Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

5 sfaturi pentru fermentare în producerea unui compost de calitate

Publicat: 20 mai 2022 - 12:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Compostarea (fermentarea) are ca efect reducerea volumului, înlăturarea agenților patogeni și a semințelor de buruieni.

Se reduce mirosul care nu va mai fi așa de pătrunzător și agenții patogeni și ouăle muștelor mor din cauza temperaturilor ridicate care apar în timpul descompunerii microbiene.

1. Producerea unui compost bun necesită un echilibrul adecvat între carbon și azot, ceea ce se realizează menținând grămada de gunoi umed (60-65%) și efectuând o aerare adecvată.

2. Raportul dintre carbon și azot este esențial pentru procesul de compostare. Raportul ideal este de aproximativ 30 de părți de carbon la 1 parte de azot.

3. Pentru o fermentaţie bună se recomandă ca înălţimea grămezii de gunoi să fie între 1,5 și 2m, lățimea de 2-3 m și lungimea de peste 3 m. La aceste dimensiuni se poate interveni mecanic pentru a menține umididatea și un nivel bun al oxigenului esențiale pentru fermentare.

4. Întoarceți grămada o dată pe zi și procesul de fermentație se va termina în câteva săptămâni. 5. Pentru a grăbi procesul se pot folosi agenți speciali de fermentare cu care se stropește grămada de gunoi.

5. Dejecțiile proaspete trebuie supuse unui proces de fermentare care durează cel puțin trei luni. La oi și capre gunoiul suferă un proces de prefermentare în timpul stabulației astfel că, după evacuarea din adăpost, timpul necesar fermentării este mult mai scurt.

 

100% ÎNGRĂŞĂMÂNT ORGANIC

 

Compostul din gunoiul de oaie și capră nu se aplică pe culturile agricole răsărite. El se distribuie înainte de arat pentru că încorporarea în sol îmbunătățește structura și crește capacitatea acestuia de a reține apa și aerul. Are un conținut echilibrat de azot, conține în cantitate mare fosfor, potasiu și oligoelemente ca sulf, clor, siliciu și magneziu necesare creșterii și fructificării plantelor. O tonă de dejecții de capră conține 2,5 kg de fosfor, 5 kg de azot și 6 kg de potasiu.

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1080 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?