Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

7 propuneri pentru producerea cărnii de porc în UE

Publicat: 18 martie 2022 - 18:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Carnea de porc este produsă în toate țările UE iar consumul anual al europenilor se ridică la aproximativ 20 milioane de tone. Este preconizată o stabilizare a consumului în următorii 30 de ani. 

Tot mai multe studii de nutriție umană demonstrează că, atunci când e consumată cu moderație, carnea de porc este un aliment sănătos și indispensabil pentru o dietă alimentară echilibrată.

 sustenabilitate porcine_b

 

CE PROPUN PRODUCĂTORII?


În contextul controversatei stategii F2F ("de la Fermă la Furculiță"), producătorii europeni de carne de porc transmit Comisiei Europene un set de propuneri care au ca obiectiv dezvoltarea unui sector sustenabil, eficient și echitabil.

 

1. Materiile prime furajere


Fermierii solicită ca preconizatele politici cu referire la limitele reziduale maxime, utilizarea deșeurilor proteice de origine animală sau impactul despăduririlor în țări din care se importă șroturi de soia să fie implementate doar după o analiză detaliată a impactului asupra fermierilor europeni, care vor trebui sprijiniți în peroiada de tranziție, în vederea evitării falimentului.

În același context se solicită identificarea de soluții viabile pentru creșterea producției europene de proteine vegetale, adaptate climatului statelor UE, în vederea asigurării calității și competitivității producției comunitare de carne de porc. Toate acestea în paralel cu menținerea și lărgirea accesului fermierilor europeni la resursele globale de materii prime furajere.

 

sustenabilitate porcine 3_b2. Bunăstarea porcinelor


În ultimii 20 de ani, producătorii de carne de porc s-au adaptat constant cerințelor consumatorilor de a asigura condiții de bunăstare sporită în ferme. Astfel s-a ajuns la implementarea condițiilor minime de bunăstare legiferate în UE, dar și la integrarea multora în scheme de calitate voluntare, apreciate de consumatori.

Fermierii continuă să își adapteze sistemele de producție în vederea creșterii standardelor de bunăstare, în particular a celor care privesc eliminarea, în viitor, a boxelor individuale pentru scroafe, castrarea sau scurtarea cozilor/colților la purcei. Însă cu toate acestea fermierii constată că eforturile lor nu sunt suficient mediatizate și apreciate public, motiv pentru care fermele lor sunt privite în continuare, de o parte a publicului larg, ca fiind sursa principală a răului, iar crescătorii ca infractori nepăsători.

 

3. Comerțul cu carne de porc


Este un fapt dovedit că 90% din cererea globală de carne de porc este atribuită țărilor emergente, dintre care 65% sunt asiatice. În acest context, producătorii europeni de carne de porc contribuie semnificativ la acoperirea cererii, aflată în continuă creștere. De aceea, fermierii consideră că politicile UE cuprinse în Pactul Verde trebuie să fie implementate luându-se în calcul necesitatea menținerii unui comerț cu carne de porc corect, echilibrat și dominat de reguli transparente.

 

4. Buget pentru Pesta Porcină


Producătorii de carne de porc au depus eforturi masive pentru reducerea utilizării substanțelor antimicrobiene în fermele lor, iar aceste eforturi ar trebui mai intens mediatizate, întrucât se apropie deja de obiectivele transpuse în strategia F2F. Mai mult decât atât ar trebui identificate soluții de compensare a pierderilor cauzate de acest demers, întrucât costurile nu au fost absorbite de piață.

Totuși, cea mai acută problemă a sectorului rămâne răspândirea Pestei Porcine Africane în UE. În această privință producătorii de carne de porc solicită Comisiei Europene accelerarea reacțiilor de răspuns în țările afectate şi creșterea bugetului alocat acoperirii pierderilor din fermele infectate. În plus, statele membre ar trebui să aibă acces și la fonduri destinate compensării costurilor cu eutanasierea preventivă în arealele infectate, dar și pentru reducerea populațiilor de mistreți, vectori importanți ai expansiunii bolii.

 

5. Producția ecologică de carne


Fermierii au îmbrățișat principiile generale propuse de Comisie în cadrul planului de acțiune pentru creșterea suprafețelor cultivate în sistem ecologic. Acest deziderat este lăudabil atât timp cât producția europeană ecologică de cereale și plante proteice va cunoaște o creștere rapidă - cantitativ și calitativ - care să asigure necesarul de furaje pentru conversia fermelor convenționale de producție a cărnii de porc către principiile bio.

 

6. Reducerea emisiilor de gaze


Pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din fermele producătoare de carne de porc este nevoie de susținerea utilizării suplimentelor furajere care au un asemenea efect. Pe de altă parte, Comisia trebuie să susțină financiar fermierii în modernizarea fermelor și utilizarea pe scară largă a digitalizării, dezvoltarea capacităților de producție a electricității din biogaz, precum și utilizarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul adăposturilor.

 

7. Un venit minim garantat


Fermierii constată că, în ciuda adoptării Directivei 633/2019 privind practicile comerciale neloiale este nevoie de mecanisme suplimentare pentru a echilibra balanța puterii de negociere pe lanțul comercial, în vederea stopării presiunilor pe prețul cărnii la poarta fermei. La aceasta ar trebui adăugate măsuri de asigurare împotriva riscurilor sanitare și de piață, astfel încât fermierii să beneficieze de un venit minim garantat în perioadele de criză economică.

 sustenabilitate porcine 2_b

În multe țări europene, inclusiv în România, fermierii s-au angajat în adoptarea unor condiții superioare celor minime, costurile suplimentare fiind parțial compensate din fonduri publice.

FERMIERII CER STANDARDE EGALE

Este imperativ necesar ca standardele impuse fermierilor europeni, mai ales cele privind securitatea alimentară, să fie similare celor legiferate în țări terțe de unde, inevitabil, importurile către UE vor continua, dorit fiind un climat concurențial nedistorsionat. Fermierii mai cer Comisiei să negocieze acorduri comerciale favorabile acestora, dar mai ales să identifice noi piețe de desfacere a cărnii de porc, în paralel cu promovarea activă a acesteia în vederea exportului. În plus, Comisia ar trebui să sprijine fermierii prin convingerea importatorilor de necesitatea recunoașterii principiilor regionalizării sanitar veterinare.

ATENŢIE!

Producătorii solicită Uniunii Europene elaborarea unor politici realiste și utile în privința promovării consumului cărnii de porc. Însă măsură urgentă de care producătorii de carne de porc din Europa au nevoie este crearea unui vaccin eficient împotriva Pestei Porcine Africane! - ROBOTUL FERMY, Specialist Agri 4.0

Ceea ce pare să nu mai conteze în noua viziunea UE este tocmai valoarea economică a sectorului producției de carne și stabilitatea acestuia. Află CINE şi DE CE a pus gând rău consumului de carne?

un articol de

IOAN LADOȘI

USAMV Cluj-Napoca

Vizualizat: 897 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?