Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Adăpost pentru vaci cu lapte

Publicat: 29 noiembrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

- model pentru 30 vaci

Click pe poza pentru galerie!

Materialul de fa urmăreşte prezentarea unui adăpost semideschis pentru vaci cu lapte. În fapt,  exemplul este o construcţie ieftină, uşor extensibilă, funcţională, în acord cu cerinţele animalelor şi care reduce volumul de muncă din fermă.

Adăpostul propus are o suprafaţa total construită de 350 m2 (din care pentru sala de muls, spaţiu de depozitare şi birou - 85 m2), este semideschis, poate fi populat iniţial cu 30 vaci, are structura de rezistenţă din metal şi acoperişul cu învelitoare din tablă ondulată. Pentru utilizarea la maximum cu putinţă a sălii de muls (cea mai scumpă parte a construcţiei) şi pentru a se facilita extinderea fermei la 40, 70 sau 80 vaci se recomandă amplasarea adăpostului în afara localităţii.

Fundaţia din beton este discontinuă, stâlpii de susţinere fiind plasaţi în pahare din beton. Având în vedere faptul că structura este uşoară, fundaţia respectă măsurile referitoare la rezistenţă şi durabilitate. Între fundaţie şi pereţi există un strat izolator hidrofug, format din carton bituminat şi bitum, pentru întreruperea ascensiunii apei capilare din sol.

Pereţii exteriori, construiţi din zidărie uşoară, satisfac cerinţele cu referire la: rezistenţă fizică, rezistenţă la foc, agenţi chimici şi fizici (inclusiv agenţii utilizaţi în procesul decontaminării) şi, prin tencuirea în interiorul grajdului, prezintă un grad acceptabil de finisare a suprafeţei. În partea frontală a grajdului, peretele este dezlocuit de o prelată (vezi fig.1) care rămâne, în cea mai mare parte a anului, rulată în partea superioară, sub straşina adăpostului.

Peretele din spate are, în partea  superioară, un oblon transparent şi mobil care serveşte la controlul ventilaţiei; pe durata verii, acesta rămâne deschis ,fapt ce face ca fluxul de aer să generează senzaţia de răcoare şi să elimine căldura acumulată sub tavan.

Pardoseala este executată din beton, este plasată la înălţime faţă de nivelul solului, este rezistentă la rulare şi nu este lunecoasă. Funcţional, pardoseala împarte adăpostul în mai multe zone:
 Zona (aleea) de circulaţie şi furajare este din beton raiat (a nu se înţelege beton sclivisit) şi are o lăţime de 3,6 m. Aleea este suficient de rezistentă pentru a susţine un tractor cu lamă utilizat la evacuarea dejecţiilor.

Pardoseala are o pantă de 1,5-2% care începe dinspre o intrare şi se continuă spre cealaltă; la capătul decliv sunt plasate platforma pentru depozitarea gunoiului şi fosa pentru purin. Panta de 1,5% se regăseşte şi în plan transversal, în direcţie opusă faţă de intrarea în sala de muls, astfel ca purinul să nu pătrundă în această încăpere.

Zona de odihnă, respectiv cuşeta de odihnă, este mai înaltă cu 15 cm faţă de pardoseala zonei de circulaţie şi este, în fapt, un pat pentru odihnă confecţionat din cărămidă cu goluri, acoperită cu un strat de beton cald (beton cu granulit). Dimensiunea cuşetei este de 2,2 x 1,0 m; anterior, înspre perete, prezintă un limitator pentru piept, posterior, spre aleea de circulaţie, zona este delimitată de un prag cu înălţimea de 20 cm; acest prag are rol limitator, prevenind curgerea aşternutului (paie, rumeguş, talaş etc.) în zona de circulaţie.

Zona de furajare este proiectată pentru a oferi confort animalelor şi în ideea încurajării şi maximizării consumului de furaje. În zona de furajare, se disting următoarele:

- grilajul de furajare – asigură un front de furajare de 65 de cm şi, dacă situaţia o impune, permite contenţionarea vacilor. La nivelul pardoselii, grilajul delimitează zona de furajare de cea de circulaţie printr-un panou din scândură.

- ieslea este mai înaltă cu 15 cm decât pardoseala zonei de circulaţie; lărgimea este de 80-90 cm, iar suprafaţa este netedă, neporoasă.

- zona de acumulare şi depozitare a furajului – continuă ieslea şi are o lăţime de 1,5 –1,6 m; suprafaţa este mai rugoasă şi este destinată depozitării temporare a furajelor. Practic, pe lângă depozitarea temporară a furajelor are loc şi economisirea timpului necesar distribuirii manuale a furajelor. În situaţia în care distribuţia furajelor se face cu remorca tehnologică, această zonă poate să lipsească sau să fie mult redusă.

Uşile care asigură circulaţia personalului şi animalelor au  dimensiuni de 1,0x2,0 m, iar cele folosite pentru utilaje au dimensiunea de 2,8x3,0 m.

Acoperişul este în două ape, este alcătuit din şarpantă metalică (elementul de susţinere şi rezistenţă) şi are învelitoarea propriu-zisă din tablă ondulată. Acoperişul-tavan permite iluminarea zenitală şi nu are termoizolaţie şi nici barieră antivapori. Acesta se prelungeşte în exteriorul suprafeţei utile a grajdului, astfel încât acoperă întreaga zonă de furajare.

Dependinţe: adăpostul mai prezintă (vezi fig.2) o sală de muls, o încăpere pentru tancul de răcire a laptelui şi agregatul de producere a vacuumului, o încăpere pentru depozitarea concentratelor şi premixurilor, un  birou şi un grup sanitar pentru fermier. Sala de muls este de tip 2x4 standuri, cu 4 aparate de muls care pot deservi toate standurile platformei. Vacile sunt dispuse oblic, la un unghi de 30º faţă de aleea de serviciu a platformei.

Posibilităţi de extindere a adăpostului: întrucât costul unui m2 de adăpost construit este mare se recomandă extinderea graduală a adăpostului, odată cu creşterea efectivului de animale. Practic, modelul sugerat se poate extinde conform schiţei prezentate în figura 2 (zonele gri reprezintă sugestii privind extinderea şi mărirea capacităţii). Astfel, o primă extindere poate fi una simetrică, pentru încă 30 de vaci cu lapte. În acest fel, în adăpost pot fi cazate 60 de vaci. De asemenea, capetele adăpostului pot fi prelungite (în fig. 2 vezi cifrele 6 şi 7) cu module de 10 standuri, respectiv pentru încă 10 vaci cu lapte.

La alegerea tipului de adăpost vă recomandăm să consideraţi că adăpostul este în fapt o construcţie care oferă şi care poate solicita:

-    investiţie redusă sau una imensă ... în funcţie de ce cei care vă consiliază
-    un management funcţional până la lipsa funcţionalităţii ...dependent de competenţele dobândite;
-    atractivitate, până la toleranţă arhitectonică .....în funcţie de gustul Dumneavoastră;
-    satisfacerea cerinţelor animalelor până la construirea unui lagăr pentru animale ...concordant cu omenia Dumneavoastră.

Alegerea aparţine fiecăruia ...şi depinde de capital, cunoaştere şi capacitatea de previziune a lucrurilor viitoare. Noi vă dorim succese!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(36)/2005

Vizualizat: 3318 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?