Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Am crescut porci într-o fermă în landul Bavaria, Germania

Publicat: 09 iulie 2010 - 13:00
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Principalii indici urmăriţi în creşterea porcilor graşi au fost:

• ingesta de nutreţ combinat;
• evoluţia masei corporale şi a sporului mediu zilnic;
• consumul specific;
• calitatea carcaselor;
• eficienţa economică.

Click pe poza pentru galerie!

1. Ingesta de nutreţ combinat

Consumul de nutreţ combinat a fost stabilit zilnic, în fiecare dimineaţă făcând diferenţa între cantitatea de nutreţ combinat administrat în ziua precedentă şi cea rămasă neconsumată. Ingesta de furaje realizată în prima perioadă de îngrăşare (cu durata de 45 zile) a fost în medie de 1,97 kg nutreţ combinat/zi iar în perioada a doua (cu durata de 38 zile) de 3,15 kg nutreţ combinat/zi.

 

2. Evoluţia masei corporale şi a sporului mediu zilnic

Determinarea masei corporale şi a sporului mediu zilnic s-a realizat prin cântărirea individuală a animalelor la început apoi la 45 şi 83 zile.
Valorile obţinute la acest indice sunt prezentate în tabel.

 

Tabel
Greutatea şi sporul mediu zilnic realizate de porcii supuşi îngrăşării

Tabel SMZClick pe poza pentru galerie!

 

3. Consumul specific

Eficienţa utilizării hranei a fost stabilită pe baza datelor privind consumul de furaje şi a sporului în greutate, fiind exprimată în kg nutreţ combinat pentru fiecare kg spor în greutate.
La această însuşire s-a obţinut valoarea de 2,98 kg NC/kg spor în prima perioadă şi de 3,56 kg NC/kg spor în perioada a doua.(NC = nutreţ combinat)

4. Calitatea carcaselor

În unitatea unde am sacrificat animalele, preţul se stabileşte în funcţie de greutatea şi calitatea carcasei (clasa EUROP). În vederea obţinerii carcaselor porcii au fost supuşi unor operaţiuni care se desfăşoară după o anumită schemă tehnologică: asomarea (cu ajutorul curentului electric); jugularea; depilarea, eviscerarea, despicarea în cele două jumătăţi, toaleta carcasei, examenul sanitar-veterinar (medicul veterinar e prelevat probe de ţesut pentru examenul de laborator), controlul calitativ şi marcarea carcaselor.

Ultima operaţiune amintită este efectuată de o persoană a unei firme neutre cu ajutorul unui aparat special (aparat cu sondă electronică terminal şi imprimantă) care deserveşte mai multe abatoare din zonă.

Cu acest aparat se perforează semicarcasa în zona cotletului, valorile procentului de carne din carcasă, grosimea stratului de grăsime şi de carne fiind înregistrate într-un calculator. De asemenea aceiaşi persoană cântăreşte carcasele, ulterior pe acestea marcându-se greutatea, clasa şi un număr care reprezintă ordinea de sacrificare a animalelor pentru identificarea proprietarului acestor animale.

În urma aprecierii calităţii carcaselor porcii supuşi îngrăşării au realizat un procent mediu de carne în carcasă de 57,32%, greutatea medie a carcaselor fiind de 81,29 kg , majoritatea indivizilor încadrându-se în clasa E cu excepţia a 3 indivizi situaţi în clasa U (preţul stabilit în funcţie de calitate fiind în medie de 1,57 euro/kg carcasă). Randamentul la sacrificare a fost de 78%.

Carcasele se păstrează în camera frigorifică la 4 grade Celsius timp de 24 ore. Semicarcasele marcate cu datele prezentate mai sus dau posibilitatea oricărui client de a cumpăra carne de o anumită calitate şi de la un anumit producător. Astfel, prestigiul acestuia este cu atât mai mare cu cât calitatea cărnii este mai superioară şi îi asigură un avantaj faţă de alţi crescători.

Indiferent de numărul animalelor livrate crescătorul de animale primeşte 2-3 kg mezeluri care se prepară la acest abator (sortimente diferite). Strategia este utilizată pentru atragerea clienţilor (a crescătorilor de animale).

 

Important. Preţul animalelor sacrificate este stabilit de către o firmă neutră care determină calitatea carcaselor, procesatorul având obligaţia să plătească preţul stabilit de această firmă.

 

5. Eficienţa economică

Înainte de a prezenta profitul obţinut vreau să enumăr principalele cheltuieli efectuate:
• cheltuieli cu achiziţionarea animalelor (1,54 euro/kg);
• cheltuieli cu nutreţul combinat granulat (25,57 şi 24,39 euro cenţi/kg).

Alte cheltuieli: transportul animalelor, paiele utilizate ca aşternut (15 euro) pentru tot efectivul de animale.

La greutatea medie a carcasei de 81,29 kg am obţinut pe un porc la îngrăşat un venit de 127,62 euro. Dacă scădem din acest venit cheltuielile (62,63 euro preţul animalului, 51,74 euro preţul nutreţului combinat, 0,15 euro motorina şi paiele), profitul realizat este de 13,1 euro/porc îngrăşat (127,62-114,52).

Profitul obţinut de mine se situează aproape de media profitului obţinut de un crescător german (10-30 euro). Majoritatea crescătorilor însă îşi produc tineretul pentru îngrăşare cu ajutorul efectivului matcă, de asemenea îşi produc furajele energetice (porumb, orz) şi cumpără numai concentratul proteino-vitamino-mineral reducând astfel o parte din cheltuieli.

Greutatea carcaselor de 81,29 se situează sub media înregistrată de crescătorii germani (90 kg) datorită timpului mai scurt de îngrăşare (83 de zile), având o influenţă asupra profitului.
Profitul obţinut este influenţat de numărul de animale pe care le creştem, acesta fiind motivul pentru care în prezent tendinţa este de a construi ferme mari.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005

Vizualizat: 1834 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
exemplu de urmat
|
01. 27, 2014. Monday 22:47
multuim mult . o prezentare foarte buna si la obiect. succes in continuare
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?