Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 SECRETE PENTRU BUNA CREŞTERE A PURCEILOR!

Publicat: 25 aprilie 2022 - 12:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Studiul efectelor consumului timpuriu de colostru în primele 4 ore de viață asupra capacităţii purcelului de a creşte şi a se dezvolta conduce la câteva concluzii esențiale pe care le rezumăm în continuare.

purcei 03_b

1. Digestibilitatea colostrului

 

Colostrul este considerat cel mai uşor de digerat aliment, deoarece intestinul purcelului, la această vârstă fragedă, nu are capacitatea de a absorbi alimente mai complexe. Iar absorbţia presupune atât „bagajul imunitar” oferit de mamă, cât şi o cantitate impresionantă de energie care, mai târziu, chiar dacă este prezentă în laptele scroafei, nu mai este utilizată cu eficienţă maximă.


2. Disponibilitatea colostrului

 

În condiţiile unui număr tot mai mare de purcei la fătare şi a creşterii variabilităţii masei corporale este evident că purceii cei mai mari şi/sau primii fătaţi, au la dispoziţie o cantitate de colostru disproporţionat de mare faţă de purceii mai mici sau cei expulzaţi la finele fătării. De aici şi mortalitatea mai ridicată în rândul acestora din urmă, care suferă deja de o lipsă acută de energie. Soluţia: accesul imediat la colostru!


3. Nivelul energiei din colostru

 

Studii recente au demonstrat că purcelul se naşte cu o rezervă de energie de numai 150 Kcalorii, având nevoie urgentă de minim 240 Kcal per kg masă corporală. În consecinţă, având în vedere conţinutul energetic al colostrului, purcelul va trebui să sugă imediat după fătare cel puţin 150 g de colostru pentru a avea şanse de supravieţuire. Dacă luăm în considerare că producţia de colostru a scroafei, în primele 24 de ore, variază între 1,9 şi 5,3 kg, putem să ne facem o idee despre capacitatea acesteia de a asigura cantitatea necesară fiecărui purcel.


4. Colostrul şi greutatea purceilor

 

S-a observat că acei purcei care au acces nelimitat la supt în primele ore de viaţă, ajung să consume fiecare până la 250 g de colostru/kg corp, o cantitate absolut suficientă pentru un „start” bun. Pe de altă parte, în condiţiile dure ale fermelor comerciale, adesea purceii nu sug mai mult de 150 g/kg corp de colostru, aceasta fiind limita minimă de supravieţuire. De cele mai multe ori, purceii cei mai mici sunt cei care duc lipsa acută a acestui lichid „minune”. Astfel, fiecare 100 g greutate corporală la fătare sub media lotului, are ca efect un consum de colostru voluntar diminuat cu cel puţin 30 g.

 

un articol de

IOAN LADOȘI

USAMV Cluj-Napoca

Vizualizat: 1289 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?