Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aduceţi GOSPODĂRIA ŢĂRĂNEASCĂ în zona de PROFIT!

Publicat: 17 august 2017 - 15:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Piaţa industriei avicole din România era estimată la circa 1,1 miliarde de euro în 2016, cu circa cinci sute de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar administrate de 250 societăţi comerciale.

Sistemul gospodăresc se practică pe scară largă în fermele ţărăneşti din România, existând aproximativ 1.800.000 de gospodării înregistrate la ANSVSA. Cifra reprezintă o creştere sezonieră şi, în general, producţia obţinută este folosită pentru consum propriu, nefiscalizată, cu randamente scăzute de producţie precum şi irosirea materiei prime. La un consum de 120 gr de porumb/pasăre, rezultă că 5259 tone de porumb pe zi se consumă fără a aduce un venit în plus, deci cantităţi imense de cereale se pierd. În plus, în comerţ nu există carne de pasăre obţinută prin creşterea în sistem tradiţional din România.
Atunci se impune trecerea unei părţi din populaţia avicolă din sistem gospodăresc în sistem semiintensiv.

crestere-pui-de-carne_b

Modalităţile prin care se poate atinge acest obiectiv sunt:
• Modificarea OMS 119/2014 prin abrogarea art. 11, art. 15 şi art. 20 alin. 1.
• Pentru cei care adoptă acest sistem şi se transformă în persoane juridice, manopera pentru operaţiunile de vaccinare să fie gratuită;
• Acordarea unui punctaj suplimentar la proiectele europene, punctajul să crească gradual de la tradiţional în adăpost, până la un punctaj maxim pentru ecologic;
• Finanţare prin Ministerul Mediului pentru realizarea de platforme individuale de depozitare a dejecţiilor, în afară de cele comunale, sau accelerarea implementării proiectelor de platforme comunale pentru depozitarea dejecţiilor;
• Realizarea de proiecte tip pe module de 300, 600, 900, 3000 sau 9000 capete pui de carne/găini ouătoare pe aceste sisteme de creştere şi distribuirea lor gratuit în format electronic şi pe suport pe hârtie cu obţinerea de ISBN. Atenţie! Realizăm noi proiectele gratuit, numai să fie menţionat autorul acestor proiecte şi să se acorde drepturile de autor.
• Simplificarea procedurilor de autorizare a producerii de furaje şi a secţiei de sortare-ştampilare ouă; adică ambele operaţiuni să se realizeze în acelaşi perimetru al punctului de lucru cu un singur filtru sanitar-veterinar, iar acesta din urmă să fie dimensionat la capacitatea de producţie pe un singur circuit simplificat, nu pe sexe;
• Scutirea de impozit pe profit pe o anumită perioadă de timp;
• Pentru cooperativele care au mai mulţi membri ce cresc pui de carne sau au ca scop creşterea puilor de carne folosind aceste sisteme, să se acorde punctaj suplimentar şi să fie posibilă creşterea intensităţii sprijinului financiar pentru realizarea abatoarelor de mici capacităţi;
• Eliminarea impozitului pe teren şi pe construcţii pentru microfermele care utilizează aceste sisteme de creştere;
• Limitarea fermelor la maxim 10.000 pui de carne sau găini ouătoare pe punct de lucru pentru aceste sisteme de creştere.

ŞTIAŢI CĂ?
Avem un efectiv total de păsări de 68.856.062 capete, din care:
- 46,99% în sistem intensiv;
- 53% în sistem gospodăresc.
Sisteme alternative existente în România
• Pentru găini ouătoare cu cifra 1, sistemul free-range, există numai şase exploataţii cu un efectiv total de păsări de 29.979, ceea ce reprezintă DOAR 0,4% din efectivul total de găini ouătoare din fermele comerciale;
• Pui în sistem tradiţional - ZERO FERME AUTORIZATE în România.
Sistemul de creştere şi exploatare în sistemul extensiv (gospodăresc) - total populaţie avicolă în România - însumează 27.086.864 capete găini ouătoare şi 13.365.008 pui de carne, deci total păsări în acest sector 40.451.872, ceea ce reprezintă 53% din întreaga populaţie avicolă din România.

Ce sisteme de creştere semiintensivă poate “îmbrăca” mica gospodărie? Aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2017!

Vizualizat: 3399 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?