Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

9 specii furajere extrem de valoroase

Publicat: 27 aprilie 2020 - 20:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Criterii esenţiale în alegerea la semănat a speciilor de leguminoase și de graminee perene, în cultură pură sau asociată. Particularităţi agrobiologice cuantificate în puncte tari şi puncte slabe.

Vă propunean în numărul trecut al revistei ca în structura sistemului furajer al fermei zootehnice să includeţi specii de leguminoase și de graminee perene semănate în cultură pură sau asociată. Particularităţile tehnologice de înfiinţare a acestor culturi, în primele epoci din lunile martie-aprilie, le-am detaliat deja.
Acum insistăm pe caracteristicile lor agrobiologice și ecologice, care vă pot ghida în alegerea celor mai potrivite structuri furajere bazate pe leguminoase și graminee perene.
Cunoașterea și aplicarea cerințelor de natură agroecologică a speciilor de graminee și leguminoase perene asigură o bună instalare a acestor culturi, un randament sporit de producție și calitate în fiecare an de vegetație, precum şi o perioadă mai lungă de folosire în condiții de eficiență maximă.

9 specii furajere extrem de valoroase_b

Puncte tari şi puncte slabe


1. Lucerna (longevitate: 4-6 ani).


Puncte forte

• Instalare rapidă;
• Competitivă față de buruieni și alte specii furajere;
• Randament ridicat de producție și calitate;
• Longevitate mare-rezistență la secetă.


Puncte slabe

• Persistență scăzută la pășunat poate produce meteorizație;
• Toleranță scăzută la solurile acide și mai puțin drenate.


Mod de folosire

• Prin cosire;
• Masă verde, fân, semi-siloz, siloz.


2. Trifoiul roșu (2-3 ani)


Puncte forte

• Instalare bună;
• Toleranță mai mare la solurile acide decât lucernă;
• Rezultate bune pe solurile grele, argiloase, puțin drenate;
• Producție mare în primul an.

Puncte slabe

• Rezistență foarte scăzută la secetă;
• Concurență ridicată față de buruieni și alte specii;
• Poate produce meteorizație.


Mod de folosire

• Cosire pentru masă verde, fân;
• Pășunat în cadrul culturilor asociate cu gramineele.


3. Trifoiul alb (7-10 ani)

Puncte forte

• Toleranță la solurile acide;
• Rezistență mare la cosiri repetate și pășunat;
• Longevitate mare.


Puncte slabe

• Toleranță scăzută la secetă;
• Poate produce meteorizație.


Mod de folosire

• Pășunat.


4. Ghizdei (5-7 ani)

Puncte forte

• Toleranță bună pe solurile acide și drenaj scăzut;
• Calitate bună;
• Nu produce meteorizație.


Puncte slabe

• Instalare lentă;
• Proporție mare de semințe “tari”.


Mod de folosire

• Cosire;
• Pășunat.


5. Golomăţ (5-8 ani)

Puncte forte

• Bună toleranță la secetă, la cosiri repetate și pășunat intensiv;
• Competitivă în culturi asociate.


Puncte slabe

• Toleranță scăzută la solurile mai puțin drenate și la prezența stratului de gheață;
• Consumatoare mare de azot.


Mod de folosire

• Cosire;
• Pășunat.


6. Raigras peren (2-3-4 ani)


Puncte forte

• Calitate nutrițională și consumabilitate ridicată;
• Instalare rapidă și rezistență ridicată la cosire și pășunat.


Puncte slabe

• Toleranță scăzută la secetă, la variațile de drenaj ale solului;
• Persistență în cultură, variabilă.


Mod de folosire

• Cosire;
• Pășunat.


7. Păiuş înalt (5-7 ani)


Puncte forte

• Randament și calitate ridicată;
• Toleranță la secetă;
• Bună toleranță la solurile acide.


Puncte slabe

• Furaj grosier.

Mod de folosire

• Cosire;
• Pășunat.

8. Păiuş de livezi (5-7 ani)

Puncte forte

• Foliaj bogat;
• Rezistență ridicată la iernare;
• Calitate ridicată.


Puncte slabe

• Este sensibil la secetă.


Mod de folosire

• Cosire;
• Pășunat.

9. Obsigă nearistată (5-7 ani)

Puncte forte

• Calitate ridicată;
• Lăstărire puternică;
• Lăstărire puternică;
• Sistem radiculara puternic;
• Număr ridicat de stoloni;
• Capatitate ridicată de regenerare.


Puncte slabe

• Preferă solurile bogate în calciu;
• Persistență mai scăzută la cosiri repetate.

Mod de folosire

• Pășunat;
• Cosire.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 1088 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!