Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

9 semne care îţi arată că ai o capră bolnavă

Publicat: 06 august 2020 - 09:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Păşunatul în mediu propice şi furajele de calitate sunt factori determinanţi pentru vitalitatea caprelor pe timpul verii. Agitaţia excesivă şi refuzul hranei indică probleme de sănătate.

Proprietarii sunt direct răspunzători de asigurarea bunăstării animalelor prin raţia necesară de furaje, printr-un mediu prielnic, prin cunoaşterea tiparelor de comportament, protejarea de vătămare, suferinţă şi boli.

 

Hrană şi adăposturi optime

 

Alimentaţia caprelor, oilor şi bovinelor înregistrează diferenţe, iar proprietarii trebuie să le cunoască. Ovinele şi bovinele folosesc păşunile, iar caprele, pe lângă un spectru mai larg al speciilor de plante consumate (inclusiv buruieni), valorifică frunzele arbuştilor, arborilor şi chiar scoarţa copacilor tineri. Furajele pentru capre trebuie să fie echilibrate din punct de vedere nutriţional şi să le fie interzis accesul la plante şi arbuşti care conţin compuşi toxici.
În perioada de vară caprele sunt întreţinute la păşune, unde supravegherea poate fi limitată, mai ales dacă păşunea este împărţită prin garduri. Nu uitaţi că porţile şi gardurile trebuie să fie rezistente, căci caprele vor încerca să evadeze exploatând orice vulnerabilitate.

 capra bolnava canva.com_b

3 cerinţe ale unui adăpost bun

 

În ceea ce priveşte adăposturile, iată 3 condiţii pe care acestea trebuie să le îndeplinească:

 1. să fie bine ventilate, dar în acelaşi timp să nu fie reci, pentru că părul nu protejează caprele foarte bine împotriva frigului;
 2. să asigure lumină naturală, dar şi lumină artificială pentru a putea inspecta animalele în orice moment din noapte;
 3. pereţii şi accesoriile să fie rezistente, căci caprele cercetează şi mestecă tot ce se află în raza lor de acţiune. Având în vedere că ele sunt capabile să ajungă până la 2 metri deasupra solului, aveţi grijă la amplasarea instalaţiilor electrice şi a cablurilor pentru iluminat.

 

RECUNOAŞTEŢI PROBLEMELE!

 

Fermierul trebuie să aibă capacitatea de a identifica orice schimbare fizică sau de comportament. Iată care sunt semnele care indică probleme de sănătate:

 1. Tuse persistentă;
 2. Diaree;
 3. Scăderea bruscă în greutate;
 4. Semne nervoase;
 5. Mod anormal de hrănire;
 6. Creşterea temperaturii;
 7. Refuzul furajelor sau reducerea treptată a aportului zilnic de furaje;
 8. Consumul unor plante pe care capra nu le-ar mânca în mod normal, cum ar fi frunzele de iederă;
 9. „Plânsetul” animalului. În general, caprele nu sunt animale foarte vocale, dar dacă încep să facă zgomot, atunci necesită mai multă atenţie: zgomotul indică faptul că sunt flămânde, iar plânsetul poate fi semn că ceva nu este în regulă. Un crescător începător trebuie să ştie că în caz de stres, ca de exemplu în zilele caniculare, caprele sunt neliniştite şi devin foarte vocale.

Pe măsură ce gradul de disconfort al animalului creşte, semnele sunt tot mai evidente. Dar, odată ce starea generală se agravează, expresia şi intensitatea semnelor clinice pot scădea, iar letargia nu este niciodată un semn bun. O capră bolnavă trebuie izolată pentru a nu fi bătută de caprele dominante şi pentru a nu concura cu celelalte animale pentru sursa de hrană. De o atenţie specială au nevoie şi caprele bătrâne.
Indiferent dacă caprele dumneavoastră sunt ţinute ca animale de companie sau pentru profit, acestea trebuie înregistrate şi identificate prin crotaliere pentru ca medicul veterinar să poată ţine o evidenţă strictă.


Click AICI şi citiţi şi alte articole despre îngrijirea animalelor!

 capra bolnava 2 Sursa foto johnes.org_b

VITALITATEA CAPREI

 

O capră sănătoasă trebuie să fie activă, curioasă, incisivă şi interesată de ce se întâmplă în jurul ei. Părul şi ochii strălucesc, iar nările sunt curate, fără cruste sau scurgeri nazale. Temperatura corporală, la nivel rectal, trebuie să fie în intervalul, considerat normal, de 38,5 până la 40,5 0C. Nu uitaţi că poziţia ridicată a cozii este cel mai evident semn al stării de sănătate.


RECOMANDAREA FERMY

Supravegheaţi atent animalele în primele zile când acestea sunt introduse într-un ţarc nou sau pe o suprafaţă de păşune îngrădită, căci pot fi mai agitate. Nu uitaţi că nu le place umezeala, aşa că trebuie să le asiguraţi o zonă permanent uscată în noul ţarc!


un articol de
SORIN VOIA
USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1385 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?