Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

7 obiective pentru succesul creșterii purceilor

Publicat: 15 martie 2023 - 18:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Transferul purceilor înțărcați din maternitate în creșă este cea mai dificilă perioadă din viața purceilor, cu multiple posibile efecte negative asupra creșterii ulterioare, până la livrarea către abator. 

La înţărcare purceii se separă de scroafă şi se transferă în creşă, un proces extrem de stresant, ca urmare a manevrării şi mutării. Odată ce ajung în creşă, purceii trebuie să se adapteze la noul mediu, la noii tovarăși de boxă şi la sursele noi de furaj şi apă.

 

OBIECTIVUL 1: TOTUL PLIN, TOTUL GOL


Purceii recent înţărcaţi îşi vor putea atinge potenţialul genetic maxim atunci când nu intră în contact direct cu cei din loturile înţărcate anterior.
Respectarea riguroasă a procedurilor de curățenie - spălare - dezinfecție, după transferul fiecărui grup de purcei ar trebui să asigure intrarea porcilor recent înţărcaţi în încăperi de creşă curate şi lipsite de agenți patogeni, evitându-se astfel diseminarea bolii cauzate de microorganisme provenind de la lotul precedent de purcei.

succesul creÈ™terii purceilor 01_b 

OBIECTIVUL 2: PREGĂTIREA CREŞEI


Pregătirea corectă şi din timp a creşei este necesară în vederea reducerii la minim a stresului de înţărcare. Acesta reprezintă un bun moment pentru verificarea stării corespunzătoare a echipamentului din boxe, a golirii alimentatoarele de dezinfectanții rămași şi a funcționării adăpătorile la înălţimea și debitul potrivite taliei, respectiv vârstei purceilor.
Cerinţele de temperatură şi ventilaţie pentru purceii recent înţărcaţi pot fi în mod considerabil diferite față de cele ale tineretului care tocmai a fost transferat în departamentul de finisare. Mai mult, creşa ar trebui încălzită în prealabil, înainte de sosirea purceilor, la o temperatură similară celei din maternitatea pe care au părăsit-o de curând.

 

OBIECTIVUL 3: CALITATEA PURCEILOR ÎNŢĂRCAŢI


Managementul creşei este simplificat atunci când se livrează din maternitate purcei de calitate foarte bună. Primul pas în asigurarea acestei calităţi este atingerea vârstei de înţărcare planificată.
Există şi o puternică corelaţie între greutatea la fătare şi performanţa ulterioară, la care se adaugă influențele statusului de sănătate din maternitate. În plus, furajarea corespunzătoare în timpul gestaţiei poate influenţa și ea, greutatea la fătare a purceilor.
Consumul de colostru este vital supravieţuirii iniţiale a purceilor şi menținerii sănătăţii pe termen lung, toate fiind dependente de experienţa și rigurozitatea fermierului.

succesul creÈ™terii purceilor 02_b 

OBIECTIVUL 4: SORTAREA PURCEILOR ŞI POPULAREA BOXELOR CREŞEI


Sortarea purceilor înţărcaţi şi popularea boxelor în creşă este o acţiune mare consumatoare de timp și efort. Însă, în cazul derulării corecte a procedurii de sortare, stabilirea regimului de furajare conform greutăţii şi vârstei va conduce la un control mai bun al consumului de furaj și, implicit, la performanţe îmbunătăţite.
În fermele de dimensiuni mari este de dorit sortarea purceilor pe sexe, tocmai pentru optimizarea furajării. Însă, de regulă, în majoritatea fermelor europene purceii se sortează aproape exclusiv după mărime și, în unele ferme, după vârstă.
În condiții normale putem să ne așteptăm să avem mai multe categorii de mărime/greutate, structură care se apropie aproximativ de următoarele valori: 15% purcei mici, 35% purcei cu greutate medie, 35% mari şi 15% foarte mari. Este de dorit ca purceii mici, care necesită o atenţie specială, să fie sunt plasaţi în boxe de îngrijire speciale, în cea mai călduroasă parte a clădirii.

Cite;te articolul integral în Revista FERMA, ediţia 1-14 martie 2023! O găseşti în format electronici AICI!


De reușita evitării crizei provocate de înțărcare poate să depindă întregul parcurs al creșterii și dezvoltării purceilor până la finalul ciclului productiv!


un articol de
IOAN LADOȘI
USAMV Cluj-Napoca

Vizualizat: 1066 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?