Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Amenajamentul pastoral - salvare sau obstacol?!

Publicat: 17 iunie 2017 - 01:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pajiştile permanente ale României, în suprafaţă de cca 4,8 milioane hectare, deşi reprezintă 21 la sută din suprafaţa ţării şi 32 la sută din suprafaţa agricolă, se regăsesc astăzi într-o stare avansată de degradare, mai ales de natură floristică, urmare a folosirii neraţionale a covorului vegetal (supraîncărcarea sau subîncărcarea cu animale), dar şi a neaplicării unor măsuri de îngrijire a acestor suprafeţe.

Această situaţie este în contrast cu ajutorul financiar acordat celor care concesionează sau arendează suprafeţele de pajişti, prin sistemul de subvenţii acordate pentru acoperirea costurilor unor lucrări de ameliorare aplicate.
De asemenea, în ultimele două decenii specialiştii pratologi de la universităţile agricole şi instituţiile de cercetări agricole au făcut cunoscută situaţia actuală a patriomiului pastoral, considerat cel mai complex ecosistem din ţara noastră. Această implicare constantă a cercetătorilor din domeniul pratologiei a avut ca efect o anumită sensibilizare la nivel politic şi, ca urmare, au apărut în ultimii ani o serie de documente legislative (OUG nr. 34/2013, Ordin MADR nr. 544/2013, HG nr. 1064/2013, Legea nr. 86/2014, HG nr. 78/2015, OUG nr. 15/2015, Legea nr. 16/2016, HG nr. 214/2017) şi norme metodologice de aplicare privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente.

Pasune_b

Grupurile de lucru nu corespund cu realitatea şi necesităţile din teren!
Toate actele de natură juridică enumerate prevăd realizarea unor amenajamente pastorale, pentru toate categoriile de pajişti permanente, folosite prin concesionare sau arendare, conform Ghidului-cadru editat sub egida Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti Braşov. Legislaţia din acest domeniu, în funcţie de anul apariţiei, a prevăzut mai multe termene de finalizare a amenajamentelor pastorale: sfârşitul anului 2015, apoi al anului 2016 şi, ulterior, a anului în curs. După toate probabilităţile însă, aceste amenajamente nu vor putea fi realizate, în totalitate, nici în următorii ani.
Cauzele nerealizării amenajamentelor pastorale, în perioada de timp prevăzută de lege, sunt multiple, dar cea mai importantă o reprezintă structura profesională a grupului de lucru care se constituie la nivelul fiecărui judeţ, format dintr-un specialist al Direcţiei agricole şi un reprezentant al Consiliului local care administrează suprafeţele de pajişti ce fac obiectul amenajamentului. La acest grup de lucru se alătură şi Oficiile judeţene pentru studii pedologice şi agrochimice care, în baza analizelor de sol întocmesc planurile de fertilizare.

Pasune_b

Unde a fost voinţă şi colaborare s-au realizat şi amenajamentele pastorale
Dacă se analizează Ghidul-cadru pentru realizarea amenajamentului pastoral se constată că acest proiect de amenajare a pajiştilor permanente are o structură complexă, dată de specificitatea acestor terenuri agricole, total diferite din punct de vedere tehnologic şi al modului de folosinţă. Ca urmare, orice amenajament pastoral trebuie să cuprindă numeroase studii, efectuate pe teren şi în baza unor documentaţii de specialitate, cu privire la următoarele componente ale relaţiei sintetice: SOL - PLANTĂ - ANIMAL - MEDIU - TOPOGRAFIA TERENULUI. Această structură complexă determină o altă componenţă a grupului de lucru, formată din specialişti consacraţi pe domeniile respective, în coordonarea specialiştilor pratologi, cunoscători ai vegetaţiei pajiştilor şi a măsurilor tehnologice de ameliorare a acestor terenuri.
Orice măsură tehnologică prevăzută în amenajamentul pastoral se bazează pe numeroase studii cu privire la compoziţia floristică existentă în pajişte, pe determinarea tipurilor caracteristice de pajişti, a valorii pastorale şi a capacităţii de păşunat, în relaţie cu factorii naturali staţionali (sol, climă, topografia şi orografia terenului). Acest mod de lucru a fost aplicat în unele judeţe în care a existat o strânsă colaborare între Consiliile locale, universităţi de ştiinţe agricole şi instituţii de cercetare, în baza unor acorduri de asistenţă şi consultanţă de specialitate. ~n judeţele în care s-a aplicat acest mod de lucru s-au realizat, până în prezent, peste 50 la sută din numărul total de amenajamente la nivelul U.A.T.-urilor din judeţ.

Alte aspecte care contează foarte mult: timpul, cadastrul şi studiile în teren
Timpul aferent pentru realizarea unui amenajament pastoral constituie, de asemenea, o cauză importantă a situaţiei actuale de prelungire continuă a finalizării acestei acţiuni. ~n funcţie de complexitatea studiilor necesare, a suprafeţei fiecărui U.A.T. şi a condiţiilor naturale de amplasare a suprafeţelor de pajişti (altitudine, forma de relief etc.), durata de finalizare a unui amenajament pastoral este de minim 2-3 luni.
Trebuie totodată să se ţină seama că toate studiile de teren, mai ales cele care vizează determinarea compoziţiei floristice, nu se pot efectua decât în perioada de vegetaţie a pajiştilor. La toate aceste cauze se mai adaugă şi situaţia cadastrală a multor suprafeţe de pajişti care nu întotdeauna este conformă cu datele din documentele puse la dispoziţie.

Stoparea degradării pajiştilor permanente pare a fi la mâna hazardului
Dacă realizarea amenajamentelor pastorale constituie o simplă sarcină de serviciu, încredinţată unor funcţionari cu mai puţine competenţe de specialitate, atât calitatea acestor proiecte cât şi timpul de finalizare vor afecta şi mai mult starea jalnică în care se găsesc multe dintre suprafeţele de pajişti permanente, în care proporţia speciilor de plante invazive a devenit îngrijorătoare, în defavoarea sistemului cel mai eficient existent pe Terra de creştere şi furajare a animalelor.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 11 (194) din 15-30 iunie 2017

Vizualizat: 439 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?