Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

9 norme la transportul ovinelor pe distanţe mari

Publicat: 14 august 2020 - 11:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Succesul transportării ovinelor în siguranţă, în vehicule corespunzătoare, depinde de cunoaşterea şi respectarea cerinţelor prevăzute în Ghidul european de bune practici.

Asigurarea de condiţii bune pe durata călătoriei, examinarea periodică a animalelor, precum şi grija la îmbarcare şi debarcare sunt esenţiale pentru transportul ovinelor pe distanţe lungi. Iată nouă cerinţe minime, indicate de Ghidul european de bune practici, pentru ca ovinele să ajungă viguroase şi sănătoase la destinaţie:

transport ovine 1_b

 1. Vehiculul de transport trebuie să corespundă tehnic şi să asigure microclimatul termic necesar.Astfel, temperatura în mijlocul de transport nu trebuie să scadă sub 5oC sau să crească peste 30oC. În perioadele cu temperaturi ridicate se activează ventilaţia mecanică pentru a menţine acest parametru în limitele normale.
2.  Şoferul trebuie să fie special instruit pentru a evalua, la fiecare oprire, starea de sănătate a ovinelor, urmărind eventuale răniri, vânătăi, şchiopătări, tremurături, respiraţia accelerată, scurgerile nazale etc.
3. Ovinele trebuie examinate, înainte de încărcare, de o persoană calificată, pentru ca fermierul şi transportatorul să fie siguri că animalele sunt apte pentru călătorie. Ovinele cu probleme de sănătate vor fi examinate de un medic veterinar care poate dispune transportarea acestora pe baza unui certificat sanitar-veterinar, reţinerea în fermă pentru îngrijire, tratament sau sacrificare. Manipularea şi încărcarea sunt operaţiuni  stresante pentru animalele, deoarece părăsesc mediul cu care s-au obişnuit pentru a fi încărcate într-un vehicul, în condiţii complet difeite.
4. Zonele de încărcare trebuie pregătite înainte de data programată pentru transport. De regulă, ovinele sunt aduse în boxe de colectare, de unde sunt încărcate în vehicule, de pe o rampă sau un lift special. Rampa trebuie să fie prevăzută, obligatoriu, cu o podea antiderapantă (şipci de picior), iar panta ei să nu depăşească un unghi de 26 grade.Rampele mai late sunt de preferat, ţinând cont că oile sunt animale de grup şi merg mai uşor una alături de cealaltă. Lăţimea docului de încărcare trebuie să fie dimensionată după cea a vehiculului de transport. Dacă se folosesc platforme de ridicare, acestea vor avea bariere de siguranţă pentru a preveni căderea sau scăparea animalelor în timpul încărcării sau descărcării lor. Pe rampa şi aleea de încărcare, înălţimea balustradelor trebuie să fie de minim 1,2 m, iar panta rampei, în special pentru miei, să fie mai mică de zece grade la descărcare, prin ataşarea unei rampe mobile în prelungirea celei de la vehicul.
5.  Manipularea ovinelor în timpul încărcării se face ţinând cont de bune practici care se referă la:

  • Ovinele nu trebuie ridicate de coarne, de cap, de urechi, de coadă sau de lână. Dacă este cazul, se prind cu ambele mâini de piept şi apoi se ridică uşor;
  • Pentru deplasarea din boxele de colectare pe rampa de încărcare, se recomandă utilizarea unei oi sau a unui berbec dresat care parcurge uşor distanţa, urmat de grupul de ovine;
  • Încărcarea ovinelor se va face dimineaţa devreme sau la asfinţit, pentru a reduce stresul de căldură

6.  După îmbarcarea ovinelor în mijlocul de transport, se verifică starea animalelor, aşternutul, stocurile de apă şi furaje şi sistemul de ventilaţie; abia apoi vehiculul va pleca spre destinaţie.
7.   Se evaluează periodic starea de sănătate a animalelor, hrănirea şi adăparea, odihna şi mediul termic, pe parcursul călătoriei, pentru ca ovinele săajungă la destinaţie în bună stare şi să se poată recupera rapid după descărcare. Pentru ovinele identificate ca fiind bolnave sau rănite (călcate, cu răni sau fracturi, cu simptomele unor boli) se solicită asistenţă veterinară, în punctele de oprire.
8.   Pauze de călătorie. După o perioadă lungă de călătorie (29 ore pentru ovinele adulte şi 19 ore pentru mieii neînţărcaţi), ovinele vor fi descărcate la un post de odihnă şi control pentru 24 ore şi vor primi furaje şi apă la discreţie. Abia apoi se reia călătoria. În pauze, se goleşte apa din rezervorul destinat adăpării oilor şi se umple cu apă proaspătă.
9.   Raportarea deceselor. Dacă mai multe ovine sunt bolnave sau au decedat, se informează de urgenţă autorităţile competente din zonă.


 transport ovine 2_b

AMENZI PENTRU CEICARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

Ovinele sunt animale sociale care se simt mai protejate în grupuri; trebuie tratate într-un mod calm şi silenţios, fără strigăte, zgomote şi mişcări bruşte sau forţate, atât în timpul îmbarcării şi debarcării lor din vehiculul de transport, cât şi pe parcursul controalelor efectuate în pauzele de călătorie.

Legea privind protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe, adoptată de Parlamentul României la începutul lunii trecute, stabileşte amenzi pentru cei care transportă animale vii şi nu respectă regulile impuse de lege. Click AICI şi vezi lista de amenzi şi neregulile sancţionate.

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1349 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?