Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

55 de ani în creşterea vacilor de lapte în SUA

Publicat: 29 septembrie 2009 - 21:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
În cadrul celei de-a 10-a Conferinţe Naţionale a viţeilor şi tineretului femel aparţinând raselor de lapte, desfăşurate sub egida Asociaţiei Crescătorilor Profesionişti de Viţele din Rasele de Lapte, s-a prezentat o statistică referitoare la situaţia fermelor de vaci de lapte americane de-a lungul a 55 de ani de monitorizare.

Click pe poza pentru galerie!

Richard Cotta de la California Dairies a prezentat o comparaţie între ceea ce a reprezentat industria de producere a laptelui a SUA în urmă cu 55 de ani şi unde a ajuns în prezent (tabel).

În acest interval de timp s-au înregistrat schimbări majore în ceea ce priveşte mărimea fermelor de vaci de lapte, producţia de lapte pe fermă, precum şi schimbări referitoare la răspândirea pe regiuni a exploatării vacilor de lapte.

Presiunile venite din partea mediului înconjurător au fost: competiţia pentru teren, disponibilitatea apei, calitatea aerului, contaminarea apelor subterane, eliminarea şi depozitarea deşeurilor, producerea de amoniac, drepturile animalelor.

Provocările tehnologice au fost: metodele biotehnologice, organismele modificate genetic şi realizările în domeniul reproducerii, incluzând stimularea ovariană, embrionii congelaţi, sexarea materialului seminal şi a embrionilor, clonarea, fertilizarea şi dezvoltarea ovulelor în exteriorul vacii, rezistenţa la boli şi modificarea compoziţiei laptelui.

Analizând datele prezentate în tabel, se constată că agricultura românească se află în prezent la nivelul la care se afla agricultura SUA în urmă cu 55 de ani.

Astfel, numărul mediu de vaci pe fermă este foarte mic în prezent la noi, cu o producţie ridicolă, de circa 2500 kg lapte, cu un volum mare de muncă pentru a întreţine o vacă.

Ne putem compara doar la preţul junincilor de prăsilă, care în România este de 1500-1800 euro.

La capitolul nivel de trai ne situăm mult sub cel al cetăţeanului american.

Astfel, la un salariu mediu net estimat pentru anul 2007 în România de 1019 lei pe lună, şi la un număr mediu de 176 ore lucrate pe lună (1019/176â5,79 lei pe oră), românul trebuie să muncească 26 de minute pentru a-şi cumpăra un litru de lapte cu preţul mediu de 2,5 lei, adică de 10 ori mai mult decât un american, care câştigă în medie 18,86 USD pe oră, adică circa 45 lei/oră (18,86 x2,3894â45,06 lei).


55 DE ANI ÎN INDUSTRIA LAPTELUI


tabela_0953_74Click pe poza pentru galerie!


Articol publicat în revista Ferma nr. 09 (53) - octombrie 2007.
Vizualizat: 581 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?