Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

7 aprecieri nutritive ale grăunţelor de cereale

Publicat: 28 noiembrie 2022 - 16:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La o primă discuţie avută cu un crescător de animale sau cu un student, primul răspuns la întrebarea ce mănâncă animalele este “porumb, grâu, orz etc”. Cu alte cuvinte, cereale sub formă de boabe

Ambii interlocutori ar trebui să cunoască faptul că cerealele, pentru o eficienţă mai mare a hranei, nu se administrează ca atare, ci au nevoie de preparare şi prelucrare, pentru a le îmbunătăţi valoarea nutritivă.

Aceste materii prime sunt la îndemâna oricărui crescător de animale, fie că  le produce singur, fie ca le cumpără. Ele pot fi folosite atât în hrana rumegătoarelor, cât  şi a monogastricelor.

 

APORTUL NUTRITIV AL GRĂUNŢELOR DE CEREALE


Din categoria grăunţelor de cereale fac parte: porumbul, orzul, grâul furajer, sorgul, triticalele şi meiul. Unii dintre crescători cunosc faptul că sunt materii prime bogate în energie.

Din punct de vedere nutritiv se caracterizează prin:

un conţinut de cca 85% SU şi un nivel relativ scăzut în proteină brută (8-12%), cu valoare biologică influenţată în cazul porumbului de proporţia redusă în lizină, triptofan şi cistină;

conţinutul în grăsime brută este cuprins între 2 şi 6% (în porumb 4-5%, fiind de tip oleic);

celuloza brută variază de la 2% (la porumb) la 10-12% (la ovăz); sunt foarte bogate înSEN (66-70%), de unde şi denumirea de furaje amidonoase.

Aportul nutritiv al grăunţelor de cereale, pe cele două categorii de animale de fermă (rumegătoare şi monogastrice) este prezentat în tabele.

graunte pentru animale_b 

7 CARACTERISTICI NUTRITIVE


1. reprezintă baza energetică a amestecurilor de concentrate destinate rumegătoarelor sau a nutreţurilor combinate pentru păsări şi porci;

2. concentraţia energetică ridicată (datorită conţinutului în amidon) predispune la îngrăşare;

3. ovăzul are efect favorabil asupra funcţiei de reproducţie şi de creştere la tineret;

4. orzul favorizează creşterea la tineret şi limitează depunerile de grăsime la suinele supuse îngrăşării;

5. porumbul are o valoare biologică a proteinei scăzută datorită conţinutului mic în aminoacizi esenţiali în special lizină, triptofan, cistină;

6. grâul furajer este recomandat în structura nutreţurilor combinate destinate păsărilor ouătoare deoarece întreţine şi stimulează producţia de ouă;

7. meiul are efect favorabil asupra spermatogenezei fiind recomandat în structura amestecurilor de concentrate destinate reproducătorilor masculi.

 

FACTORII ANTINUTRIŢIONALI


O particularitate, la unele grăunţe de cereale este prezenţa poliglucidelor neamidonoase cu efect antinutritiv (PnA), a căror inhibare sau distrugere se poate face prin diferite metode de preparare. PnA într-un nutreţ combinat pe bază de grâu, orz, poate ajunge la proporţii de 12-16% în SU.

Factorii antinutriţionali specifici în grăunţele de cereale sunt: 

la orz - beta-glucani, arabinoxilani

la grâu - arabinoxilani, beta-glucani

la secară - arabinoxilani, beta-glucani, inhibitori proteazici

la sorg- tanini.

Consecinţele nutriţionale ale acestor factori sunt: reduc digestibilitatea şi/sau absorbţia nutrienţilor; afectează rata pasajului digestei; măresc activitatea microbiană în intestinul subţire; influenţează textura fecalelor prin creşterea conţinutului în apă şi a vâscozităţii acestora, ceea ce duce la încetinirea creşterii, reducerea utilizării digestive a furajelor, creşterea mortalităţii şi a morbidităţii, tulburări digestive.

 

Citeşte despre PREPARARE ŞI PRELUCRARE, dar şi RECOMANDĂRI DE UTILIZARE în Revista FERMA, ediţia 13 - 30 noiembrie 2022!

Poţi cumpăra revista în format digital de AICI!

 

un articol de

LAVINIA ŞTEF

UŞV Timişoara

Vizualizat: 888 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?