Timpul de odihnă, densitatea animalelor, accesul la apă, ventilaţia, lumina şi mulţi alţi factori contribuie la confortul vacilor în orice fermă şi, în acelaşi timp, la "confortul" financiar al fermierului.
Confortul vacii cuprinde atât parametrii fizici, cât şi aspectele sociale, de grup. Comportamentele naturale ale vacii la odihnă, rumegare, hrănire şi adăpare sunt nevoi fizice, iar din punct de vedere "social" există alţi factori de stres care influenţează comportamentul vacilor şi, de asemenea, sănătatea şi producţia de lapte.
În urmă cu cca. 20 de ani, prin confortul vacilor se înţelegea "un loc confortabil unde vaca stă culcată". Acum conceptul privind confortul vacii defineşte "mediul ideal pentru vacă din orice aspect, nu doar suprafaţa pe care se întinde”.
Într-un webinar realizat de către compania Cainthus, specialiştii prezenţi au încercat să răspundă la întrebarea: "Ce este confortul vacilor, care sunt cele mai noi instrumente de măsurare şi evaluare şi cum influenţează acesta producţia de lapte şi afecţiunile podale?"
Compania Cainthus oferă programe pentru monitorizarea vacilor 24/7 şi analiza bunăstării, productivitatea şi performanţa acestora.
1. O oră suplimentară de odihnă aduce în plus un litru de lapte. Ideal ar fi ca vacile să se "odihnească" minimum 12 ore/zi.
2. Reduceţi timpul petrecut la muls. Fiecare minut de stat în picioare afectează sănătatea ongloanelor şi, totodată, reduce timpul rămas pentru odihnă.
3. Reduceţi cât mai mult stresul şi obstacolele pe care vacile le întâmpină zilnic. O vacă trebuie să mănânce, să se odihnească şi să fete fără stres.
4. Reduceţi densitatea animalelor şi preveniţi aglomerarea, în special în grupurile de vaci în repaus mamar şi cele recent fătate.
5. Încercaţi să faceţi confortul vacii "măsurabil" pentru a-l putea gestiona şi îmbunătăţi. Noile tehnologii care folosesc camere video, senzori pentru mişcare şi programele de analiză fac posibil acest lucru şi sunt utile pentru managementul fermelor de vaci de lapte.
un articol de
GHEORGHE GHIŞE