Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

8 RECOMANDĂRI ESENŢIALE în perioada de pregătire a noului ciclu reproductiv la porcine

Publicat: 07 aprilie 2022 - 15:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Iată câteva elemente şi reguli care ar trebui respectate în perioada de pregătire a noului ciclu reproductiv:

1. Administrarea furajului de lactaţie până la momentul montei/inseminării. E esenţial ca scroafa să consume acum cât mai mult, pentru a acumula masă corporală. Unii crescători recomandă chiar furajarea la discreţie în acest interval.

2. Gruparea în aceeaşi boxă de aşteptare a scroafelor cu vârste şi dimensiuni corporale extreme ar trebui evitată. Cele slabe, prea mici sau fricoase nu vor putea face faţă concurenţei şi le veţi pierde curând.

3. Asigurarea de spațiu suficient în boxele comune de aşteptare, cel puţin 1,8 mp pentru scroafele mici şi 2,2 mp pentru cele mari. Altfel, incidenţa pierderii lor va creşte semnificativ.

4. Acolo unde este posibil se poate face transferul scroafelor înţărcate direct în boxele individuale de montă/inseminare, tocmai pentru a putea fi hrănite corect şi a se evita luptele pentru ierarhie. Chiar şi în acest caz, evitaţi să plasaţi scroafe mari lângă cele mici.

5. Apa trebuie să fie suficientă pentru a elimina riscul apariţiei cistitelor.

6. Asigurarea de lumină cu intensitate suficientă în acest interval (16 ore de lumină şi 8 de întuneric) pentru că stimulează apariţia şi intensitatea căldurilor prin mecanisme hormonale.

7. Startul contactului cu vierul pentru stimularea căldurilor poate începe din ziua 2, câte 20 minute/zi, cel puţin. Începând cu ziua a 3-a este de preferat ca depistarea căldurilor cu vierul să aibă loc chiar de 2 ori pe zi, dacă fluxul şi programul o permite.

8. De considerat amânarea inseminării, până la ciclul următor, a femelelor care au slăbit prea mult.

 

PERIOADĂ CRUCIALĂ PENTRU RENTABILITATEA FERMELOR


Secretele reproducției scroafelor sunt extrem de numeroase, iar cele descrise în aceste rânduri se referă doar la scurta perioadă de timp de la înțărcarea purceilor până la apariția următorului ciclu de călduri. Cu toate acestea, această perioadă de așteptare este crucială pentru continuitatea producției de carne de porc, indiferent de dimensiunea fermei.

Mai ales în fermele comerciale, animalele sunt privite, de cele mai multe ori, ca un „grup productiv” şi mai rar ca o mulţime de indivizi diferiţi. Din acest gen de abordare apar atât „defecţiunile pe flux”, cât şi rezultate productive sub aşteptări.

 

Nutriţioniştii reușesc să înţeleagă tot mai bine funcţionarea sistemului digestiv al porcului, reuşind astfel să formuleze raţii furajere cu o digestibilitate sporită continuu. Click AICI şi află de ce stă eficienţa fermei în furajarea suinelor!

 

un articol de

IOAN LADOȘI

USAMV Cluj-Napoca

Vizualizat: 773 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?