Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

A investit 100.000 de euro într-o afacere cu vaci Angus şi a rămas fără... păşune!

Publicat: 20 iulie 2021 - 20:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După doi ani petrecuţi în străinătate, soţii Vasile Daniel şi Ana-Maria Cioca-Remzso s-au întors în ţară şi au investit 100.000 de euro într-o afacere cu vaci Angus. Cum i-au lăsat consilierii locali fără păşunea necesară animalelor? 

„Suntem din judeţul Timiş, dar am căutat mai multe locaţii unde să înfiinţăm ferma şi am găsit o căsuţă în Luncoiul de Jos, jud. Hunedoara, într-o vale părăsită. Mi-a plăcut că avea şi 3 hectare de păşune şi prin apropiere trece un pârâu care n-a secat niciodată. Plini de încredere, ne-am dus la primărie să vedem dacă putem închiria pajişte. Exista rezervă de teren, astfel că am cumpărat casa şi văcuţele Angus: zece femele şi un taur, aduse din Scoţia şi Irlanda”, explică Ana-Maria Cioca-Remzso. În total, investiţia în fermă s-a ridicat la 100.000 de euro.

Ia păşunea de unde nu-i!

ana maria vaci angus_b

”După un timp, primarul ne-a anunţat că nu mai este disponibilă pajiştea!”, iar ca să „rezolve” într-un fel situaţia, edilul-şef „s-a oferit să ne dea o pajişte de 3 ha”, ne-a relatat Ana-Maria Cioca-Remzso.
În ianuarie 2020, au depus cerere pentru închirierea a 51 ha de păşune, pentru 17 animale. „Comuna avea o rezervă de circa 100 ha. După depunerea cererii, am tot întrebat la primărie care e soluţionarea cererii. De fiecare dată am primit asigurări că totu-i în regulă şi că vom primi înştiinţarea prin poştă”, explică tânăra. Aşa s-a şi întâmplat! În luna martie, actul oficial primit de la Primăria Luncoiul de Jos atesta faptul că cererea le-a fost respinsă ca fiind neeligibilă! Au fost scoşi din joc prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) nr. 10/14.02.2020, care prevedea ca exploataţia să fie legal constituită cu un an înainte de data depunerii cererii! Or, legislaţia în vigoare prevede altceva!

Contestaţie fără succes

Vasile Daniel Cioca-Remzso_b


În aceste condiţii, fermierii s-au adresat Ministerului Agriculturii. Echipa de specialitate a MADR, venind cu precizări legislative, le-a recomandat să anunţe Primăria să respecte legea: „În vederea remedierii situaţiei prezentate, trebuie să înştiinţaţi primăria comunei Luncoiul de Jos, în vederea aplicării legislaţiei, întrucât societăţile trebuie să fie legal constituite înainte de data depunerii cererii pentru atribuirea directă a contractului, nicidecum cu un an înainte”, scrie în răspunsul MADR. Aşadar, au depus contestaţie, dar primăria n-a luat-o în considerare.

HCL-ul cu bucluc!


Între timp, consilierii au revocat HCL-ul cu pricina! Oare de ce? Ce s-a întâmplat şi cine a avut de pierdut, citiţi în Revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2021!

vaci angus pe pasune_b

Vizualizat: 3117 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?