Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Administrarea apei în fermele de exploatare a puilor de carne

Publicat: 03 septembrie 2012 - 10:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vă prezentăm un calcul al necesarului de apă utilizată în fermele de creştere a puilor de carne în sistem integrat. Exploataţia luată ca exemplu este compusă din sectorul de creştere a puilor de carne şi partea de procesare (sacrificare şi depozitare), având o capacitate de 9500 capete/serie, cu o creştere lentă, timp de 81 de zile

Click pe poza pentru galerie!

Apa utilizată în fermă va fi asigurată de trei puţuri forate la adâncime şi va fi furnizată către consumatorul final cu ajutorul hidrofoarelor, în sistem automatizat. Pentru asigurarea potabilităţii apei, conform Legii 458/2002 republicată în 2011, se vor monta trei staţii de tratare a apei şi trei rezerve de apă, pentru a evita disfuncţionalităţile în procesul de producţie.

Proprietăţile apei în stare naturală nu satisfac, de cele mai multe ori, condiţiile de calitate cerute de consumatori, fiind necesară tratarea apei pentru a o aduce la parametrii necesari, prin procedeul de potabilizare realizat în staţiile speciale de tratare.

 

Utilizarea apei în sectorul de creştere

Aici avem trei tipuri de consum de apă pe parcursul a 91 zile de producţie: pentru filtrul sanitar-veterinar (diverse activităţi de rutină); consumul fizilogic de apă per pasăre; pentru spălarea halei de producţie la sfârşitul seriei - o dată la 81 de zile. Pentru camerele tampon, presiunea de intrare optimă este de minim 2 bari, care asigură atât alimentarea adăpătorilor, cât şi spălarea conductelor.

Presiunea de funcţionare este controlată printr-o unitate de măsurare şi de control. La adăpătorile prin picurare, reductoarele sunt instalate la începutul fiecărei linii de adăpare. Acestea din urmă sunt ridicate cu troliuri sau alte dispozitive cu acţionare manuală. Pentru o funcţionare corectă a adăpătorilor, liniile trebuie menţinute în poziţie orizontală.

• Consumul de apă pentru diverse activităţi de rutină este după cum urmează:
- 3 l/m2/zi - pentru spălarea camerelor tampon şi a spaţiilor de serviciu;
- 10 l/m2 de pardoseală pentru spălarea şi decontaminarea adăpostului în perioada vidului sanitar.

Consumul total de apă pentru diverse activităţi de rutină, la o suprafaţă de 16 m2 spaţiu de deservire înmulţit cu 4 adăposturi şi calculat la un consum zilnic de apă de 0,192 m3, totalizează 15,55 m3 per seria de 81 zile.

• Consumul de apă pentru păsări:
- zilnic: 1,9 m3/9500 pui de carne;
- per seria de 81 zile: 153,9 m3.

• Consumul de apă pentru spălarea halei de producţie la sfârşitul seriei, odată la 81 zile, cu o suprafaţă a adăpostului de 460,8 m2  înmulţit cu 4 hale, totalizează un volum de apă de 18,432 m3.

• Consumul total de apă la sfârşitul unei serii (81 zile + 21 zile vidul sanitar-veterinar) este de 187,88 m3 apă, din care rezultă 33,98 m3 de apă reziduală; raportat la 81 de zile, rezultă 0,41 m3/zi.

• Consumul total de apă pe un an este de 563,64 m3 din care rezultă 101,94 m3 de apă reziduală. Raportat pe zi, apa reziduală obţinută în urma procesului tehnologic este de 0,279 m3.
Sursa de apă trebuie să asigure un consum minim de 4 m3 pe zi.

 

Consumul de apă pentru procesare

Perioada de funcţionare este de 13 zile la o serie de creştere, cu un total anual de funcţionare de 52 zile pe an.

• Consumul de apă pentru diverse activităţi de rutină cuprinde:
- spălarea camerelor tampon şi a spaţiilor de serviciu - 3 l/m2/zi; la o suprafaţă de 233,44 m2 cu un consum zilnic de 0,7 m3/zi, timp de13 zile de funcţionare, rezultă un volum de 9,1 m3 per serie;
- apa în fluxul tehnologic - 0,2 litri pe pasăre procesată; prin utilizarea apei în fluxul tehnologic pentru procesarea a 9500 pui de carne rezultă un consum zilnic de 0,63m3, deci un total de 1,9 m3 per seria de 13 zile.

Totalul de apă consumată în sectorul de procesare per ciclu de producţie este de 11 m3. Pentru un an, se vor consuma 33 mc3. Apă reziduală produsă este de aproximativ 0,09 m3 pe zi.
Sursele de apă trebuie să asigure un debit de minim 1,6 l/minut.

 

Gestionarea apelor reziduale

Fiecare adăpost, precum şi secţia de procesare şi filtrul sanitar-veterinar vor avea câte un bazin vidanjabil.

Totalul zilnic de apă reziduală rezultată din procesele de producţie este de 0,09 m3. Apa reziduală este stocată în cinci bazine vidanjabile cu o capacitate de 3 m3 fiecare, asigurând stocarea pentru o lună de zile. Lunar, apa reziduală este preluată de o firmă autorizată pentru epurare. Bazinele vidanjabile vor fi amplasate la o distanţiă de minim 15 m de puţurile forate, pentru a evita polarea apei potabile.

TABEL 1: CONSUMUL DE APĂ ÎN FERMĂ

Tabel consum apă pui carneClick pe poza pentru galerie!

 

TABEL 2: APA MENAJERĂ REZULTATĂ DIN PRODUCŢIE

Tabel apă menajeră pui carneClick pe poza pentru galerie!


PARAMETRI TEHNICI DE FUNCŢIONARE A ADĂPĂTORILOR:

• Presiunea apei în conducta principală - minim 2 bari;
• Presiunea în ţevile pe care sunt montate adăpătorile prin picurare - 0,1-0,5 bari H2O;
• Presiunea în ţevile de alimentare a adăpătorilor circulare - 0,3-0,5 bari;
• Front de adăpare la adăpătorile circulare (găini, pui de carne, puicuţe) - minim 1 cm/pasăre;
• 12-18 pui de carne per adăpătoare, la cele prin picurare;
• Consumul mediu de apă - 0,2 l/pasăre/zi.

Vizualizat: 2363 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?