Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

9.000 de lei pierdere la fiecare tăuraş îngrăşat

Publicat: 23 iulie 2021 - 11:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Îngrăşarea unui tăuraş până la vârsta şi greutatea de sacrificare, hrănit cu furaje cumpărate din piaţa liberă, poate aduce crescătorului o pierdere de peste 9.000 de lei, fără alte cheltuieli de întreţinere. Merită efortul?

Mureşeanul Petru-Mihai Pustai, crescător de animale din rasa Bălţată Românească, din comuna Rîciu, satul Pârâu Crucii, având câţiva tăuraşi de vânzare,a calculat costurile zilnice cu furajarea unui exemplar. „Când am văzut ce-mi iese, am zis: «Mă, frate, îmi explodează creierul!»”.

 

FURAJAREA COSTĂ


Iată calculul estimativ făcut de fermier.

• Costul mediu/kg carne la preţurile pieţei:

Lucernă uscată 2 lei/kg;

Semifân (baloţi înfoliaţi) 2,06 lei/kg;

Porumb boabe 1 leu/kg;

Orz 1 leu/kg;

Triticale 1 leu/kg;

Siloz porumb 0,23 lei/kg;

Soia (şrot ) 2,7 lei/kg.

• Cantităţile utilizate în furajul unic/zi:

Lucernă - 6 kg;

Semifân - 7 kg;

Făină porumb - 4 kg;

Făină orz - 1 kg;

Făină triticale - 1 kg;

Siloz - 20 kg;

Şrot de soia - 0,5 kg;

În total: 39,5 kg furaj/cap/zi.

Rezultă un cost zilnic de circa 38,55 lei/animal.

Costurile au fost calculate pe baza furajelor cumpărate de piaţa liberă (OLX). „Mă refer strict la ceea ce utilizez eu zilnic ca hrană; fiecare crescător are propriul sistem de furajare!”, precizează fermierul.

 petru mihai pustai_b

CHELTUIELI NECALCULATE


„La preţurile acestea, înmulţite cu cantităţile date, reiese un cost zilnic de 38,55 lei pe animal. Nu calculez paieta de însămânţare, nu calculez manopera operator însămânţător, nu calculez forţa de muncă pe întreaga perioadă, nu calculez utilajele, nu calculez laptele consumat de către viţel şi combustibilul şi nu calculez timpul meu”,susţine fermierul. Aşadar, ca să ajungă numai bun de… “măritat”, un exemplar trebuie să fie hrănit zilnic cu furaje în valoare de 38,55 lei! Fără alte cheltuieli de întreţinere!!

 

ARITMETICA FALIMENTULUI


În consecinţă, animalul ajunge la vârsta de 16 luni, adică 480 zile la o greutate medie de sacrificare de 550 kg. „Din cele 16 luni, tăiem perioada primară de viaţă şi calculăm doar vârsta la care poate consuma mixul furajer (de la 4 luni) şi rămân 12 luni, cu un total de 365 zile; animalul consumă în această perioadă o cantitate totală de furaj de 14.417,5 kg la preţul final de 14.071 lei. Ştiu, sună fabulos, dar ăsta e adevărul!

Încercaţi fiecare să vă calculaţi preţul furajelor pe perioada în care creşteţi animalul! Bineînţeles, apar variaţii de cost şi cantităţi de consum furaj, cât şi de preţuri, calculul este strict adaptat la sistemul pe care îl am eu în fermă!”, precizează Petru-Mihai Pustai.

 

VINE MOMENTUL VALORIFICĂRII...


„Lansezi anunţul, te sună tot felul de oameni şi oferă 6-7 sau unii mai binevoitori 8 lei/kg în viu sau 14-15/kg în carcasă! Stai şi cugeţi bine, îţi faci câteva socoteli şi îţi dai seama că dacă ceri 9 lei/kg (că doar ai pus osul şi ai transpirat pentru aceşti bani), oamenii te reped, îţi vorbesc urât, unii chiar ajung să te şi înjure”, susţine crescătorul.

„Revin la preţ! Iei cei 9 lei/kg şi-i înmulţeşti cu greutatea animalului (550 kg) şi îţi iese o valoare de 4.950 lei! Iei suma şi o raportezi la costul de furajare calculat mai sus şi-ţi dai seama că după un an întreg (12 luni de furajare) ajungi pe un minus de 9.121 lei din care mai scazi acea subvenţie mirifică de 5 lei, că doar e venit şi vezi cât eşti de mulţumit!”,subliniază cu ironie mureşanul.

 taurasi pustai_b

6 LEI LA FERMĂ, 50 LEI/KG LA CONSUM


„Nu am o problemă, nu vreau să jignesc pe nimeni şi nu arunc cu piatra, dar când ajunge carnea de vită 40-50 lei/kg în supermarket şi de la tine din ferma pleacă cu 6-8 lei/kg, îţi vine să îţi iei câmpii sau să o apuci pe aratură. Nu mai vorbesc de un grătar la restaurant (uneori făcut - vai mama lui!) - la 100 g cu un preţ de 120 lei!”,conchide crescătorul a cărui poveste de fermier v-o prezentăm într-o ediţie viitoare a revistei Ferma.  

 

DRUM TRIUMFAL SPRE FALIMENT


În esenţă, costurile cu hrănirea unui tăuraş cu furaje cumpărate din piaţă astfel încât să ajungă la greutatea de sacrificare (550 kg la vârsta de 16 luni) se ridică la peste 14 mii de lei, în timp de preţul de valorificare în viu e puţin sub 5.000 lei. De asemenea, diferenţa de peste 9.000 lei este pagubă, drum sigur spre faliment.

 „Un tăuraş în vârstă de 16 luni, ajuns la greutatea optimă de sacrificare (550 kg), consumă furaje în valoare de peste 14.000 lei! Valorificat la 9 lei/kg, vine 4.950 lei, la care se adaugă subvenţia de 5 lei pe animal şi, în final, rezultă o gaură de peste 9.000 lei”, spune crescătorul ”înşurubat”, se pare, pe drumul spre... faliment!!

Vizualizat: 10189 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?