Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Amenajamentul pastoral: îndrumar aplicat

Publicat: 03 decembrie 2021 - 12:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Patrimoniul pastoral al României, format din cele 4,81 mil. ha de pajişti permanente, nu a beneficiat de un cadru legislativ adecvat gestionării acestui fond funciar, de la apariţia Legii 18/1991 şi până la publicarea O.U.G. nr. 34/2013.

Ordonanţa 34 prevedea, printre alte norme, realizarea unor amenajamente pastorale la nivelul tuturor UAT-urilor, cu scopul de ameliorare a stării actuale de productivitate şi calitate a pajiştilor permanente şi de diminuare a nivelului avansat de degradare floristică şi funcţională a acestor suprafeţe.

pajiste permanente_b

 

1 ianuarie 2022, termen limită


În perioada 2013-2021, deşi grupurile de lucru constituite la nivelul fiecărui judeţ au dispus de un model de aplicare, respectiv "Ghidul de întocmire a amenajamentelor pastorale", apărut în anul 2014 şi elaborat de către Institutul de Pajişti Braşov, finalitatea acestei lucări, atât de importantă pentru economia pastorală, nu s-a realizat.

Mai mult, de la apariţia OU 34/2013 şi până în prezent au fost emise mai multe acte legislative de prelungire anuală a realizării acestor amenajamente, ultimul termen de intrare în vigoare, prevăzut de OU nr. 225/2020, fiind 1 ianuarie 2022.

 indrumar aplicat_bStudii de caz şi aplicaţii, în 8 capitole


Anul acesta, la editura Mirton din Timişoara a apărut, sub coordonarea profesorului Ionel Samfira de la USAMVB Timişoara, erudit pratolog, cartea intitulată "Îndrumar aplicat pentru elaborarea amenajamentului pastoral". După cum se precizează în prefaţa volumului, acest îndrumar are drept scop completarea şi evidenţierea de noi metode pentru realizarea amenajamentelor pastorale, prin aplicarea unor tehnici moderne de prelevare a datelor, în corelare cu realitatea din teren.

Lucrarea, considerată de mare utilitate, atât pentru formarea viitorilor specialişti, a celor din cercetarea pratologică, dar şi pentru informarea şi creşterea gradului de cunoaştere a proprietarilor, administratorilor şi concesionarilor de pajişti, cuprinde 8 capitole, după cum urmează:

1. Introducere în contextul cadastral şi geografic al zonei amenajate

2. Analiza descriptiv-cadastrală şi organizarea patrimoniului de pajişte amenajat

3. Analiza descriptivă a factorilor abiotici şi orografici ai zonei amenajate

4. Încadrarea tipologică şi analiza asociaţiilor vegetale de pajişti

5. Principii de bonitare a terenurilor agricole şi a suprafeţelor de pajişti

6. Stabilirea măsurilor de îmbunătăţire a pajiştilor

7. Implementarea tehnologiei UAV în lucrările de amenajare a pajiştilor

8. Relaţia dintre bunăstarea animalelor şi fermierul/crescătorul de animale

 

Echipă multidisciplinară


Autorii acestei lucrări consideră că la baza executării amenajamentului pastoral stau numeroase activităţi ce necesită o abordare complexă interdisciplinară, ca urmare a caracterului multifuncţional al pajiştilor permanente. Astfel, alături de pratologi, cei mai importanţi specialişti în realizarea amenajamentului sunt cei din domeniul de topografie şi cadastru deoarece, în decursul timpului, limitele cadastrale şi, uneori, parcele întregi au fost schimbate sau chiar au dispărut.

De asemenea, pentru întocmirea planului de fertilizare, activitatea specialiştilor din domeniul pedologiei şi agrochimiei este foarte importantă în elaborarea unor reţete punctuale pentru fiecare parcelă de pajişte, în funcţie de elementele specifice ale solului şi de rezerva acestuia în macro şi microelemente.

 

STUDII DE CAZ ŞI APLICAŢII DE CALCUL

Avantajul acestui îndrumar metodologic este acela că, pentru o mai bună cunoaştere aplicată a modului de întocmire a amenajamentului pastoral, pentru fiecare activitate autorii prezintă şi câte un studiu de caz care facilitează transferul de cunoştinţe şi o mai bună înţelegere a metodologiei şi legislaţiei în domeniu.

Îndrumarul realizat pentru elaborarea amenajamentului pastoral, prin calitatea structurii complexe şi a diversităţii problemelor abordate, constituie o sursă importantă de informaţie şi cunoaştere în domeniul de formare şi expertiză tehnico aplicativă specifică gestionării şi organizării pajiştilor permanente.

 

un articol de

NICOLAE DRAGOMIR

Vizualizat: 1055 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?