Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 SECRETE PENTRU BUNA CREŞTERE A PURCEILOR!

Publicat: 25 aprilie 2022 - 12:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Studiul efectelor consumului timpuriu de colostru în primele 4 ore de viață asupra capacităţii purcelului de a creşte şi a se dezvolta conduce la câteva concluzii esențiale pe care le rezumăm în continuare.

purcei 03_b

1. Digestibilitatea colostrului

 

Colostrul este considerat cel mai uşor de digerat aliment, deoarece intestinul purcelului, la această vârstă fragedă, nu are capacitatea de a absorbi alimente mai complexe. Iar absorbţia presupune atât „bagajul imunitar” oferit de mamă, cât şi o cantitate impresionantă de energie care, mai târziu, chiar dacă este prezentă în laptele scroafei, nu mai este utilizată cu eficienţă maximă.


2. Disponibilitatea colostrului

 

În condiţiile unui număr tot mai mare de purcei la fătare şi a creşterii variabilităţii masei corporale este evident că purceii cei mai mari şi/sau primii fătaţi, au la dispoziţie o cantitate de colostru disproporţionat de mare faţă de purceii mai mici sau cei expulzaţi la finele fătării. De aici şi mortalitatea mai ridicată în rândul acestora din urmă, care suferă deja de o lipsă acută de energie. Soluţia: accesul imediat la colostru!


3. Nivelul energiei din colostru

 

Studii recente au demonstrat că purcelul se naşte cu o rezervă de energie de numai 150 Kcalorii, având nevoie urgentă de minim 240 Kcal per kg masă corporală. În consecinţă, având în vedere conţinutul energetic al colostrului, purcelul va trebui să sugă imediat după fătare cel puţin 150 g de colostru pentru a avea şanse de supravieţuire. Dacă luăm în considerare că producţia de colostru a scroafei, în primele 24 de ore, variază între 1,9 şi 5,3 kg, putem să ne facem o idee despre capacitatea acesteia de a asigura cantitatea necesară fiecărui purcel.


4. Colostrul şi greutatea purceilor

 

S-a observat că acei purcei care au acces nelimitat la supt în primele ore de viaţă, ajung să consume fiecare până la 250 g de colostru/kg corp, o cantitate absolut suficientă pentru un „start” bun. Pe de altă parte, în condiţiile dure ale fermelor comerciale, adesea purceii nu sug mai mult de 150 g/kg corp de colostru, aceasta fiind limita minimă de supravieţuire. De cele mai multe ori, purceii cei mai mici sunt cei care duc lipsa acută a acestui lichid „minune”. Astfel, fiecare 100 g greutate corporală la fătare sub media lotului, are ca efect un consum de colostru voluntar diminuat cu cel puţin 30 g.

 

un articol de

IOAN LADOȘI

USAMV Cluj-Napoca

Vizualizat: 1410 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?