Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AMELIORAREA se face cu TIMP şi cu FINANŢARE pe măsură

Publicat: 14 iunie 2019 - 14:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aprecierea performanţelor productive ale ovinelor necesită un complex de lucrări de evaluare care au ca scop stabilirea destinaţiei pentru prăsilă sau pentru producţie şi a preţului de vânzare, dacă este cazul. Şi la ovine/caprine, lucrările de apreciere (bonitare) se fac pe baza unor activităţi ale controlului oficial al producţiilor (COP) şi, care, în final, determină valoarea lor zootehnică şi economică.Aceste activităţi necesită determinarea apartenenţei de rasă, individualizarea, stabilirea originii, testarea performanţelor proprii (dezvoltarea corporală, conformaţia - constituţia, producţia de lână, producţia de lapte, natalitatea, longevitatea productivă etc.) şi testul după descendenţi, pentru carne, lapte, lână, pielicele.

Din anul 1976 (Ordinul 41/8 aprilie) şi până în anul 2006, aprecierea ovinelor cuprinse în controlul oficial s-a făcut prin încadrarea în clase parţiale (record - R; elită - E; I-a şi a II-a numai pentru femele) atât a tineretului, cât şi a adultelor.
La începutul anului 2006, Ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a emis Ordinul 22 care a modificat acest sistem de evaluare prin încadrarea ovinelor în Registrul genealogic pe secţiuni, sistem care a devenit obligatoriu prin Regulamentul 1012 pentru toate statele din Uniunea Europeană.

Oi_b

Ameliorarea ovinelor/caprinelor în UE, pe secţiuni de performanţă
Registrul genealogic are două secţiuni: principală şi una sau mai multe suplimentare (secundare).
• Secţiunea principală din registrul genealogic cuprinde ovinele/caprinele de reproducţie, în rasă pură, fiind înscrise sau înregistrate pe baza unor criterii de performanţă eligibile, iar părinţii şi bunicii sunt înscrişi în secţiunea principală a unui registru genealogic al aceleiaşi rase. Această secţiune este subdivizată în una sau mai multe clase dacă societăţile de ameliorare stabilesc criterii sau proceduri diferite pentru înscrierea animalelor de reproducţie de rasă: 1) pe baza calităţilor animalelor respective şi subdivizează aceste clase în funcţie de vârsta sau sexul lor; sau 2) în funcţie de vârsta sau sexul animalelor respective, cu condiţia ca aceste clase să fie, de asemenea, divizate în funcţie de calităţile lor.
În cazul în care programul de ameliorare stabileşte condiţii suplimentare de înscriere în secţiunea principală a registrului genealogic, în afara celor stabilite în Regulament, societatea de ameliorare stabileşte în secţiunea principală cel puţin o clasă în care se înscriu, la cererea crescătorului, numai animalele de reproducţie de rasă pură care îndeplinesc condiţiile din anexa II partea 1 capitolul I şi de la articolul 21 din Regulamentul 1012.
• Secţiuni suplimentare. Societăţile/exploataţiile de ameliorare pot să stabilească una sau mai multe secţiuni suplimentare pentru animale din aceeaşi specie care nu sunt eligibile pentru a fi înscrise în secţiunea principală, cu condiţia ca cerinţele stabilite în programul de ameliorare să permită înscrierea descendenţilor acestor animale în secţiunea principală în conformitate cu normele stabilite în acest program.

Atunci când se înfiinţează secţiunea suplimentară, societatea de ameliorare/exploataţia de ameliorare înregistrează în aceste secţiuni ovinele/caprinele care fac obiectul programului de ameliorare, dar care nu sunt eligibile (nu îndeplinesc cerinţele) pentru a fi înscrise în secţiunea principală.
Societăţile de ameliorare, la cererea crescătorilor, înregistrează în secţiunea corespunzătoare performanţelor descendenţii ovinelor/caprinelor din secţiunea suplimentară şi consideră aceşti descendenţi de rasă pură, cu condiţia ca aceştia să îndeplinească următoarele condiţii:
- femela să fie descendentă din mamă şi din cele două bunici înregistrate într-o secţiune suplimentară, iar tata şi cei doi bunici să fie înscrişi în secţiunea principală a unui registru genealogic pentru aceeaşi rasă.
Descendenţii acestor femele montate cu un berbec/ţap înscris în secţiunea principală a registrului genealogic al aceleaşi rase sunt eligibili să fie înscrişi în secţiunea principală a acestui registru dacă depăşesc cerinţele minime, ale rasei, prevăzute pentru această secţiune.

