Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

6 motive pentru care oile trebuie separate de capre

Publicat: 03 februarie 2022 - 19:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Oile și caprele sunt rumegătoare mici crescute pentru lapte, carne, lână, păr și piele. Ambele specii au fost printre primele animale domesticite și sunt printre cele mai populare animale de fermă.

Dacă te uiți cu atenție la oi și capre, vei observa diferențele fizice și vei putea face distincția între ele. Dacă le ai în grijă și începi să le înțelegi vei constata că diferențele sunt cu mult mai mari decât la prima vedere.

 

Reciproca nu e valabilă!


Sunt cazuri în care un crescător de oi are în turmă și câteva capre. Motivul real îl știe doar el, dar poate vrea să crească puţin producția de lapte, ori sunt ale altui proprietar care nu poate să le întrețină sau pur și simplu e un hobby. De cele mai multe ori, crescătorii de oi agreează caprele, însă extrem de rar spre deloc veţi vedea câteva oi într-o turmă de capre. Iată de ce este recomandat să separăm oile de capre:

capre si oi_b 

1. Comportamentul de hrănire


Caprele sunt animale „de căutare” și au o dietă mult mai diversificată decât oile. Consumă câte puțin din părțile crude ale plantelor și acoperă o suprafață mare de teren chiar când este foarte cald. Să nu uităm lăstarii arboretului care sunt o delicatesă pentru capre, dar pe care oile nu îi consumă fie din cauza gustului, fie că nu ajung la ei.

Cu alte cuvinte, caprele “poartă” oile pe suprafețe mari de teren și ciobanul își face cu greu siesta de vreo 2-3 ore la umbră pentru că altfel riscă să nu le mai găsească sau le găsește împreunate cu alte turme. Pe de altă parte comportamentul de hrănire este influențat și de o particularitate fizică, în sensul că oile au buza superioară divizată iar caprele, nu.

 

2. Stiluri diferite de luptă


Când două capre se luptă, în special țapii, ele/ei vor avea tendința să stea pe picioarele din spate și să coboare lovindu-se cap în cap. Berbecii se dau înapoi și lovesc direct unul în capul celuilalt. Dacă o oaie și o capră se luptă, oaia va câștiga deseori, deoarece o lovește pe capră în timp ce capra este încă în poziție de coborâre. Un berbec poate deteriora grav șoldul unui țap dacă îl lovește direct. Asta se întâmplă când există spațiu suficient. Într-o turmă pe stabulație caprele sunt mult mai active și deseori agresează oile, provocându-le avorturi mecanice.

Dacă totuși le țineți împreună, atunci vă recomandăm să le ecornați, pentru că daunele provocate animalului bătut sunt mult mai grave.

capre si oi 2_b 

3. Otrăvirea cu cupru


Oile sunt foarte sensibile la otrăvirea cu cupru, pe care atunci când îl ingeră în cantitate prea mare, corpul lor nu îl poate descompune. Deoarece unele furaje pentru capre conțin niveluri ridicate de cupru, oile sunt de obicei ținute departe de capre și de furajele destinate lor, în special concentratele granulate cumpărate. Dacă producem în fermă furajul concentrat destinat oilor și caprelor avem control asupra nivelului de suplimentare al premixului micromineral. Mare grijă și la furajele combinate destinate porcilor care conțin, de asemenea, mari cantități de cupru. Nu le administraţi oilor, că le omorâți!

 

4. Transmiterea unor boli


Este obișnuit ca scrapia să se transmită de la oi la capre. Această boală este cauzată de un „prion” și provoacă grave probleme neurologice. Din păcate, nu există un remediu pentru scrapie, ci doar posibilitatea unor analize genetice de rezistență la această boală. Dacă o oaie sau capră se îmbolnăvesc de scrapie, acestea trebuie scoase imediat din turmă. Alte boli care pot fi transmise între oi și capre sunt: chlamidioza, coccidioza, viermii rotunzi, râia și rabia (turbarea).

 

5. Rezistenţa termică


Corpul oilor este acoperit de lână și sunt mai rezistente la temperaturi scăzute și curenți de aer reci decât caprele, care au părul rar. Din acest motiv se recomandă ca, în perioadele cu ploi de durată sau când afară sunt temperaturi scăzute, caprele să nu fie scoase la pășune. Stresul termic poate duce la avortul caprelor cu o frecvență mai mare decât la oi.

oaie si capra 02_b 

6. Poziţia cozii, semn de boală


Coada caprelor este scurtă și purtată în sus iar a oilor este lungă (uneori scurtă) și purtată în jos. Coada caprelor purtată orizontal sau în jos indică, în cele mai multe cazuri, o problemă de sănătate.

 

Ţapul poate fi lider pentru oi


Sunt cazuri în care fermierii nu își separă întotdeauna oile de capre. Un țap sterilizat este adesea antrenat să conducă o turmă de oi fiindcă este mult mai inteligent decât oile. Prin urmare, este foarte ușor să le înveți comenzi noi. Țapul poate deveni chiar un lider respectat iar oile vor începe automat să-l urmeze pe membrul turmei care ia inițiativa.

De asemenea, în stabulație, caprele sunt mult mai active decât oile și necesită un spațiu de cazare mai mare, ceea ce e mai greu de realizat dacă sunt întreținute împreună.


Ce măsuri putem lua pentru a proteja caprele şi ovinele de frig?


CUM SEPARĂM OILE DE CAPRE?

Separarea oilor de capre se face ușor, prin garduri. Însă aveţi mare grijă la construcția acestora. Gardurile pentru capre trebuie să fie solide și înalte de cel puțin 1,7-1,8 m. Pentru oi, înălțimea gardurilor de 1,2-1,5 m este suficientă, deoarece ele nu sar peste gard.

RECOMANDAREA FERMY

Caprele și oile nu se împerechează. Dacă totuși se întâmplă, descendenții se vor naște morți, pentru că numărul de cromozomi este de 54 la oi și de 60 la capre, deci nu există compatibilitate genetică. Recomandarea este să avem în fermă oi SAU capre și foarte rar oi ŞI capre.

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 4592 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?