Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

8 soluţii pentru a preveni infertilitatea sezonieră

Publicat: 23 septembrie 2022 - 17:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Canicula nu rămâne fără urmări nici în ferma de scroafe. Nu puține și, din păcate, extrem de costisitoare. E perioada în care ies la iveală scroafele problemă, al căror sistem reproductiv a avut de suferit. 

Cauzele sunt multiple și nu total elucidate ca mecanism biologic. Ceea ce se consideră a fi cauza principală a manifestării infertilității sezoniere pare a se datora efectului combinat al expunerii femelelor la o durată în de creștere a zilei lumină, cu cel al temperaturilor constant ridicate din perioadele caniculare.

 

4 elemente comune de risc


Există diferenţe majore de la un individ la altul cu privire la sensibilitatea instalării acestui sindrom. Ceea ce însemnă că problema poate fi și de natură genetică și deci, putem vorbi de „scroafe vulnerabile”, la care se regăsesc câteva elemente comune de risc, cum ar fi:

1. Vârsta înaintată – femele aflate la mai mult de a 6-a fătare;

2. Femelele la care se înregistrează mai mult de 5 zile de la înţărcare la apariţia căldurilor;

3. Femelele care au fost înţărcate mai devreme de 24 de zile de lactaţie;

4. Cele care au înţărcat mai puţin de 8 purcei/ fătare.

infertilitatea scroafelor 1_b 

Toamna se numără... scroafele problemă!


La fel de interesant e şi faptul că această vulnerabilitate creşte şi se multiplică la scroafele care, din diverse motive, au fost supuse unui regim de furajare şi întreţinere inadecvat în intervalele de timp caniculare, precum şi acolo unde competiţia în boxele comune de gestație, pentru hrană şi apă, este ridicată.

Spre deosebire de scroafe, la scrofiţe, dacă începând cu vârsta de 6 luni se demarează un program de stimulare a instalării pubertăţii (prin prezenţa vierului), apariţia infertilităţii sezoniere şi a efectelor sale negative este mult diminuată. Totuși și la unele dintre acestea, producția de hormoni este perturbată profund, prin urmare nu mai intră în călduri.

 

Care ar fi cauzele biologice?


Multe studii sugerează câteva motivaţii principale ale apariţiei infertilităţii de toamnă:

Ovulaţia are loc mai devreme decât cele 21 de zile ale unui ciclu normal;

Suportul hormonal - progesteronul necesar primelor 3-4 săptămâni de gestaţie este insuficient;

Calitatea îndoielnică a ovocitelor şi embrionilor produşi în perioadele calde;

Implantarea unui număr prea mic de embrioni şi, implicit, o cantitate insuficientă de progesteron, necesar susţinerii gestaţiei.

infertilitatea scroafelor 2_b 

Care sunt implicațiile practice, la nivel de fermă?


Majoritatea fermierilor resimt în buzunarul propriu efectele acestei infertilităţi sezoniere. Cum însă, în cele mai multe cazuri, cel care e zi de zi cu animalele nu este aceeaşi persoană cu cel care plăteşte, ar fi util de cunoscut şi de urmărit principalele semne ale instalării acestui sindrom nefast. Cele mai evidente sunt următoarele:

1. Întârzierea întrării în călduri a scrofiţelor pregătite pentru introducerea în efectivul matcă - această situație conduce la nerealizarea numărului planificat de monte și, prin urmare, de gestații și fătări ulterioare;

2. Creşterea intervalului înţărcare - estru la scroafele multipare, adică multiplicarea numărului de zile neproductive, cu costurile pe care acestea le poartă;

3. Creşterea proporţiei femelelor care nu manifestă deloc căldurile, mai ales în cazul scrofițelor;

4. Înmulţirea numărului de femele „întoarse” în intervalul de 25-35 de zile de la inseminare;

5. Multiplicarea numărului de femele care fată mai puţin de 10 purcei;

6. Înmulțirea semnificativă a avorturilor spontane în intevalul septembrie- noiembrie, cu impact inerent asupra planului de producție.

 

Ce soluţii avem la îndemână?

Află din Revista FERMA, ediţia 15-30 septembrie 2022! Cumpără revista în format electronic de AICI!

 

 

un articol de

IOAN LADOȘI

USAMV Cluj-Napoca

Vizualizat: 398 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?