BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

9 condiţii pentru a avea o fermă de elită de ovine

Publicat: 08 decembrie 2020 - 10:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România e pe locul II la efectivul de ovine în UE, dar producţia de lapte şi carne nu e la acelaşi nivel. Cheia succesului e în ferme de elită, care aşteaptă încă sprijin de la stat!

un articol de
IOAN PĂDEANU
USAMVB Timişoara

Efective de ovine avem în România, însă este necesar ca organizarea şi funcţionarea fermelor de ovine să se realizeze conform piramidei ameliorării (turme) de elită (treapta I), înmulţire (treapta II) şi comerciale (treapta III). Legea zootehniei nr. 32 din 24.01.2019 la articolul 23, punctul 2 prevede că „pentru buna desfăşurare a activităţilor de ameliorare a animalelor Statul Român sprijină financiar aceste ferme”.

 

PERFORMANŢĂ ÎN FERME DE ELITĂ

 

Fermele de elită (nucleele de elită, turmele de elită) sunt cele mai performante crescătorii de ovine, în rasă curată, situate în arealul de creştere a unei rase, nominalizate de Registrul Genealogic (RG) pe baza ierarhiei performanţelor morfo-productive şi de rezistenţă la boli, cu bunici şi părinţi în secţiunea principală, având ca scop producerea şi livrarea de reproducători cu valoare de ameliorare ridicată.
Lista fermelor de elită, întocmită de către societăţile de ameliorare care derulează programe de ameliorare pe rase de ovine, se înaintează spre aprobare autorităţii competente a statului, adică Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, iar după aprobare e publicată pe site-ul propriu al societăţii şi pe cel al autorităţii.

 

CUNOAŞTE PIRAMIDA AMELIORĂRII!

 

La o societate/ exploataţie de ameliorare, în scopul desfăşurării unui program de ameliorare cu ovine de reproducţie în rasă pură înscrise în RG, activitatea este structurată pe principiile piramidei ameliorării.
Progresul genetic se transmite unidirecţional, prin reproducători, de la vârful piramidei ameliorării (fermele de elită) în fermele de multiplicare şi comerciale.
Numărul de ferme de elită se stabileşte pornind de la necesitatea asigurării numărului de reproducători de înaltă valoare genetică, pentru efectivul de femele cuprinse în programul de ameliorare, respectând raportul de sexe şi indicii de reproducere realizaţi de reproducătorii cuprinşi în lucrări de ameliorare, cu un plus de 10% masculi de reproducţie de rasă pură care să confere un grad de siguranţă în caz de probleme sanitar-veterinare, tehnice, tehnologice sau dacă cere piaţa.

efectiv ovine romania_b 

 

9 NORME OBLIGATORII

 

Pentru a fi nominalizată fermă de elită (nucleu), o crescătorie de ovine trebuie să se angajeze la următoarele:

  1. Asigurarea normelor de bunăstare specifice pentru ovine, referitoare la confort, furajare optimală şi tratamente sanitar-veterinare, pentru îndeplinirea de condiţii optime care permit exprimarea potenţialului productiv al rasei;
  2. Deţinerea, în proprietate sau prin contracte de arendă/concesiune suprafaţă, de pajişti şi plante furajere necesare, conform normele de furajare actuale;
  3. Organizarea reproducerii numai în rasă pură prin monte dirijate sau inseminări artificiale (IA);
  4. Identificarea mieilor conform legislaţiei în vigoare prin doi crotalii şi un tatuaj ca metodă suplimentară de siguranţă;
  5. Organizarea fătărilor grupat în cel mult 40 zile (după 2 cicluri sexuale + 5 zile) sau se aplică un tratament hormonal pentru sincronizarea montelor (IA) şi a fătărilor şi apoi IA;
  6. Controlarea performanţelor morfo-productive prin metode cu acurateţe ridicată de tipul A (la lapte A4 sau Milko-tester);
  7. Întocmirea corectă şi la timp a evidenţelor primare (registrul de evidenţă pe categorii de ovine: berbeci, oi, miori, mioare, tineret femel şi mascul), registrul de monte şi fătări, formularul de mişcare a efectivelor, registrul de tratament sanitar-veterinar etc.;
  8. Respectarea graficelor de control al performanţelor morfo-productive şi sprijinirea activităţii bonitorilor şi a echipelor de control;
  9. Înţărcarea berbecuţilor (minim 11 - 12), proveniţi de la miori performanţi nominalizaţi pentru testare la carne, care să fie transferaţi la o unitate de testare.

 

SELECŢIE RIGUROASĂ

 

Efectivele de ovine trebuie să fie indemne de boli transmisibile, iar miorii/berbecii folosiţi la monte se genotipizează la înţărcare şi se reţin numai cei rezistenţi la scrapie; în primul rând genotipul genotip ARR/ARR şi, în completare, genotipurile din grupa a II-a ARR/AHG, ARR/ARH şi ARR/ARG;
Tehnica selecţiei în fermele de elită include totalitatea lucrărilor care vizează obţinerea unui progres genetic cât mai ridicat în succesiunea generaţiilor.
În fermele de elită se reţin toţi mieii până la înţărcare, când se realizează prima lor triere şi se elimină exemplarele necorespunzătoare. Tineretul femel şi mascul selectat se reţine până la bonitare, respectiv până la primul tuns, pentru a se alege miori şi mioare pentru înlocuirea reformelor anuale şi pentru difuzare în ferme de înmulţire sau chiar comerciale.
Rolul fermelor de elită (nucleelor) este esenţial în acţiunea de ameliorare pentru creşterea performanţelor productive şi economice la animale.

 

SPRIJIN DE LA STAT?!

 

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Zootehnie au încercat şi încearcă să obţină de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform Legii zootehniei nr. 32, un sprijin financiar consistent pentru fermele de elită care cresc animalele performante în rasă pură. Până acum însă nu s-a luat nici o decizie în acest sens!

 

FERMĂ DE ELITĂ PENTRU 5 ANI

 

O fermă de elită odată nominalizată îşi păstrează această calitate minim 5 ani (testare lapte) pentru a se valida valoarea reproducătorilor difuzaţi în programul de ameliorare, condiţia fiind ca majoritatea descendenţilor obţinuţi în respectiva fermă să fie declarată ameliorator (cu indicele global al valorii de ameliorare pozitiv), după producţiile/caracterele din programul de ameliorare în care candidează. O fermă îşi poate pierde calitatea de fermă de elită, dacă nu mai îndeplineşte unul din criteriile de nominalizare.
Vrei fermă de elită? Respectă normele europene! Citeşte mai multe despre acest subiect AICI.

Vizualizat: 4308 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?