Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Albine crescute în leasing

Publicat: 20 februarie 2020 - 16:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Start-up-ul lui Dieter, “Bee-Rent”, a avut succes în Germania şi a câştigat premiul special de antreprenoriat social al KfW din 2019.

Având în vedere numeroasele semnale de alarmă cu privire la dispariţia albinelor, fenomen care ar putea afecta nu doar echilibrul ecologic şi producţia agricolă, ci chiar existenţa profesiei de apicultor, Dieter Schimanski (stupar amator) a dezvoltat o idee inedită de afaceri. Pentru susţinerea profesiei, dar şi a albinelor, acesta a început să ofere spre închiriere colonii de albine unor companii/instituţii dispuse să găzduiască stupii în spaţii sigure, unde albinele să fie îngrijite de apicultori profesionişti.
Start-up-ul lui Dieter, “Bee-Rent”, a avut succes în Germania şi a câştigat premiul special de antreprenoriat social al KfW din 2019.

bee-rent_5_b

“În prezent, apicultura este încă o afacere viabilă, dar ce se va întâmpla când nu va mai exista? Pentru că mulţi crescători o practică doar ca pe un hobby. În Germania, din o sută de crescători de albine, mai puţin de un procent sunt profesionişti. Cu Bee-Rent, vom crea din nou stabilitate. Nu numai pentru apicultori, ci şi pentru albine”, spune Dieter Schimanski, CEO Bee-Rent.

Cum funcţionează Bee Rent?
Ce înseamnă de fapt Bee Rent şi cum funcţionează acest concept de închiriere a albinelor? Pentru o perioadă de cel puţin doi ani, companii/instituţii private sau publice pot închiria colonii de albine de la Dieter Schimanski spre a le caza în spaţiile lor. Albinele sunt livrate personal de către acesta într-o locaţie potrivită, aleasă de companie. Apoi, de zece până la cincisprezece ori pe an, în medie o dată pe lună, apicultorii profesionişti din regiune vin pe rând la locaţie şi au grijă de hărnicuţele insecte. De exemplu, o parte din albinele lui Schimanski închiriate trăiesc acum pe terenuri ale spitalelor, pe acoperişurile unor şcoli, dar şi pe clădirile plate ale Radio Bremen şi ale filialei KfW DEG din Köln.
După primul an, se recoltează şi prima miere. Fiecare colonie de albine produce între 20 şi 30 de kilograme.
Albinele lui Dieter Schimanski nu au nevoie de mult spaţiu, astfel că în spatele sediului Bee-Rent din Ganderkesee, lângă Bremen - Germania, 30 de colonii de albine trăiesc pe o pajişte de 500 de metri pătraţi, care a devenit casă pentru circa 1,5 milioane de zburătoare.

bee rent_3_b

Leasingul de albine ca idee de afaceri
Ca apicultor amator, Dieter Schimanski a iubit albinăritul încă de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, abia în iulie 2015 i-a venit ideea de a face o afacere din leasingul albinelor.
În ce constă partea inedită a conceptului? Companiile/instituţiile care găzduiesc albinele pe spaţiile sau acoperişurile lor pot păstra producţia de miere de la colonia de albine respectivă, pe care, după procesare, să o personalizeze folosind brandul “Bee-Rent”. Prin această etichetă vor beneficia de o vizibilitate mai mare şi de un plus de încredere în rândul clienţilor.
Spre deosebire de apicultura normală, aici nu este vorba despre producerea unei cantităţi cât mai mari de miere, ci despre îngrijirea albinelor în mod corect de către apicultorii profesionişti zonali, dar şi despre protecţia lor împotriva acarianului Varroa, un parazit care slăbeşte sistemul imunitar al insectei. Deşi acarianul nu poate fi eliminat complet, apicultorii experţi cunosc o mare varietate de metode pentru a-i reduce răspândirea.

