Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

8 avantaje ale hrănirii mieilor sugari

Publicat: 11 martie 2022 - 16:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cum trebuie furajați suplimentar mieii în perioada de alăptare pentru a obține cele mai bune rezultate şi pentru a evita risipa de furaje?

Pentru a evita risipa de furaje trebuie să cunoaștem particularitățile dezvoltării și funcționării echipamentului enzimatic la miei în faza de sugar, de tranziție și de rumegare.

 

1. MIELUL ÎN FAZA DE SUGAR


Faza de sugar se încadrează între fătare și trei săptămâni, când mielul se hrănește numai cu lapte, care ajunge direct în cheag (stomacul glandular) prin jgheabul esofagian, conturat prin reflexul determinat de suptul laptelui. Acest reflex se diminuează treptat după vârsta de 3-4 săptămâni și încetează după 6 săptămâni.

Saliva mieilor conține enzima extraza, care catalizează grăsimile și lactaza, foarte activă până la înțărcare şi responabilă de metabolizarea lactozei din lapte.

În faza de sugar stomacul glandular secretă două enzime, care scindează proteinele din lapte, labfermentul activ în prima parte și pepsina cu activitate mai intensă după trei săptămâni. Labfermentul produce coagularea rapidă a laptelui în cheag și apoi scindarea proteinelor în protide (secvențe de proteine).

Conținutul din cheag ajunge în intestinul subțire unde două enzime proteolitice (tripsina, chimotripsina) și două lipolitice (lipaza, lecitinaza) scindează substanțe nutritive până la amino-acizi și acizi grași.

Enzimele specifice pentru scindarea polizaharidelor (amidon, celuloza, glicogenul, dextrinele) sunt foarte puțin active în primele trei săptămâni dar, după această perioadă își aplică progresiv acțiunea.

Pe baza acestor informații susținem că furajele bogate în amidon și zaharuri se vor introduce progresiv în hrana mieilor după 3 săptămâni.

Când începe digerarea eficientă a polizaharidelor componentele de bază în cereale? Vine și timpul lor.

Alăptarea este o perioadă de tranziție, furajarea suplimentară a mieilor sugari cu cereale întregi având o eficiență redusă până la consolidarea populațiilor de simbionți ruminali care să degradeze învelișul cerealelor și polizaharidele.

miei sugari 1_b 

2. MIELUL ÎN FAZA DE TRANZIŢIE


De la 3-8 săptămâni, mieii trec treptat de stadiul de nerumegător (hrana de bază fiind laptele) la cel de rumegător, hrănit cu lapte fibroase și concentrate.

Specifică acestei faze este intensificarea dezvoltării prestomacelor și multiplicarea simbionților ruminali care, cu o eficiență tot mai ridicată, produc enzimele, amilaza, maltaza și zaharaza, ce degradează polizaharidele, puțin active la începutul fazei și tot mai active spre sfârșitul acestei faze.

La vârsta de 30-40 zile apar primele măsele (premolarii) iar mieii, treptat, pot mărunți cerealele întregi.

Mieii consumă în această perioadă cantități moderate de fân de otavă și concentrate.

 

3. MIELUL ÎN FAZA DE RUMEGARE


Între 8 şi 12 săptămâni de viaţă, prestomacele devin tot mai funcționale, echipamentul enzimatic este activ și fibroasele sunt digerate până la acizi grași volatili ca sursă de energie, proteine cu valoare biologică ridicată și vitamine din grupul B și K2.

Pe parcursul acestei faze se continuă creșterea și dezvoltarea funcțională a prestomacelor care ajung la 3 luni să reprezinte circa 75-80% din volumul compartimentelor gastrice.

Între 5 şi 7 zile după fătare, în mod reflex, mielul începe să rumege în gol apoi de la 7-10 zile, imitând oaia mamă consumă frunzulițe de fân (otavă) pe suprafața cărora sunt bacterii, protozoare și fungi ce se înmulțesc zi de zi și de la 3 săptămâni încep să stimuleze dezvoltarea prestomacelor rudimentare.

În această fază eficiența digestiei polizaharidelor componente majore ale cerealelor, crește treptat și continuă cu eficiență sporită după 3 luni.

miei sugari 2_bDespre AMESTECUL DE CONCENTRATE şi CUM ADMINISTRĂM CEREALELE citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 martie 2022!

 

Puteţi cumpăra revista în format electronic de AICI!

 

8 AVANTAJE MAJORE ALE HRĂNIRII

Puncte tari pentru carne

1. îmbunătățește semnificativ randamentul de digerare a furajelor;

2. crește vigoarea, ritmul de dezvoltare și procentul de supraviețuire a mieilor, mai cu seamă a celor gemelari;

3. mărește sporul mediu zilnic spre limita biologică și reduce consumul specific de furaje (3-4UNF/kg spor);

4. mieii destinați pentru îngrășare au aspect comercial superior și preț mai bun.

Puncte tari pentru lapte

5. se poate reduce perioada de alăptare a mieilor la 35-45 zile;

6. oile mame pot mulse mai repede;

7. se poate organiza un muls după-amiază în perioada de alăptare a mieilor, de la 30-40 zile;

8. stresul de înțărcare se reduce la numai 3-4 zile.

 

2 DEZAVANTAJE ALE HRĂNIRII

1. apariția la 1-2% din miei a urolitiazei (urații rezultați în exces de proteină);

2. ocuparea cu mielarul a 15-20% din suprafața saivanului.

 

Tehnica de furajare suplimentară a mieilor în perioada de alăptare are cele mai benefice influenţe în creștere, dar și în eficiența economică a multor ferme de ovine.


FIECARE E CU SOCOTEALA LUI!

Unii oieri spun că după două săptămâni de la fătare vor da mieilor grăunțe, adică porumb sau amestec de porumb cu orz și chiar grâu, alții că vor măcina aceste grăunțe și doar puțini vor să le asigure un furaj combinat sau granule conform vârstei mieilor. Care dintre ei sunt cei mai orientați?

CARE MIEI VIN PRIMII LA MASĂ?

După fătare, la circa o săptămână, mieii viguroși îşi imită mamele şi încep să consume frunzulițe din fân care conțin și simbionți ruminali (bacterii, protozoare - organisme unicelulare, fungi - ciuperci microscopice) ce găsesc un mediu favorabil în prestomacele încă rudimentare (rumen 30%, rețeaua 6%, foiosul 4%), se înmulțesc și favorizează dezvoltarea progresivă a prestomacelor!

SE AŞTEAPTĂ LA UN PREŢ MARE

Crescătorii de oi profilați pe producția de carne se așteaptă ca prețul la miei în viu în acest an să se încadreze între 17 lei/kg și 20 lei/kg. Anul trecut, veniturile obținute din valorificarea mieilor s-au încadrat, pentru mulți crescători, între 70 şi 90% din total venituri pe fermă și cu un consum de forță de muncă semnificativ mai redus.

 

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeş

Vizualizat: 733 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?