Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Alăptarea artificială a mieilor în 3 etape

Publicat: 24 februarie 2022 - 16:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Alăptarea artificială a mieilor cu substituenţi de lapte se face la discreţie, în funcţie de nevoile fiecărui individ. Iată trei etape importante!

1. În etapa de învăţare(3-4 zile) mieii sunt aduşi în ţarcurile mici din boxe şi, după o perioadă de înfometare de 4-6 ore, se prinde fiecare miel, de 8-10 ori pe zi şi se învaţă individual cu suptul la tetina automatului. Prima săptămână este critică. O parte din miei refuză să sugă la tetină, astfel că mortalitatea ajunge la cca 8-10%. După ce mieii se obişnuiesc cu suptul, se desfiinţează ţarcurile mici iar mieii se ţin câte 40-50 în boxă.

2. Alăptarea propriu-zisă(30-90 zile) variază, ca durată, în funcţie de interesele crescătorilor și preferinţa consumatorilor pentru o anumită carne.

Opţional, hrănirea mieilor înţărcaţi ultratimpuriu (2-3 zile) și timpuriu (14-21 zile), se poate face astfel:

• numai cu substituenţi de lapte pe toată perioada îngrăşării pentru carnea albă, consumul fiind la miei de: 1,2-1,5 l în primele două săptămâni; 2-2,5 l în următoarele două săptămâni şi 2,5-3 l după o lună, revenind un spor mediu zilnic de 250-300 g la miei şi în medie 1,6-2 l lapte;

• numai cu substituenţi de lapte, două săptămâni, şi apoi cu substituenţi şi granule sau furaj combinat, cu un conţinut în proteină brută (PB), conform vârstei, de (18-16%), asigurat la discreție în automate de concentrate. Îngrăşarea durează până la 100 zile, când mieii ating greutăţi corporale comerciale (28-32 Kg).

3. Înţărcarea(6-7 zile), se face numai dacă mieii sau iezii vor fi îngrăşaţi, după înţărcare, cu furaje solide.

 

alaptare artificiala miei 3_b

PROFIT LA FĂTĂRILE GEMELARE!


La o discuţie avută anul trecut, mai mulţi crescători de Ţurcană Brează mi-au spus că iarna și la începutul primăverii, brânzeturile proaspete din lapte de oaie sunt foarte căutate și că unii oieri mulg oile Brează de la 7-15 zile după fătare, o dată sau de două ori pe zi și alăptează și un miel. Am aflat cu suprindere că de la oile cu fătări gemelare (40-50% la Brează) se reține numai un miel și celălalt este eliminat după fătare.

Recomandarea mea a fost să crească acești miei cu lapte de vacă în fermele mici sau lapte praf preparat cu instalație multibiberon în fermele mai mari.

Alăptarea artificială a mieilor asigură în fermele mari o productivitate foarte ridicată, de cel puţin 1000 miei pe lucrător, viteză mare de creştere şi eficienţă economică ridicată, asigurând o rată a profitului de 30-40%.

 

AVANTAJ: 1,2 LEI/LITRU LAPTE


Tehnica de alăptare a mieilor sugari cu instalaţii automate multibiberon este fezabilă economic, pentru că preţul unui litru de lapte muls este mult mai mare (3,5 lei/litru) față de preţul unui litru de înlocuitor administrat mieilor (2,3 lei pe litru de lapte). Metoda se aplică numai pentru mieii destinaţi îngrăşării şi vânzării pentru carne.

 

Vezi AICI 7 AVANTAJE PENTRU ALĂPTAREA ARTIFICIALĂ A MIEILOR!

Vizualizat: 1970 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?