Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aduceţi pajiştea în grajd!

Publicat: 05 noiembrie 2017 - 20:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În mediul natural de viaţă al taurinelor, îngrijirea ongloanelor nu este necesară. Suprafeţele naturale nu sunt numai moi, ci şi abrazive, datorită particulelor fine de nisip, a pietrelor etc., care şlefuiesc la fiecare pas onglonul vacii.
Achiziţionarea de către fermele cu pardoseală din beton a taurinelor crescute anterior în zona de munte, pe pajişte, în sistem liber, a cauzat în aceste aşa-numite "euroferme" o întreagă paletă de afecţiuni podale.

În grajd, vacile trebuie să se poată deplasa nestânjenite între sala de muls, zona de odihnă şi cea de furajare, deoarece mobilitatea este o condiţie esenţială pentru producţia de lapte. Sistemul cu întreţinere liberă funcţionează optim numai atunci când vaca se deplasează pe suprafeţe nealunecoase, care, şi mai important, trebuie să fie moi. Animalele preferă zonele moi întotdeauna, pentru că pe acestea îşi pot manifesta comportamentul natural. Acest lucru nu se vede numai în practică, ci şi în cercetările ştiinţifice aprofundate.

covoare moi ÅŸi antiderapante din cauciuc_b
Pe pardoselile care au elasticitatea adecvată, vacile se deplasează fără teamă, în siguranţă, spre obiectiv, la fel ca şi în natură.
Condiţiile de întreţinere din grajd impun efectuarea regulată, de două-trei ori pe an, a trimajului. Însă echilibrul între formarea şi polizarea cornului poate fi perturbat, apărând malformaţii, cum se întâmplă în următoarele situaţii:
• Animalele vin des în contact cu urina şi cu fecalele, iar ongloanele se înmoaie;
• Activitatea metabolică intensă generează o rată înaltă a formării stratului cornos;
• Pododermatitele (de exemplu laminita, eroziunile) accelerează creşterea stratului cornos.
Formarea corectă a onglonului este necesară pentru a diminua suprasolicitarea şi pentru a ridica zona călcâielor, evitând contactul lor cu dejecţiile şi prevenind astfel apariţia dermatitelor infecţioase (dermatitis digitalis/mortellaro, eroziunea stratului cornos al călcâielor).

schite-kraiburgo217_b

Ţineţi departe afecţiunile podale!
• Verificaţi periodic forma onglonului, iar dacă este cazul, corectaţi-o (trimaj funcţional).
• Acordaţi atenţie ongloanelor înalte (călcâie înalte); apariţia pododermatitelor infecţioase este influenţată de igiena aleilor de mişcare (frecvenţa utilizării plugului raclor!) şi de confortul la odihnă (staţionarea în cuşetă înseamnă ongloane uscate).
• Creaţi în grajd suprafeţe asemănătoare celor naturale: alei de mişcare moi cu zone abrazive special concepute, care păstrează forma corectă a onglonului timp de 365 zile pe an.
Dacă animalele sunt forţate să se deplaseze pe suprafeţe dure şi se mişcă încet şi şchiopătând, atunci ar trebui să ne punem întrebarea: La ce bun să avem grajdul construit cu cele mai înalte dotări, dacă vaca nu se poate mişca în siguranţă? "Soluţia rapidă" prin care se generează şanţuri adânci pe zonele de mişcare conduce la micşorarea suprafeţei de contact a onglonului cu pardoseala, iar suprasolicitarea este resimţită dureros de animal.
Însă KRAIBURG are soluţia: covoare moi şi antiderapante din cauciuc, special concepute pentru a acoperi toate zonele tehnologice din grajd. Cu noi puteţi aduce pajiştea în grajd!

Text şi foto: Kraiburg

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (201) (15-31 octombrie 2017)

Vizualizat: 3197 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?