Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

7 AVANTAJE PENTRU ALĂPTAREA ARTIFICIALĂ A MIEILOR

Publicat: 24 februarie 2022 - 16:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În sistemul tradițional de creștere a oilor, majoritatea fătărilor se realizează în luna februarie. De buna gestionare a fătărilor depinde producția de lapte, producția de carne și profitul fermei.

Chiar şi în condiții de bunăstare, unele oi, mai cu seamă mioare, care nu au lapte sau au foarte puțin lapte, nu reușesc să crească mieii.

 

Mieii şi mamele adoptive


În fermele cu efective mici, crescătorii dau mieii să sugă la alte oi. Oile își recunosc mieii fătați după miros iar la o săptămână și după auz și văz. Adopția de către oile doici are șansă de reușită numai după uniformizarea mielului dat spre adopție: fie se mulge lapte peste miel de la doică și apoi se freacă cu o cârpă curată, fie se freacă mielul cu placenta oii sau cu pielea mielului mort, dacă este cazul.

Adopția se face cu multă răbdare și cel mai frecvent acești miei sunt alăptaţi după perioada colostrală cu lapte de vacă mai gras (4%), fiert și răcit sub capac până la temperatura de 37-38oC și administrat cu o sticlă cu biberon.

După vârsta de 3 săptămâni se poate folosi lapte proaspăt muls răcit la frigider (2-4oC) și apoi încălzit la 33-35oC, înainte de administrat.

 alaptare artificiala miei 3_b

Avantajele alăptării automate


În ultimii ani mulți oieri au importat rase performante (Assaf, Lacaune, Awassi etc.) pentru producția de lapte.

La aceste rase se practică alăptarea artificială a mieilor cu instalații automate multibiberon imediat după perioada colostrală (2-3 zile) sau la 1-3 săptămâni după fătare.

Această tehnică este utilizată pentru:

1. creșterea cantității de lapte marfă pe oaie;

2. suplimentarea cantității zilnice de lapte la miei proveniți de la oi mame cu lapte insuficient;

3. alăptarea unor miei proveniți din fătări multiple (2, 3, 4) de la rasele prolifice;

4. alăptarea mieilor proveniți de la oi mame specializate pentru carne cu program de reproducere intensivă și înțărcarea timpurie a mieilor (14-21 zile);

5. salvarea mieilor de la oi cu mastită sau care au decedat după fătare;

6. obținerea unor loturi uniforme de miei fătați sincronizat și apoi hrăniți la discreție pentru testarea berbecilor după descendenți;

7. creșterea ratei profitului cu 30-40%.

alaptare artificiala miei 1_b 

Dezavantajele multibiberonului


• crește riscul apariției unor boli (anaerobioză, actina contagioasă) prin folosirea aceleiași tetine la mai mulți miei;

• crește frecvența mieilor cu diaree dacă laptele praf este depreciat, nu se respectă temperatura de distribuire sau dozarea se face incorect.

 

Microclimat pentru sugari


După ce mieii sunt separaţi de oile mame (la 3-4 zile după fătare sau 14-21 zile), vor fi cazaţi în adăposturi speciale cu condiții de microclimat optim (15-20oC, Ur 60-65%, curenţi sub 0,2-0,3 m/sec.). În aceste adăposturi, pe mijloc este o alee centrală de 1,6-2 m, iar în părţile laterale sunt amenajate boxe din şipci de lemn sau din plasă de sârmă.

În prima fază, în boxele mari se amenajează 3-4 ţarcuri mici, în care se aduc 10-15 miei sănătoşi şi uniformi ca dezvoltare corporală.

După patru boxe mari, se amenajează un spaţiu de supraveghere, în care sunt aduşi mieii subponderali şi cei cu probleme patologice, pentru tratamente medicale.

alaptare artificiala miei 2_b 

Fixarea instalaţiei de alăptat


Între două boxe mari este amplasat, la peretele despărțitor, un automat multibiberon pentru prepararea substituenţilor de lapte, legat la reţeaua electrică şi la cea de apă. Acesta este dotat cu un buncăr cu o capacitate de 25-50 kg (un sac de lapte praf) iar sub buncăr este o instalaţie de dozare şi de preparare a laptelui, care ajunge în bazinul prevăzut cu tetine (3-5 pentru fiecare boxă).

 

Alăptarea este la discreţie


Diluţia laptelui la miei se realizează cu 1 kg lapte praf la 4-5 l apă. Bazinul instalației de preparare este dotat cu senzori de nivel care declanşează alimentarea cu substituenţii din buncăr şi prepararea laptelui când nivelul ajunge la 20-25 la sută din volumul bazinului.

Bazinul are o rezistenţă cu termostat ce menţine temperatura laptelui la 37-38oC.

Alăptarea artificială cu substituenţi de lapte se face la discreţie, în funcţie de nevoile fiecărui individ.

 

Vezi AICI cum se face alăptarea artificială în 3 etape!

 

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

ConsilierACODacia

Vizualizat: 1752 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?