Vrei producţii de lapte bune şi constante la vacile tale şi în perioada de stabulaţie? Iată cum trebuie să foloseşti corect diferite categorii de silozuri în raţiile animalelor!
un articol de
LAVINIA ŞTEF
În stabulaţie, silozurile - categorie furajeră cu o mare diversitate - au o pondere însemnată în structura raţiilor, circa 45-60% din totalul SU. Acestea au fost preparate pe parcursul verii, perioada lor de maturare fiind de 40-60 zile.
În alimentaţia de stabulaţie, dintre furajele însilozate se foloseşte îndeosebi silozul de porumb. De la silozurile de coceni de porumb ca atare, sau îmbogăţite, şi până la cel de porumb plantă întreagă în fază de pârgă, conţinutul nutritiv este foarte diferit şi posibil de influenţat prin tehnologia de însilozare aplicată.
Întrucât mulţi fermieri îşi fac singuri raţiile pentru animale, prezint în continuare valoarea nutritivă a diferitelor categorii de furaje însilozate.
Conţinutul în apă: 70-80% la siloz, 50-60% la semisiloz, 30-40% la semifân şi 30-35% la pasta de cereale.
Un kilogram de furaj asigură:
• Silozul:
- vaci în lactaţie: 25-35 kg;
- vaci gestante şi tauri de reproducţie: 10-15 kg;
- tineret taurin femel de reproducţie peste 12 luni 12-18 kg;
- tineret 6-12 luni: 3-10 kg;
- tineret taurin la îngrăşat: 5-20 kg;
- taurine adulte supuse recondiţionării: 30-40 kg;
- oi în lactaţie: 2-3 kg;
- oi gestante şi berbeci: 1-2 kg;
- tineret ovin: 0,5-1 kg.
• Semisilozul, semifânul (cantităţile minime sunt recomandate pentru semifân iar cele maxime pentru semisiloz): tineret ovin 0,5-1 kg; vaci 6-12 kg; tineret taurin 3-10 kg; ovine adulte 1-3 kg.
• Pastă de porumb boabe: la scroafe, vieri şi la porcii supuşi îngrăşării poate participa în proporţie de 10-20% în structura nutreţurilor combinate;
• Pasta de ştiuleţi de porumb cu sau fără pănuşi: la rumegătoare poate participa în proporţie de 15-25% în structura amestecurilor de concentrate.
Furajele însilozate sunt furaje care pot fi folosite cu precădere în hrana rumegătoarelor, fiind furaje care au un preţ de cost accesibil, drept urmare recomand folosirea acestora.
Foto by Alexandru Tăşedan
Click AICI şi vezi şi alte cerinţe ale unui siloz de calitate!
LEGENDĂ:
SU - substanţă uscată;
UFL - unităţi furajere lapte;
UFC - unităţi furajere carne;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;
UIDL - unităţile de încărcare digestivă pentru vacile de lapte.