Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Adaptarea tehnologiilor avicole în gospodăria individuală

Publicat: 10 iunie 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Probabil că mulţi dintre dumneavoastră v-aţi întrebat de ce am publicat, în ultimii ani, mai multe informaţii şi date tehnice despre capacităţi mici şi mijlocii de producţie în avicultură, şi mai puţin despre marile exploataţii sau societăţi agro-industriale din sectorul avicol. Despre cele din urmă am preferat prezentarea sub forma reportajelor, a managementului afacerii, a tehnologiilor avansate de producţie.

Click pe poza pentru galerie!

Pe de altă parte, zootehnia românească trebuie să se dezvolte pentru a supravieţui pieţelor agro-alimentare mondiale, în situaţia actuală mai mult ca niciodată. Cu riscul de a ne repeta obsesiv, reamintim că evoluţia în acest domeniu nu se poate face în absenţa mecanizării proceselor tehnologice şi automatizarea acestora.

Ţinând cont de parcelarea excesivă a terenurilor din ultimii ani, dar şi de faptul că marea majoritatea a fostelor complexe zootehnice au dispărut, ştiind că cele mai recente sondaje plasează peste 50 la sută din forţa de muncă a României în agricultură, o agricultură aflată la limita subzistenţei, am considerat că tehnologiile avicole trebuie şi ele adaptate la nivel micro şi mediu de producţie.

 

Legislaţia europeană nu se opreşte la graniţele României!

O societate normală nu este susţinută numai de câţiva bogaţi şi restul săraci. Le fel, baza sănătoasă pentru o agricultură puternică este formată de clasa de mijloc, realitate confirmată de dimensiunea medie a exploataţiilor din Norvegia, Danemarca, Franţa şi alte ţări vest-europene.

Tocmai de aceea, normele europene nu limitează şi nici nu impun statelor membre un anumit model de fermă, număr de capete de animale sau suprafaţa exploataţiei. Acestea sunt date care ţin doar de raţiuni economice pe plan local, naţional şi internaţional. Astfel, standardele comunitare se aplică efectivelor care pornesc de la un număr de minim 350 găini ouătoare, respectiv 500 de pui de carne.

Prevederile legislative la care facem referire sunt: Norma din 28/11/2001, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 113 din 12.02.2002 şi Directiva Consiliului Europei 1999/74/CE din 19 iulie 1999, care stabileşte standardele minime pentru creşterea găinilor ouătoare. Prevederile acestor norme nu se aplică exploataţiilor cu mai puţin de 350 de găini ouătoare şi nici exploataţiilor de creştere a tineretului de înlocuire pentru găinile ouătoare.

Directiva 2007/43/CE, prin care sunt stabilite normele minime de creştere şi bunăstare a puilor destinaţi producţiei de carne (Oficial Journal L 182, 12.07.2007, p. 0019-0028) este obligatorie pentru exploataţiile de creştere intensivă, cu peste 500 de pui destinaţi producţiei de carne, însă nu se aplică şi în cazul creşterii puilor pentru reproducţie.

 

Performanţă cu investiţii minime

Dacă majoritatea lucrărilor de specialitate se adresează marilor producători de ouă şi carne de pasăre, care au puterea financiară necesară pentru a angaja specialişti şi deţin o paletă largă de echipamente avicole, din care pot să aleagă, nu la fel putem spune şi despre producătorii mici şi mijlocii, majoritatea fiind privaţi de accesul la tehnologiile performante din sectorul avicol.

Lipsa banilor, incapacitatea economică de a contracta credite avantajoase, precum şi instabilitatea pieţelor interne de desfacere, constituie principalele cauze ale investiţiilor extrem de reduse în fermele de păsări mici şi mijlocii, indiferent de orientarea producţiei. În aceste condiţii, am considerat absolut necesară tratarea articolelor de specialitate din punct de vedere al optimizării lucrărilor specifice, stabilirea tehnologiei de mecanizare şi automatizare, prezentarea ofertelor de inputuri şi material biologic pentru acest sector.

Mai mult, recent a fost lansată măsura 141, cu privire la sprijinirea fermelor de semisubzistenţă. Mă întreb câte firme de consultanţă din România pot oferi, la ora actuală, soluţii tehnologice viabile, raportate la veniturile sau profitul pe care micul producător le poate reinvesti în activitatea pe care o desfăşoară.

În concluzie, creşterea puilor de carne şi a găinilor ouătoare în efective mici şi medii, poate fi privită ca o afacere economică rentabilă, obţinându-se cu eforturi şi cheltuieli minime, rezultate satisfăcătoare şi chiar încurajatoare pentru dezvoltarea ulterioară a microfermei. Şi asta se poate realiza fără probleme, respectând pur şi simplu criteriile de bază în creşterea şi exploatarea păsărilor, prevăzute de normele în vigoare.

Recomandăm cu răspundere aceste tipuri de exploataţii, deoarece necesită o investiţie minimă şi suportabilă financiar pentru cei care sunt interesaţi să dezvolte o afacere de acest gen. Mai ales că se pot utiliza, fără probleme, resursele materiale deja existente în gospodărie, şi se poate interveni tehnologic în raţionalizarea şi valorificarea superioară a producţiei cerealiere din cadrul exploataţiei proprii.

Nu sunt necesare cunoştinţe avansate de mecanizare, automatizare şi informatizare a proceselor tehnologice, ci doar un minim tehnologic, care să poată asigura performanţa şi rentabilizarea ciclului de producţie.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(69)/2009

Vizualizat: 978 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?