bee rent_4_b

O nouă perspectivă
Încă din primul an, ideea afacerii a cunoscut o creştere fulminantă şi a devenit din ce în ce mai provocatoare, iar în 2016 a trecut deja la conceptul de franciză. Apicultori din toată Germania au îmbrăţişat ideea şi au dorit să devină parte a Bee-Rent ca parteneri de distribuţie. Între timp, compania a câştigat încă 25 de parteneri apicultori din Franţa.
Pentru a se putea concentra pe deplin pe afacerea sa cu albinele, Schimanski şi-a vândut acţiunile la propria agenţie de marketing la începutul anului 2018, iar de atunci nu-i mai pasă decât de Bee-Rent. “Avem apicultori care se alătură Bee-Rent pentru că ei o văd ca o nouă perspectivă în meseria lor. Creăm viitorul pentru oameni. {i, astfel, şi pentru albine”, spune Dieter Schimanski.

bee rent_2_b

Totul se face AUTOMATIZAT!
Procesarea fagurilor de miere, în aşa-numita cameră a mierii, se face în condiţii de igienă maximă, iar întreaga producţie este realizată de două maşini. Pentru a obţine liniile de procesare, Schimanski a trebuit să colaboreze cu mai mulţi producători din diferite ţări. “Cu ajutorul internetului am reuşit să comandăm mai multe componente individuale. De exemplu, am primit maşina de etichetare din Italia, iar maşina de întoarcere a capacului din Danemarca”, spune apicultorul. La început, ceea ce se face acum automat era o muncă manuală greoaie, îşi aminteşte Schimanski: “În primii ani am înşurubat şi etichetat 7.000 de borcane cu mâna, împreună cu soţia mea. Astăzi putem produce 80.000 de borcane într-un an. Când totul se face automatizat este mult mai uşor”, arată antreprenorul german.

Un business internaţional
În ţările vestice închirierea albinelor este foarte la modă la această dată. Filiala KfW DEG - Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft mbH - a închiriat, de asemenea, albine de la Bee-Rent. Acestea trăiesc undeva deasupra Köln-ului, pe terasa de pe acoperişul DEG. Apicultorul Sebastian Klein verifică regulat stupii.
Până în prezent, Schimanski şi-a finanţat în mare măsură afacerea din resurse proprii. El a făcut un singur împrumut bancar pentru a-şi achiziţiona unul dintre utilajele sale. Bee-Rent încă se confruntă cu probleme specifice începutului, dar apicultorul vrea ca start-up-ul său să devină internaţional. “Avem un prim partener de distribuţie în Luxemburg şi cereri din Franţa, Austria şi Olanda. Încă lucrăm la implementare”, spune Dieter Schimanski.

“Cred că societatea noastră trece printr-o schimbare majoră în gândire. Desigur, fiecare trebuie să îşi găsească propria viziune şi poziţionare în ceea ce priveşte sustenabilitatea. Dar cu Bee-Rent oferim ceva absolut unic”, conchide apicultorul inovator.

 bee rent_6_b

Dieter Schimanski: “Există mulţi apicultori amatori. Dar puţini pot să trăiască din albinărit. Dacă doriţi să susţineţi albina şi apicultorul profesionist, trebuie să închiriaţi albina de miere. (...) La început am făcut-o din pasiune. Dacă atunci livram coloniile de albine cu Audi Coupé, astăzi fac asta cu un autobuz VW”.

VENITURI STABILE
Cu o producţie de 100 de kilograme de miere, un apicultor particular câştigă de la o colonie de albine doar 350 de euro pe an din vânzarea mierii en-gross. La Bee-Rent, apicultorii profesionişti sunt responsabili pentru îngrijirea unei colonii de albine timp de trei ani şi livrează fagurii compleţi astfel încât mierea să poată fi procesată. Astfel, apicultorii primesc o sumă de cel puţin 1.524 de euro, mult mai mult decât cea obţinută prin vânzarea de miere. Este vorba despre un venit fix. Prin urmare, Dieter Schimanski consideră că propunerea sa oferă o alternativă economică stabilă şi prosperă, care îi convinge uşor pe apicultori să se alăture conceptului.

Articol publicat pe KfW Stories, la 1 noiembrie 2019 
Tradus şi adaptat de Paula CIUPAG

Vizualizat: 2619 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?