Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

8 RECOMANDĂRI PENTRU AMESTECUL DE CONCENTRATE în FERMA DE CAPRE

Publicat: 16 februarie 2022 - 10:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă aveți mai multe capre și achiziționați cantități mari de ingrediente astfel încât să obțineți un discount, aveți varianta de a produce amestecul de concentrate în fermă. Ce conține el?

1. Partea energetică este asigurată de cereale. Cele mai uzuale sunt porumbul, grâul, orzul și triticalele. Proporția de participare depinde de nivelul energetic care trebuie asigurat pentru amestecul de concentrate.

2. Partea proteică este asigurată, în special, de șrotul de floarea soarelui și soia. Este absolut necesar să fie introduse ambele ingrediente pentru a asigura toți aminoacizii esențiali pentru iezi. Este de preferat ca şrotul de floarea soarelui să fie sub formă de turte.

3. La iezi se recomandă ca amestecul de concentrate să conțină 18% PB (proteină brută) în prima lună de viaţă, după care scade la 16% PB în luna a doua de viață. În SUA se recomandă chiar 22% PB în prima lună de viață.

4. În amestecul de concentrate se poate adăuga drojdie de bere care menține un mediu sănătos în sistemul digestiv, chiar dacă are un aport proteic mai mic, pentru că și proporția de participare este mică, de 1-3%.

5. Dintre macrominerale vom fi atenți să suplimentăm calciul și fosforul în raport de 2/1 prin fosfat dicalcic, carbonat de calciu, fosfat mono sau disodic în funcție de necesar.

6. Să nu uităm și de partea vitaminică şi microminerală, care are o proporție de participare de 0,5-1%, în funcție de produsul comercial.

7. Sarea crește palatabilitatea amestecului de concentrate. Aveți grijă să nu adăugați prea multă pentru că, de obicei, în şrotul de floarea soarelui se găsește sare.

8. Măcinarea materiilor prime se face prin sită mai mare de 5 mm, pentru că măcinătura fină (făina) nu este agreată de iezi și va crește risipa. Aveți grijă ca toate ingredientele să fie bine amestecate.

 

AMESTEC - PRIMA LUNĂ DE VIAŢĂ


 Iezi_b

Orientativ, în prima lună de viaţă o structură de amestec de concentrate pentru iezi arată așa: porumb 40%, orz 21,3%, şrot de floarea soarelui 16%, şrot de soia 20%, carbonat de calciu 2%, sare 0,2%, premix vitamino micromineral 0,5%. Suplimentar recomandăm și drojdie în proporție de 2-3%.

 

AMESTEC - A 2-A LUNĂ DE VIAŢĂiezi sugari - Sursa Caprirom_b

Pentru luna a doua creștem proporția de participare a cerealelor și scădem şroturile, astfel: porumb 48%, orz 23,5%, şrot de floarea soarelui 12%, şrot de soia 14%, carbonat de calciu 1,6%, sare 0,4%, premix vitamino-micromineral 0,5%. Și în acest caz se poate suplimenta cu drojdie de bere în proporție de 1-2%.

Dacă aveți capacitate de prelucrare, faceți amestecul de concentrate în fermă! Știți ce produceți, va fi mai ieftin și mai eficient din punct de vedere economic.

 

MARE ATENŢIE LA CE CUMPĂRAŢI!


Amestecul de concentrate poate fi achiziționat sub formă de granule. Atenţie, însă! Dacă este ieftin, conţine multe paie, iar efectul nu e cel așteptat. Sigur, puteți să vă orientați după etichetă, unde trebuie trecută compoziția chimică. Însă, din trei analize efectuate la un laborator acreditat, pe granule provenite de la diverse firme, doar una se apropia de nivelul proteic scris pe etichetă, celelalte două fiind mult mai reduse. De ce? Pentru că sursele de proteină sunt scumpe și reducerea conținutului în proteină crește veniturile producătorului!

RECOMANDAREA FERMY

Caprele cu o producție mai mică de lapte pot fi înțărcate și montate la începutul toamnei. Ele vor făta la începutul primăverii. Caprele cu o producție bună și foarte bună de lapte le vom monta la mijlocul toamnei și, în funcție de producția de lapte, le mai putem mulge 2-3 luni în perioada de gestație.

 hrana suplimentara iezi 5_b

Află cum putem hrăni suplimentar mieii şi iezii sugari cu fân şi concentrate, fără a le crea tulburări digestive!

 

Care este cel mai bun fân pentru caprele tale? Vezi recomandările specialistului Ferma!

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

LAVINIA ŞTEF

USAMVBTimişoara

Vizualizat: 1027 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?