găsesc ambele variante, presupusul tată se exclude.
Utilizarea SNP-urilor pentru identificarea genetică a tatălui vine să înlocuiască markerii de tipul microsateliților specifici, recomandați de către Societatea Internațională de Genetică pentru testarea parentajului mieilor, mai scumpă și cu erori mai mari de 5%. Metoda testării snipurilor este mai simplă, se poate realiza prin mijloace automate și este mai sigură și mai ieftină. Un test de parentaj realizat cu ajutorul microsateliților costă între 25 și 30 de dolari, iar o metodă realizată prin testul celor 163 de SNP-uri poate ajunge doar între 15 și 20 de dolari pentru precizarea tatălui unui singur miel. Firma Ilumina furnizează, deja, kituri și oferă servicii crescătorilor de oi care utilizează monta naturală cu berbecii incluși în turmă și care vor să stabilească cu precizie tatăl mieilor.
Testul SNP mai are încă o virtute care nu poate fi trecută cu vederea. El poate identifica cu foarte mare precizie individul, dar și apartenența sa la o rasă sau alta. Astfel există posibilitatea ca cei care supraveghează siguranța populației să urmărească ușor și în deplină siguranță apartenența la un anumit proprietar, precum și traseul pe care-l urmează animalului și produsele sale.

 


TESTUL SNP-URILOR
Metodele moderne de care beneficiază selecția genomică îl poate ajuta pe fermier să realizeze un pedigree sigur al oilor sale și, mai ales, să poată identifica ușor și cu mare precizie descendenții berbecilor destinați să producă generația următoare. Este vorba despre utilizarea markerilor moleculari de tipul SNP-urilor (single nucleotide polimorphism sau polimorfismul unui singur nucleotid), care există cu sutele de mii în lanțul lung de peste 1,5 m al materialului ereditar sau în ADN-ul dintr-o celulă.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 282 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!