Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Alăptarea artificială a mieilor şi iezilor

Publicat: 31 mai 2010 - 12:00
6 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În momentul publicării acestor rânduri, fătările la oi şi la capre sunt în toi.

Click pe poza pentru galerie!

Tot mai mulţi crescători ai acestor specii, care deţin efective mari (de peste 500 oi matcă), sunt interesaţi de alăptarea artificială a mieilor sau a iezilor, din cel puţin două motive:

- reducerea pierderilor cauzate de lipsa laptelui la oile sau la caprele mame;
- mulgerea acestora cât mai devreme după fătare, în special la rasele specializate pentru producţia de lapte.

 

Mamă adoptivă sau alăptarea artificială

Chiar în condiţii normale de furajare şi de întreţinere, există oi sau capre (circa cinci la sută) care, îndeosebi la prima fătare, au puţin lapte sau chiar deloc, în ambele situaţii viaţa produşilor (miei sau iezi), fiind în pericol.

Prima opţiune a crescătorilor şi cea mai practică, la efectivele mai mici, este să dea mieii/iezii spre alăptare altor mame din efectiv, cărora fie le-au murit accidental produşii, fie acestea au mult lapte şi pot creşte doi produşi. Adopţia nu este tocmai simplă şi trebuie încercată abia după ce se uniformizează mirosul, deoarece oaia/capra îşi recunoaşte produsul, în primul rând după, miros, apoi, la circa o săptămână, după văz şi după auz.

O altă variantă, frecvent aplicată, este alăptarea la biberon, după perioada colostrală, de 4- 6 ori/zi, la un interval de 4-6 ore, cu lapte integral de vacă, la început fiert şi răcit sub capac (pentru a nu se infecta), până la temperatura de 37oC, apoi, de la vârsta de 2-3 săptămâni, se poate administra lapte proaspăt muls sau ţinut în frigider la temperatura de 2-4oC şi apoi încălzit uşor, până la 30-35oC.

În vestul Europei, pentru a mări producţia de lapte marfă şi pentru a da posibilitatea tuturor produşilor de a se hrăni la discreţie, se practică tot mai frecvent alăptarea artificială a acestora cu substituenţi de lapte, produse preparate cu ajutorul unor instalaţii automate multibiberon.

Această nouă tehnică de alăptare este justificată mai ales economic, întrucât preţul unui litru de lapte muls, de oaie sau de capră, este mult mai mare comparativ cu preţul unui litru de înlocuitor administrat mieilor sau iezilor (având la bază lapte praf degresat şi grăsime topită de oaie sau de capră). Metoda se aplică, de regulă, pentru mieii sau iezii destinaţi îngrăşării şi vânzării pentru carne.

 

Instalaţiile automate multibiberon

Înţărcarea foarte timpurie (ultra precoce) se face în primele 2-4 zile după fătare, pentru a permite produşilor să consume cantităţi suficiente de colostru.

Amenajarea adăposturilor. După ce sunt separaţi de mame, mieii sau iezii se ţin în adăposturi speciale (creşe), dezinfectate, văruite şi climatizate (+18...+20oC, umiditatea relativă 60-65%, curenţii sub 0,2 m/sec.). În aceste adăposturi, pe axul lor, există o alee centrală de 1,5-2 m, iar în părţile laterale sunt amenajate boxe din şipci de lemn sau din plasă de sârmă.

La început, fiecare boxă este prevăzută cu 3-4 ţarcuri mai mici, în care se introduc 10-15 produşi sănătoşi şi uniformi ca dezvoltare corporală.

La fiecare 3-4 boxe mari, se amenajează un spaţiu de supraveghere, în care sunt aduşi produşii subponderali şi cei care au probleme patologice, pentru a fi observaţi mai atent şi pentru a li se administra tratamente medicale individuale.

Instalaţia multibiberon. Între două boxe, de regulă, este amplasat un automat multibiberon pentru prepararea substituenţilor de lapte, legat la reţeaua electrică şi la cea de apă. Acesta este dotat cu un buncăr cu o capacitate de 50 kg (un sac de lapte praf); sub buncăr se găseşte o instalaţie de dozare şi de preparare a laptelui, care, odată preparat, ajunge în bazinul prevăzut cu tetine, câte 3-5 pentru fiecare boxă.

Prepararea înlocuitorilor de lapte. Diluţia laptelui este specificată pe eticheta ambalajului, de regulă, 1/4-1/5 pentru miei, şi 1/6-1/7, pentru iezi (1/7 = un kg lapte praf/şapte litri apă). Acest bazin este dotat cu senzori de nivel, care declanşează alimentarea cu substituenţii din buncăr şi prepararea laptelui, în momentul când nivelul laptelui ajunge la 20-25 la sută din volumul bazinului.

Bazinul are o rezistenţă cu termostat, ce menţine temperatura laptelui la 37-38oC. La 7-8 instalaţii în funcţiune, se asigură un automat de schimb, care se poate conecta uşor la reţeaua de apă şi la instalaţia electrică.

Alăptarea artificială a mieilor şi iezilor permite un consum voluntar de substituenţi de lapte la discreţie, în funcţie de nevoile fiecărui individ. Schema de alăptare se livrează odată cu laptele praf.

