Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Alternative la CASTRAREA CHIRURGICALĂ a purceilor

Publicat: 09 noiembrie 2017 - 13:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Indiferent că vorbim despre fermele comerciale sau gospodăriile populaţiei, nu există azi decât două variante la castrarea chirurgicală a purceilor masculi.

Prima este aşa-numita „imuno-castrare”, iar cealaltă presupune, pur şi simplu, creşterea animalelor necastrate!!!

Imuno-castrarea

Pentru a aplica această alternativă, trebuie să se înţeleagă că ea presupune cumpărarea de la furnizori autorizaţi a unei substanţe injectabile - denumită de producător „vaccin” de castrare - şi administrarea acesteia animalului după un protocol ce trebuie respectat cu stricteţe, ca să-şi producă efectele dorite. Desigur, de către personal autorizat în acest sens. La ora actuală, acest „vaccin” este deja utilizat în ferme comerciale, însă rezultatele par să fie controversate. La unii tratamentul funcţionează cu succes, la alţii... nu prea. Cel mai probabil, acolo unde rezultatele nu au fost la înălţimea aşteptărilor, cauza a fost nerespectarea cu stricteţe a protocolului de administrare. Procedura nu este în sine complicată, însă trebuie aplicată cu profesionalism, respectându-se vârsta la administrare şi cantitatea de vaccin injectată. Conform producătorului, dacă totul se face ca la carte, testiculele responsabile de mirosul specific al vierului se resorb, iar animalul, castrat imunologic, va putea fi sacrificat, iar carnea va fi total lipsită de miros.

purcel.2_b

Renunţarea cu totul la castrare

Trebuie precizat că există deja ţări în Europa care au renunţat la castrarea chirurgicală de mai mult timp, britanicii fiind cei care au o experienţă îndelungată în acest sens. Dar, în ultima vreme, aceeaşi tendinţă se constată în Spania, Portugalia şi Olanda.
Se cunoaşte faptul că, pentru a păstra masculii necastraţi şi, concomitent, a reduce riscul apariţiei mirosului specific de vier a cărnii, sunt necesare trei condiţii simultane:

a) animalele să ajungă la greutatea de tăiere cât mai rapid posibil, respectiv înainte de apariţia maturităţii sexuale;

b) furajarea să fie în aşa fel ajustată încât să asigure un spor mediu zilnic cât mai ridicat şi 

c) menţinerea unei curăţenii exemplare în adăpost pe toată durata creşterii (valori minime la metan, amoniac şi CO2).

Dacă aceste elemente nu sunt asigurate, singura opţiune a fermierului rămâne să livreze animalele către abator la o greutate corporală în viu de maxim 95-100 kg!

Pe larg despre castrarea purceilor aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Un articol semnat de IOAN LADOȘI

Vizualizat: 1350 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Porc Crescut Româneşte Strugurii moldoveneşti, la mare căutare
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?