Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 rutine pentru finisarea profitabilă a porcilor

Publicat: 11 iunie 2022 - 00:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Succesul finisării depinde de aplicarea corectă a unei întregi serii de abilităţi individuale ale personalului, direcţionate spre menţinerea sănătăţii efectivului şi îmbunătăţirea eficienţei producţiei.

În acest context, personalul îşi poate aminti ce are de făcut ca să-şi organizeze mai eficient timpul, doar dacă acţionează conform aceleiaşi rutine zilnice și/sau săptămânale. Oamenii nu vor fi însă eficienți dacă vor acționa la întâmplare sau dacă trebuie să-şi găsească propriile rutine pe parcurs.

 

RUTINELE ASIGURĂ REZULTATELE


Astfel, organizarea abilităţilor și activităților individuale devine extrem de importantă în fermele care se ocupă strict de finisare, unde un om poate să aibă în grijă mii de porci, care necesită atenţie diferită, în funcţie de stadiul de creştere. Rezultatele bune depind de acordarea priorităţii rutinelor zilnice şi săptămânale. Modul în care rutinele de lucru sunt organizate şi prioritatea e acordată anumitor operaţiuni rezultă din obiectivele generale ale fermelor de finisare.

Priorităţile cheie ale acestora ar trebui să fie:

 

Menţinerea sănătăţii porcilor


Identificarea rapidă şi tratarea porcilor bolnavi este importantă pentru reducerea pierderilor de performanţă pe durata manifestării bolii. Totodată, aceasta ajută la maximizarea greutăţii totale a porcilor destinați vânzării şi la menţinerea în limite rezonabile a variabilităţii masei corporale în loturile destinate abatorizării.

 

Accesul la hrană şi la apă


Viteza creșterii va fi maximizată dacă porcii au acces constant la hrană şi apă curată, dar și proaspătă. De aceea, verificarea şi menţinerea în condiţii bune a alimentatoarelor şi a adăpătorilor sunt operaţiuni cheie.

 

Microclimatul să fie optim!


Multe aspecte ce privesc microclimatul necesar a fi asigurat porcilor - temperatura, curenţii de aer, nivelul gazelor şi densitatea populării - influenţează atât starea sănătăţii cât şi eficiența producţiei. Monitorizarea constantă a factorilor de microclimat şi menţinerea în condiţii bune a ventilaţiei şi a sistemului de încălzire sunt obligatorii pentru obţinerea unor rezultate productive optime.

Vânzarea porcilor livrabili la greutatea potrivită

Valoarea porcului livrabil depinde de greutatea în viu și de preţul oferit de abator, iar lotizarea corectă va ajuta la maximizarea valorii lotului.

finisare porci_b 

CARE SUNT RUTINELE DIN PERIOADA DE FINISARE?


Chiar dacă mulți și-ar putea închipui că managementul unei ferme care se ocupă strict doar de finisarea porcilor este unul simplu, realitatea este cu totul alta. Dar ca să devină, nu e altceva de făcut decât să ne asigurăm că resursa umană este în permanență îndrumată și coordonată.

 

Vezi care sunt cele 4 rutine pentru finisarea profitabilă a porcilor în revista FERMA, ediţia 1-14 iunie 2022!

Cumpără revista în format electronică de AICI!

 

finisare porci 2_b

CUM STABILIM PRIORITĂŢILE?

Acordarea priorităţii unei anumite proceduri are ca fundament atingerea scopului principal al departamentului de finisare, respectiv asigurarea creşterii rapide şi eficiente a porcilor, la un cost minim şi cu mortalitate minimă. Cealaltă prioritate cheie este de a ne asigura că porcii livrabili sunt livrați când au greutatea potrivită.

Deşi rutinele zilnice şi săptămânale presupun o ordine cronologică, există totuşi nevoia unei abordări flexibile. Efectuarea acțiunilor este doar o parte a problemei, iar prioritizarea acestora trebuie realizată în funcţie de cerinţe, la un moment dat.

Vizualizat: 599 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?