Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

7 puncte forte ale oilor de lapte Palas

Publicat: 18 iunie 2021 - 11:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prin strădania cercetătorilor de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas Constanţa, coordonat de cercetătorul Radu Răducu, avem şi noi, românii, o rasă nou formată: “Rasa de Lapte Palas”. 

Oaie performantă şi bine adaptată la condiţiile locale. Scopul realizării acestei rase a fost obţinerea unor ovine locale specializate pentru producţia de lapte şi bine adaptată la condiţiile de mediu din Dobrogea şi în zona de câmpie a României.

oaia palace 1_b

PERFORMANŢE DEOSEBITE

1. Caracterele de exterior sunt specifice oilor specializate pentru producţia de lapte: conformaţia dolicomorfă, cu trunchi alungit, linia spatelui dreaptă, crupa relativ largă, constituţie fină sau fină-robustă. Capul este golaş, potrivit ca mărime, cu profil uşor convex la oi şi mai accentuat la berbeci, jarul de pe faţă şi membre este lucios şi de culoare albă, oile sunt ciute, iar berbecii au coarne rudimentare doar 25%. Urechile sunt de mărime mijlocie, purtate lateral, acoperite cu peri albi scurţi şi groşi. Gâtul bine ataşat de trunchi este lung şi de grosime mijlocie, fără falduri, cu o salbă redusă. Trunchiul este alungit, cu aspect piriform, caracteristic oilor de lapte, iar ugerul globulos, acoperit cu păr rar, voluminos, cu mameloane lungi (4,3-4,7 cm) şi potrivit de groase. Coada depăşeşte nivelul jaretului şi este acoperită numai cu jar ca şi la rasa Friză.
2. Adaptarea la mediu: este bine adaptată la climatul din Dobrogea şi zonele limitrofe, dar manifestă sensibilitate la curenţii reci de aer, performează numai unde are condiţii bune de întreţinere iarna şi are masă verde la discreţie, de pe pajişti de calitate.
3. Se pretează bine la mulsul mecanic.
4. Caractere productive:
• Producţia medie totală de lapte pe oaie depăşeşte limita de 200 l/lactaţie, specifică raselor de ovine specializate, fiind de 215 litri (maxima 326 l - minima 181 l/lactaţie), iar producţia de lapte muls - 110 litri, însă cu un conţinut mai redus de grăsime (5,8%). • Carne: Mieii au la fătare o greutate de 3-4,5 kg, iar la 3 luni ating 20-24 kg în funcţie de tipul de fătare şi sex. Oile adulte au o greutate corporală de 56-58 kg, iar berbecii 88-90 kg.
• Lâna: este albă şi semifină (34-36 microni) şi slab extinsă pe cap, până la creştet, abdomen şi membre. Cantitatea anuală de lână la tuns este de 3-3,4 kg la oi şi 3,5-4,2 kg la berbeci cu un randament foarte bun (62%).
5. Caractere reproductive:
• Fecunditatea de 90-93%;
• Prolificitatea de 133%.
6. Acţiunile de ameliorare continuă:
• Selecţia are ca obiectiv: creşterea greutăţii corporale şi a producţiei de lapte;
• Hibridarea:
- cu rasele autohtone a sporit producţia de lapte la hibrizi cu 30-40%.
- rasa de lapte Palas x ASSAF sau FSL.
7. Mai ieftină decât rasele de import
Efectivul actual al acestei rase, crescută la ICDCOC Palas Constanţa, este de 700 ovine, din care 500 oi mame, având posibilitatea de a vinde circa 100-150 miori cu certificat Zootehnic mai cu seamă crescătorilor de oi Ţigaie.

Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, din acest an, a lansat o strategie, coordonată de secţia de zootehnie, prin care susţine crearea de noi rase de ovine performante şi omologarea populaţiei de ovine autohtone eligibile (Ţurcană bălă, Ţurcană bucălae, Ţurcană brează, Ţigaie de Covasna etc.) Să promovăm şi să utilizăm rasele de ovine nou formate în România şi să susţinem omologarea unor noi rase autohtone.
Crescătorii care doresc specializarea pe carne au şi ei o soluţie: Oaia de carne Palas! Click AICI şi vezi care sunt perfomanţele rasei!

Tineret femele Lapte Palace_b

sursa foto: acodobrogea.ro

Preţul de achiziţie al reproducătorilor mai redus faţă de cei din import, adaptarea bună la condiţiile locale şi performanţele morfoproductive ale rasei de Lapte Palas impun creşterea ei în rasă curată sau pentru hibridare cu rasele locale.

un articol de
IOAN PĂDEANU
USAMVB Timişoara

Vizualizat: 4537 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?