Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

7 lucruri de ştiut despre tineretul de înlocuire

Publicat: 11 iunie 2021 - 17:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de capre performanţi stabilesc obiective pe termen lung pentru ca afacerea lor să prospere. Alţii se gândesc doar să supravieţuiască. Iată 7 obiective-ţintă în creşterea tineretului de reproducţie.

În funcţie de producţie, lapte sau carne, cel mai important obiectiv al unui crescător este îmbunătăţirea genetică a efectivului astfel încât să fie cât mai performant. Pentru acesta, trebuie să facă o selecţie riguroasă în turma de capre pe care o deţine şi să cumpere ţapi amelioratori testaţi, pentru a introduce gene valoroase în efectiv.

Ce trebuie să facem?

tineret caprine CANVA_b

Primele măsuri pe care le luăm încep încă de la fătare.
1. Pentru a reţine ieduţe care să înlocuiască efectivul reformat, este necesar să ştim cel puţin performanţele tatălui şi ale mamei. Dacă dorim creşterea producţiei, vom alege femele pentru înlocuire din cele provenite din părinţi testaţi pentru performanţele productive.
2. De asemenea, prolificitatea este un indicator care poate fi obiectiv de selecţie. Vrem o populaţie de capre prolifică de la care să obţinem mai mulţi iezi? Vom reţine ieduţe doar din fătări duble sau triple.
3. După înţărcare vom fi foarte atenţi la conformaţia/constituţia iezilor pe care dorim să-i ţinem de prăsilă. Gândiţi-vă la corpul unui animal ca la un puzzle. Toate bucăţile trebuie să se potrivească şi să funcţioneze ca un întreg. Dacă lipsesc una sau mai multe piese, cum ar fi defecte ale membrelor, defecte pe linia superioară sau, mai grav, la organele genitale, este posibil ca animalul să nu poată performa la adevărata lui valoare.

• Defectele de aplomb, sau altfel spus la membre, nu le va permite caprelor să se mişte pe distanţe lungi la păşune. În cazul întreţinerii pe stabulaţie, durerea cauzată de mişcare va avea efect indirect asupra hrănirii şi implicit asupra producţiei obţinute.
• Defectele pe linia superioară, ca spinare şi şale de crap (convexă), nu le va permite să se arcuiască şi să se hrănească de sus când se ridică pe membrele posterioare. O uşoară concavitate se admite la capre în perioada de gestaţie când abdomenul şi iedul exercită o presiune asupra coloanei şi trage de ea în jos. Crupa teşită va da mari probleme la fătare din cauza unghiului dintre oase.
• Ugerul (mamela) situată în regiunea inghinală este formată din două jumătăţi glandulare, independente, simetrice şi egale, despărţite între ele printr-un şanţ larg. La tineret nu poate fi observată conformaţia descrisă pentru că este prea mic. Totuşi, vom urmări dacă sunt prezente ambele sfârcuri şi dacă nu există altele suplimentare. După prima fătare se consideră defectuos ugerul atârnat, divizat, ascuţit, cărnos, slab dezvoltat, sălbatic, atrofiat, asimetric, cu mameloane mici şi inegale sau groase şi largi. Cel mai grav defect este sfârcul imperforat, care scoate animalul din ciclul productiv, iar sfârcul obturat constituie defect remediabil.
• Testiculele trebuie să fie mobile în învelitorile testiculare. Aderenţa lor la aceste învelitori denotă un proces inflamator, de regulă, incompatibil cu activitatea de reproducţie. Durerea manifestată de mascul la palparea testiculelor ar putea fi cauzată de lovituri sau de un proces inflamator al zonei.
Dintre defectele cele mai grave, care determină eliminarea masculului de la reproducţie, amintim: criptorhidia (testicul necoborât), monorhidia (lipsa unui testicul) şi tumorile. Nu trebuie să ţinem un ţap până la montă şi doar atunci să contatăm aceste deficienţe. Îl hrănim degeaba!
• Corpul ca întreg trebuie să aibă o formă trapezoidală (de pară) la caprele pentru lapte şi de butoi la caprele pentru carne.

tineret caprin 2_b

Pentru animalele înscrise în COP (controlul oficial al producţiei), bonitorul va consemna în fişă toate problemele de conformaţie/constituţie prin acordarea de punctaj.
4. De mare importanţă este şi rezistenţa la paraziţi. Sunt capre mai rezistente decât altele şi acestea vor fi ţinta noastră pentru a le reţine şi a înlocui reforma. Pe de altă parte, o infestare masivă cu paraziţi a tineretului caprin va avea ca efect scăderea imunităţii şi apariţia bolilor care vor influenţa performanţele productive ulterioare şi de multe ori chiar modul cum arată corpul (conformaţia). Deparazitaţi tineretul pentru ca acesta să crească armonios şi reţineţi indivizii rezistenţi la paraziţi!
5. De luat în seamă este şi instinctul matern. Unele capre sunt mai bune mame decât altele. Reţineţi tineret de la acestea, pentru că iezii vor creşte aproape fără intervenţii. Nu va mai fi necesar să fiţi toată ziua după iezi pentru a vă asigura că au supt şi nu sunt flămânzi. Vă uşurează munca.Temperamentul unui animal se poate modela. Fiţi atenţi la ce se întâmplă şi în caz de derapaj luaţi măsuri.
6. Chiar dacă ştiţi istoria (genealogia, performaţele şi comportamnetul) fiecărui animal din turmă, păstrarea unor evidenţe este esenţială pentru urmărirea şi reţinerea celor mai bune şi mai valoroare exemplare în vederea înlocuirii reformelor şi, de ce nu, pentru a mări efectivul.
7. Nu în ultimul rând, daţi dovadă de seriozitate în afaceri şi veţi fi căutaţi dacă aveţi material biologic de calitate.

Nu reţineţi tineret de prăsilă dacă prezintă defecte evidente de conformaţie şi dacă nu se încadrează în constituţia fină sau robustă!

VARA ŞI STRESUL NUTRIŢIONAL
Creşterea tineretului caprin de reproducţie, vara, în sistem semiintensiv urmăreşte valorificarea vitezei de creştere a iezilor cu costurile cele mai mici, având la bază alternanţa dintre păşunat şi stabulaţie. Click AICI şi vezi cum trebuie procedat!

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1403 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?