Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Angus, calitate premium și în fermele din România

Publicat: 03 iulie 2013 - 17:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În Uniunea Europeană, cererea de carne de bovină premium este în continuă creștere. În mod firesc, și prețurile urmează un trend crescător

Click pe poza pentru galerie!

Dacă mai punem la socoteală și faptul că Rusia își asigură numai 1,5 la sută din consum prin producție proprie, iar cererea de carne de bovine de calitate este tot mai mare în China, avem argumente suficiente pentru a afirma că investiția în acest domeniu este sustenabilă pe termen lung.

 

Noi... tot cu potențialul

Dacă privim pășunile slab populate din România, ne dăm ușor seama de potențialul uriaș de dezvoltare a raselor de carne. Iar dacă facem comparația cu Irlanda, unde încărcătura la o sută de hectare este de 137 de capete, oportunitățile noastre sunt mai mult decât evidente...

Oportunități avem dar cum noi nu știm să le valorificăm, a fost necesar să vină doi elvețieni care lucrează de mult în acest domeniu pe plan european și care au pus la punct un plan foarte ambițios: dezvoltarea unui sistem de producere a cărnii premium de Angus și vânzarea producției în Europa. Ambiția lor este să facă la fel de cunoscută carnea premium produsă în Carpați, ca și carnea din Pampasul argentinian.

 

... iar elvețienii valorifică potențialul românesc

În ziua de 30 mai a.c., Samuel Widmer (foto), director general al firmei Karpaten Meat, a făcut o scurtă prezentare a companiei dar și o descriere a programelor de parteneriat propuse fermierilor români. În 2008, cei doi elvețieni au pus bazele unei ferme de vaci de carne în comuna Nocrich din județul Sibiu, prin importul unui nucleu de 120 de juninci Angus. Acum au în fermă peste două mii de capete. Obiectivul firmei este ca, până în anul 2018, ferma să producă cel puțin zece mii de carcase de carne de calitate superioară.

Pentru a atinge acest obiectiv ambițios, cei doi au nevoie de parteneri în toate etapele sistemului "de la iarbă la carne". Acesta prevede creșterea atât în rasă pură, cât și a hibrizilor Angus cu Bălțată românească, în sistem simplu, pe pășune, îngrășarea de scurtă durată, fără soia și premixuri. Rezultatul trebuie să fie o carcasă de 300-350 kg carne de calitate Angus, omogenă.

În acest scop, au pus la punct două programe:
• programul Angus rasă pură, care prevede importul de juninci pentru a crește numărul de capete din România, vânzarea lor către parteneri și, ulterior, achiziționarea de către firmă a produșilor obținuți;
• programul Angus - Bălțată românească prevede însămânțarea vacilor Bălțată cu material seminal din tauri Angus, oferiți de firmă, apoi creșterea, de către partenerii programului, a vacii împreună cu vițelul pe pășune în sistem de mamă doică și cumpărarea de către firma Karpaten Meat a produșilor obținuți, la vârsta de 7-12 luni.

 

DE CE RASA ANGUS?

Aberdeen - Angus este, în primul rând, o rasă comercială și oferă numeroase avantaje pentru crescătorii de taurine, fiind cea mai populară și recunoscută rasă de carne din lume:

• foarte robustă, adaptabilă diferitelor condiții de mediu, rezistă de la -40 grade până la +40 de grade Celsius;
• aport zilnic crescut, bazat pe hrană verde în sistem extensiv;
• producție bună de lapte, care permite o creștere rapidă în greutate a vițeilor, înțărcare viței la 8 luni;
• precoce: vârsta la prima montă este de 14-15 luni (minim 350 kg), vârsta la primul vițel 24-27 luni;
• prolifică: 1 vițel pe an, cu fătări ușoare în 98,6 la sută din cazuri;
• spor mediu zilnic ridicat, de 1000-1300 gr;
• greutate tauri de 800-1000 kg, vaci 550-700 kg;
• randament ridicat la sacrificare, de 65-70 la sută.

Rasa ANGUS este ideală pentru România, se pretează bine la pășunat, realizându-se o producție de carne de cea mai bună calitate, cu un minim de nutrețuri.

Vizualizat: 1384 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
material seminal
|
01. 13, 2014. Monday 12:59
mi-am insamintat si eu vacile cu material seminal de ANGUS de la d-nul SAMUEL o sa vad ce o sa iasa
2.
da da
|
09. 30, 2013. Monday 21:25
Cu cine ne compara asta, cu Iranda, ce clima si pasuni au irlandezii si ce avem noi? Este o rasa buna si potrivita, dar o asemenea comparatie...mere cu pere.
1.
DESPRE ANGUS
|
07. 12, 2013. Friday 08:24
Indiscutabil o rasa excelenta.Ce opreste intr-un fel extinderea ei.Culoarea ,din cauza geambasilor de vitei ce lucreaza ILEGAL.Daca cei in drept ar face ordine,cu singura conditie ,sa vrea, totul ar fi perfect.Dar doctorii fac bani nu meserie.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?