Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

5 SOLUŢII PENTRU UN START BUN LA PĂŞUNAT

Publicat: 27 aprilie 2020 - 00:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sezonul de păşunat este deschis. În condițiile în care nu a mai plouat serios de circa două luni, iar rezervele de apă sunt tot mai reduse în sol, ne întrebăm ce putem face!

Înainte de a scoate animalele la păşune, e bine să aveţi în vedere cinci aspecte esenţiale!

1. Asigură apă animalelor. Atât producția de carne de vită, dar mai ales cea de lapte sunt dependente de consumul de apă. Taurinele consumă cu plăcere apa care are o temperatură în jur de 10°C și de bună calitate. Regulă: taurinele consumă 10-15 litri de apă pentru fiecare 100 kg greutate vie, în funcție de temperatura aerului.
2. Evaluează stocul de furaje conservate. Verifică ce cantități de fân, siloz, porumb
boabe etc. mai ai și fă un plan de folosire a lor ca supliment la masa verde de pe pășune. Este recomandat ca pe lângă stocul cantitativ să se evalueze și calitatea furajelor rămase. Atenție! Taurinele se scot la pășune treptat, pentru a nu provoca tulburări ale tubului digestiv cu masa verde. Se recomandă ca dimineața, înainte de a fi scoase la pășune, să li se administreze un tain de fân/furaje conservate.
3. Asigură umbră animalelor. Deși este puțin cam devreme ca taurinele să sufere
de căldură, se recomandă asigurarea umbrei. Atunci când temperatura aerului trece de 21°C, apare deja stresul de căldură. Pentru vacile de lapte, cu cât sunt mai productive, cu atât efectul temperaturii ridicate este mai mare. Dacă vacile de lapte nu sunt furajate pe pășune, ci în padoc, este recomandat ca administrarea masei verzi să se facă în iesle amplasate sub copertină. Pe pășune, cea mai ieftină variantă de umbrire este cea naturală de la copaci.
4. Managementul pășunii. Se recomandă:
- folosirea rațională a pășunii (pășunatul rotațional);
- înălțimea ierbii să fie de minim 15 cm la scoaterea animalelor pe pășune;
- întârziați cât mai mult scoaterea taurinelor pe pășune prin folosirea furajelor din stoc;
- evitați administrarea de fertilizanți cu azot în cazul unei primăveri secetoase (cantitățile mari de azot din sol și plante pot deveni toxice pentru animale);
- evitați supraîncărcarea pășunii cu animale;
- dacă sunt ploi, se evită călcarea excesivă a pășunii.
5. Vacile de carne fătate toamna se vor înțărca mai devreme, iar vițeii lor vor fi scoși de pe pășune sau mutați pe alte parcele. În cazul fătărilor de primăvară, se va asigura hrănirea suplimentară a vițeilor în “școlile de viței”. Se recomandă ca vacile primipare fătate primăvara să se înțarce mai devreme. Pentru stimularea intrării în călduri a vacilor, vițeii fătați primăvara vor fi îndepărtați de mama lor pe o perioadă scurtă (24-48 ore).

Atenţie! Indiferent de specializare, taurinelor trebuie să li se aplice tratamente antiparazitare înainte de a fi scoase pe pășune.

Vaci pe pasune_b

foto ARHIVA FERMA

Vizualizat: 1391 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!