Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

5 sfaturi pentru fermentare în producerea unui compost de calitate

Publicat: 20 mai 2022 - 12:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Compostarea (fermentarea) are ca efect reducerea volumului, înlăturarea agenților patogeni și a semințelor de buruieni.

Se reduce mirosul care nu va mai fi așa de pătrunzător și agenții patogeni și ouăle muștelor mor din cauza temperaturilor ridicate care apar în timpul descompunerii microbiene.

1. Producerea unui compost bun necesită un echilibrul adecvat între carbon și azot, ceea ce se realizează menținând grămada de gunoi umed (60-65%) și efectuând o aerare adecvată.

2. Raportul dintre carbon și azot este esențial pentru procesul de compostare. Raportul ideal este de aproximativ 30 de părți de carbon la 1 parte de azot.

3. Pentru o fermentaţie bună se recomandă ca înălţimea grămezii de gunoi să fie între 1,5 și 2m, lățimea de 2-3 m și lungimea de peste 3 m. La aceste dimensiuni se poate interveni mecanic pentru a menține umididatea și un nivel bun al oxigenului esențiale pentru fermentare.

4. Întoarceți grămada o dată pe zi și procesul de fermentație se va termina în câteva săptămâni. 5. Pentru a grăbi procesul se pot folosi agenți speciali de fermentare cu care se stropește grămada de gunoi.

5. Dejecțiile proaspete trebuie supuse unui proces de fermentare care durează cel puțin trei luni. La oi și capre gunoiul suferă un proces de prefermentare în timpul stabulației astfel că, după evacuarea din adăpost, timpul necesar fermentării este mult mai scurt.

 

100% ÎNGRĂŞĂMÂNT ORGANIC

 

Compostul din gunoiul de oaie și capră nu se aplică pe culturile agricole răsărite. El se distribuie înainte de arat pentru că încorporarea în sol îmbunătățește structura și crește capacitatea acestuia de a reține apa și aerul. Are un conținut echilibrat de azot, conține în cantitate mare fosfor, potasiu și oligoelemente ca sulf, clor, siliciu și magneziu necesare creșterii și fructificării plantelor. O tonă de dejecții de capră conține 2,5 kg de fosfor, 5 kg de azot și 6 kg de potasiu.

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 812 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?