 

Alăptare artificială în „trei paşi”

În faza de învăţare (3-4 zile) mieii sau iezii sunt aduşi în ţarcurile mici din boxe şi după o perioadă de înfometare de 4-6 ore, se prinde fiecare şi se învaţă individual cu suptul la tetina automatului, de mai multe ori pe zi (10-15 ori).

Prima săptămână de viaţă este foarte critică, unii produşi refuzând să sugă la tetină, iar alţii nu se acomodează sistemului artificial de alăptare, astfel că mortalitatea ajunge frecvent la 10-12 la sută.
După ce produşii se obişnuiesc cu suptul la tetină, se desfiinţează ţarcurile mici, iar iezii/mieii se ţin câte 40-50 capete în boxă.

Alăptarea propriu-zisă (30-90 zile) este foarte variabilă, ca durată, şi se face în funcţie de preferinţa consumatorilor pentru o anumită carne, preferinţă stimulată prin politica de preţuri.

Opţional, hrănirea mieilor sau a iezilor înţărcaţi ultratimpuriu, se poate face astfel:
- numai cu substituenţi de lapte pe toată perioada îngrăşării (carnea albă), consumul fiind la miei de 1-1,5 l în primele două săptămâni; 2-2,5 l în următoarele două săptămâni şi 2,5-3 l după o lună, revenind un spor mediu zilnic (s.m.z.) de 250-300 g la miei şi 1,5-2 l lapte, iar la iezi, cu un s.m.z. de 150-200 g;

- numai cu substituenţi de lapte, două săptămâni, şi apoi cu substituenţi şi granule sau furaj combinat, cu un conţinut în proteină brută (PB), conform vârstei, de (18-14%), asigurat în automate de concentrate, tot la discreţie. Îngrăşarea durează până la 100 zile, când mieii de 30-32 kg, sau iezii de 22-25 kg, ating greutăţi corporale comerciale.

Înţărcarea (6-7 zile), se face numai dacă meii sau iezii vor fi îngrăşaţi, după înţărcare, cu furaje solide.

 

AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE

- Această tehnologie nu elimină însă riscul apariţiei unor boli contagioase (ectima contagioasă, anaerobioză), care pot provoca uneori daune grave.

- Destul de frecvent, apare diareea, având drept cauze dozarea incorectă, temperatura de distribuire neadecvată, deprecierea laptelui praf etc. Reducerea tainului şi folosirea unui antidiareic specific sunt metode care rezolvă majoritatea cazurilor de diaree.

- Alăptarea artificială a mieilor şi a iezilor, prin folosirea automatelor multibiberon de preparat substituenţi şi a automatelor de concentrate, asigură o productivitate foarte ridicată (cel puţin 1000 mieii sau iezi pe lucrător), viteză mare de creştere şi eficienţă economică ridicată, asigurând o rată a profitului de 30-40 la sută).

 

SFAT PRACTIC

Uniformizarea mirosului produsului dat spre adopţie se face fie prin frecare cu placenta sau cu pielea mielului/iedului mort, fie se mulge lapte de la mama doică peste produsul ce urmează a fi alăptat.
Oile sau caprele care refuză să alăpteze produşii proveniţi de la alte mame, în timpul suptului, se leagă de cadrul boxei cu două curele late şi, de regulă, în câteva zile se vor obişnui şi vor accepta adopţia.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(69)/2009

Vizualizat: 23431 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
6.
Capra moarta la 2 zile de la fatare
|
03. 20, 2014. Thursday 14:47
Buna ziua. Dati-mi un sfat va rog. Tatal meu are 2 capre rasa saanen, ambele gestante. Una din ele a fatat 2 iezi acum 2 zile dar a murit. Nu mai manca, a venit veterinarul si i-a facut o injectie si la cateva ore a murit. Ce sa facem acum cu iezii?Cum sa avem grija de ei?
5.
IEDUT ABIA FATAT NU MANANCA
|
02. 25, 2014. Tuesday 17:20
A FATAT CAPRA IERI 2 IEZI SI CEL DE-AL DOILEA ARE DIAREE SI NU MAI MANANCA DE ASEARA. CE PUTEM SA-I FACEM?
4.
capra
|
02. 13, 2014. Thursday 16:25
decr capra nua are lapte dupa fatare
3.
capra cu patru iezi
|
03. 11, 2012. Sunday 01:30
am o capra cu patru iezi datimi niste sfaturi cum sai cresc.
2.
cat si unde se gasesc astfel de intalati multibiberon
|
09. 16, 2011. Friday 08:16
as fi interesat de o astfel de instalatie multibiberon? cat de mare ar trebui sa fie constructia pt 500 de capre?? cum ar trebui sa fie impartita in interior?? astept raspuns pe id raduradu4you@yahoo.com
1.
ce rasa de capre e cea mai buna pt lapte
|
09. 16, 2011. Friday 08:10
radu ma numesc si as vre sa stiu care ar fi cea mai buna rasa de capre pt lapte de tinut la noi in tara si cu cate buc ar trebui sa incep afacerea puteti sa imi dati mai multe detali si despre tanc de racire,aparate de muls daca pe timpul veri ii bine sa iasa la pascut sau nu?? daca ii mai bine la fie ferma langa padure??astept detali pe id raduradu4you@yahoo.com
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?