Oaie cu miel_b

Exemplificare: în cât timp obţinem descendenţi cu certificate zootehnice?
Frecvent sunt întrebat de oierii cu oi performante dacă intră în controlul originii şi performanţelor în acest an, când vor putea obţine certificate zootehnice pentru descendenţi în secţiunea principală. Răspunsul este: Nu prea curând! Să exemplificăm!
La 1 ianuarie 2019 luăm în COP un efectiv de tineret ovin de rasă Ţurcană. Înainte de tuns cu 2-3 săptămâni se apreciază lungimea lânii, extinderea lânii (note de 1-5), conformaţia - constituţia (note 1-10), isar la tuns, cantitatea de lână brută, fără codină, şi greutatea corporală, cu o siguranţă de 0,1 kg. În luna septembrie aceste mioare vor fi montate cu berbeci cu certificat zootehnic din secţiunea principală a unui registru genealogic de la aceeaşi rasă.
Anul următor (2020) se vor obţine miei, în luna februarie, cărora li se va înregistra greutatea corporală la naştere, la înţărcare şi la 5 luni.
Anul viitor (2021), în perioada de tuns se înregistrează performanţele pentru lână (ca la mamă) şi greutatea corporală după tuns, iar în septembrie, femelele se montează cu berbeci din secţiunea principală, alţii decât taţii lor.
În anul 2022 se obţine a doua generaţie, care se evaluează ca şi prima generaţie.
În următorul an (2023) vor fi bonitaţi ca miori şi mioare, cu precizarea că la mioare se evaluează şi producţia de lapte muls pe lactaţie. Aceşti descendenţi, dacă au mama şi bunica înregistrate cel puţin într-o secţiune suplimentară, iar taţii şi bunicii înregistraţi în secţiunea principală şi îndeplinesc cerinţele minime din Secţiunea principală (de exemplu, miori Ţurcană, smz - 180 g; greutatea corporală la 150 zile de 27 kg; greutatea corporală la tuns de 65 de kg; lungimea şuviţei de 25 cm; lâna - 4,6 kg), pot fi înscrişi în secţiunea principală a registrului genealogic şi, la cerere, se eliberează certificate zootehnice.
Deci dragi oieri, activitatea de control oficial al producţiilor la ovine este complexă şi cere competenţe, acurateţe, seriozitate şi până să obţinem ovine cu certificat zootehnic din secţiunea principală trebuie să aşteptăm 4,5 -5 ani, iar la miori, dacă facem şi testarea după descendenţi pentru carne (+1,5 ani) sau lapte (+2 ani) mai aşteptăm încă 1,5-2 ani, deci cu totul durează 6 sau 7 ani. Nu este uşor, dar merită din plin. Iată numai o parte dintre argumentele pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să sprijine financiar, substanţial, ameliorarea ovinelor şi caprinelor în România.


Ioan PĂDEANU
Sorin-Octavian VOIA
USAMVB Timişoara


CONDIŢII LA ÎNSCRIEREA ANIMALELOR DE RASĂ PURĂ ÎN SECŢIUNEA PRINCIPALĂ
În secţiunea principală se pot înscrie ovinele/caprinele în rasă pură dacă:
- animalul este identificat în conformitate cu legislaţia privind identificarea şi înregistrarea animalelor din speciile în cauză şi cu normele stabilite în programul de ameliorare aprobat;
- animalul este descendent din părinţi şi bunici înscrişi în secţiunea principală a unui registru genealogic al aceleiaşi rase;
- se stabileşte pedigriul animalului în conformitate cu normele prevăzute în programul de ameliorare aprobat;
- în cazul comercializării sau al introducerii în Uniune a unui animal, acesta este însoţit de un certificat zootehnic;
- animalul obţinut din material germinativ comercializat sau introdus în Uniune, cu condiţia ca materialul germinativ respectiv să fie însoţit de un certificat zootehnic.
În situaţia în care secţiunea principală este împărţită în clase, societatea de ameliorare înscrie animalele de reproducţie de rasă pură care îndeplinesc criteriile de înscriere în secţiunea principală în clasa corespunzătoare performanţelor.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

Vizualizat: 1332 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?