Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Alimentaţia purceilor sugari

Publicat: 18 martie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Întrucât în sondajul făcut de revista Ferma la sfârşitul anului trecut unul din subiectele de interes menţionate de abonaţi a fost alimentaţia porcilor, m-am gândit să încep o serie de articole care să se refere la acest subiect.

Click pe poza pentru galerie!

Fiind primul articol în acest sens voi începe cu purceii sugari, care sunt categoria cea mai pretenţioasă.
Datorită intensităţii mari de creştere, la o lună purcelul îşi măreşte greutatea de 5 ori iar la 2 luni de 10-12 ori. De la vârsta de 21 zile laptele de scroafă nu mai acoperă cerinţele de creştere, fiind nevoie o furajare suplimentară a purceilor.

Producţia de lapte a scroafei determină în exclusivitate dezvoltarea purceilor până la vârsta de 12 -14 zile, şi în mare măsură până la 21-24 zile, când echipamentul enzimatic permite şi valorificarea substanţelor nutritive din furajele administrate suplimentar.

De la vârsta de 8-10 zile se recomandă administrarea grăunţelor de cereale prăjite (orzul, ovăzul, porumbul), care prin caracteristicile organoleptice stimulează activitatea de digestie şi pot contribui la absorbţia gazelor intestinale.

 

Structura furajului combinat

Pentru a asigura o dezvoltare corespunzătoare a purcelului hrănirea suplimentară se realizează cu un furaj combinat de tip prestarter, care asigură: 3100-3200 Kcal EM /Kg, 20-22% PB, minim 0,96% lizină, 0,80% Ca; 0,60% P; 0,35% sare şi maxim 3% celuloză.

Pentru a asigura aceste condiţii de calitate, în structura furajului combinat pot să participe: porumb 35-40%, orz, ovăz decorticate 10-20%, şroturi de floarea soarelui şi soia 18-20% (şrotul de floarea soarelui maxim 7%, datorită conţinutului în celuloză ), făină de peşte 4-5%, drojdii furajere 3-4%, lapte praf 5-15%, zahăr 2-3%, grăsimi 1,5-4,5%, sare 0,35%, cretă furajeră 1-1,5%, fosfaţi 0,5-1% şi premix vitamino-mineral 1%.

O altă variantă de a alcătui un furaj combinat constă în amestecarea unui concentrat proteino-vitamino-mineral cu porumb. Concentratul PVM intră în structura amestecului în proporţie de 40% iar porumbul 60%. Este necesar ca atunci când se cumpără concentratul PVM sa se specifice categoria de animale la care se administrează, în cazul purceilor sugari care au cerinţele proteice ridicate este nevoie de un nivel proteic al concentratului PVM de cca 35%.

În sistem gospodăresc de la 12-15 zile în alimentaţia purceilor pot fi utilizate şi alte categorii furajere: lucernă masă verde, morcovi, sfeclă furajeră iar de la 18 zile cartofii fierţi în amestec cu uruieli. Utilizarea lucernei masă verde permite reducerea nivelului proteic al furajului administrat facându-se astfel economie de furaje proteice care sunt scumpe şi încarcă preţul de cost al furajului combinat.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 15617 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?