Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Controlul diareii vițeilor la taurinele de carne

Publicat: 19 iulie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Diareea vițeilor este o problemă cu care se confruntă majoritatea crescătorilor de taurine, atât cei care exploatează animalele pentru producția de lapte, cât și cei care cresc taurine de carne în sistemul extensiv - mamă alăptantă împreună cu vițelul. 

Click pe poza pentru galerie!

Cauza diareii vițeilor poate fi infecțiosă, și anume virală, bacteriană, neinfecțioasă sau ”mecanică”. Agenții patogeni virali sunt preponderent din genurile rotavirusurilor, coronavirusurilor, breda, calici, parvovirusuri, reo sau enterovirusuri. Agenții etiologici bacterieni sunt de cele mai multe ori Escherichia coli și Salmonella sp., dar și Clostridium. Alți agenți patogeni care pot produce diareea vițeilor pot fi criptosporidiile, paraziții unicelulari prezenți în tractul intestinal al vițeilor și, în anumite condiții, pot cauza declanșarea diareii mai ales la vițeii de 1-2 săptămâni. 

De asemenea, Coccidiile (eimeriile) sunt paraziți care în stadiul vegetativ se dezvoltă în celulele epiteliului tubului digestiv, iar în stadiul de spor (oochist), în mediul extern și pot determina apariția diareii vițeilor. 

Principalele cauze neinfecțiose care provoacă diareea este neadministrarea colostrului la nou-născut în primele ore de viață, ingesta insuficientă de colostru, calitatea deficitară a acestuia, dar și alți cauze determinate de igiena precară privind furajarea sau întreținerea. Factorii debilitanți acționează asupra vițeilor atât în viața intrauteriană, dar și în cea extrauterină imediat după fătare. Alimentația deficitară a femelelor gestante (furaje sărace în vitamina A, proteine, săruri minerale, abuz de furaje acide, furaje alterate sau infestate) este unul dintre acești factori. 

 

Cum depistăm boala și cum acționăm?

Efectele diareii devin cu atât mai devastatoare cu cât boala durează mai mult. Deshidratarea induce o scădere a pH-ului sângelui, fiind favorizată instalarea acidozei. Efectul este că vițeii nu se mai hidratează suficient, fiind necesară, în cele mai multe cazuri, compensarea imediată prin administrarea de soluții electrolitice (electroliți: Na+;K+ și Cl-). Deshidratarea fiind unul din cele mai grave efecte, obiectivul de bază pentru contracararea acestei afecțiuni trebuie să fie prevenirea instalării acestui efect. Reechilibrarea cât mai rapidă din punct de vedere hidric, mineral, electrolitic și energetic este esențială în această afecțiune.

Tratamentul este de cele mai multe ori unul simptomatic. Se impune administrarea de soluții electrolitice. Administrarea de antibiotice nu este întotdeauna recomandată, deoarece acestea pot distruge flora microbiană la nivelul intestinului, putându-se agrava simptomatologia. 

 

Prevenția, cea mai eficintă metodă de combatere  

• Imunizarea vițeilor prin administrarea colostrului la naștere. Având în vedere efectele economice asupra efectivului, în general, asupra animalului, în particular, și nu în ultimul rând asupra fermierului, profilaxia devine o componentă de bază în prevenirea și combaterea acestei afecțiuni. Cea mai importantă măsură profilactică este asigurarea colostrului în primele două ore de viață și în cantitate suficientă. Studiile arată că un vițel nou-născut are nevoie în prima zi de viață de 3,5-4,0 litri de colostru. Imediat după naștere se recomandă administrarea a doi litri de colostru, iar în următoarele 2 ore de viață, încă 2 litri. Dacă după 6 ore vițelul nu bea sau bea mai puțin de 2 litri de colostru, acesta ar trebui administrat vițelului prin sondă, în 2 administrări a câte 2 litri. Încetarea administrării de lapte nu este recomandată, deoarece nu ar induce o grăbire a procesului de vindecare. 

Vaccinarea vacilor mame. Abordând subiectul cu un medic veterinar cu experiență din cadrul Asociației Aberdeen Angus România, acesta a subliniat importanța vaccinării mamelor, ca măsură de profilaxie, cu circa o lună înainte de fătare cu vaccin împotriva patogenilor Rota - Corona resp. E.coli. Vaccinul induce imunitate asupra acestor patogeni care pot cauza diareea, imunitate care se transmite apoi vițeilor prin colostru. În cazul bolii Bovine Viral Diarrhoea (BVD), medicul veterinar recomandă vaccinarea femelelor, dar și a taurilor, cu cca o lună înainte de montă. De asemenea, medicul subliniază importanța stabilirii unui scheme de măsuri profilactice și de tratament de către un medic veterinar care cunoaște statusul de sănătate al animalelor și posibilele cauze favorizante de apariție a acestei boli. 

Administrarea de colostru imediat după fătare, profilaxia în grupele de vaci mame, izolarea mamei cu vițelul bolnav, controale regulate ale efectivului de către medicul veterinar, măsuri de igienă și îndepărtarea cauzelor neinfecțiose sunt câteva dintre cele mai importante măsuri de profilaxie pentru evitarea apariției diareii vițeilor. 

 

Aurelian FLOREA

Director administrativ

Asociația Aberdeen Angus România

 

Vizualizat: 3036 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?