Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

5 puncte-cheie pentru a obţine mai mult lapte

Publicat: 26 octombrie 2021 - 11:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Timpul de odihnă, densitatea animalelor, accesul la apă, ventilaţia, lumina şi mulţi alţi factori contribuie la confortul vacilor în orice fermă şi, în acelaşi timp, la "confortul" financiar al fermierului.

Confortul vacii cuprinde atât parametrii fizici, cât şi aspectele sociale, de grup. Comportamentele naturale ale vacii la odihnă, rumegare, hrănire şi adăpare sunt nevoi fizice, iar din punct de vedere "social" există alţi factori de stres care influenţează comportamentul vacilor şi, de asemenea, sănătatea şi producţia de lapte.

 

Ce înţelegem prin confortul vacilor!


În urmă cu cca. 20 de ani, prin confortul vacilor se înţelegea "un loc confortabil unde vaca stă culcată". Acum conceptul privind confortul vacii defineşte "mediul ideal pentru vacă din orice aspect, nu doar suprafaţa pe care se întinde”.

Într-un webinar realizat de către compania Cainthus, specialiştii prezenţi au încercat să răspundă la întrebarea: "Ce este confortul vacilor, care sunt cele mai noi instrumente de măsurare şi evaluare şi cum influenţează acesta producţia de lapte şi afecţiunile podale?"

Compania Cainthus oferă programe pentru monitorizarea vacilor 24/7 şi analiza bunăstării, productivitatea şi performanţa acestora.

productia de lapte ok_b

 

5 măsuri care sporesc producţia de lapte


1. O oră suplimentară de odihnă aduce în plus un litru de lapte. Ideal ar fi ca vacile să se "odihnească" minimum 12 ore/zi.

2. Reduceţi timpul petrecut la muls. Fiecare minut de stat în picioare afectează sănătatea ongloanelor şi, totodată, reduce timpul rămas pentru odihnă.

3. Reduceţi cât mai mult stresul şi obstacolele pe care vacile le întâmpină zilnic. O vacă trebuie să mănânce, să se odihnească şi să fete fără stres.

4. Reduceţi densitatea animalelor şi preveniţi aglomerarea, în special în grupurile de vaci în repaus mamar şi cele recent fătate.

5. Încercaţi să faceţi confortul vacii "măsurabil" pentru a-l putea gestiona şi îmbunătăţi. Noile tehnologii care folosesc camere video, senzori pentru mişcare şi programele de analiză fac posibil acest lucru şi sunt utile pentru managementul fermelor de vaci de lapte.

 

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1209 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?