Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 REGULI PENTRU ALIMENTAŢIE în creşterea porcilor BIO

Publicat: 19 iulie 2022 - 17:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe lângă faptul că acest sistem de producție este apreciat de consumatori datorită faptului că asigură un nivel ridicat de bunăstare și sănătate animală, în țările în care se practică pe scară mai largă, se asigură intrarea pe piață a unor produse de calitate superioară din multe puncte de vedere, însă la un preț pe măsură. 

4 REGULI PENTRU ALIMENTAŢIE

 

1. Este interzisă producția de carne de porc bio de către cei care nu dețin teren agricol în proprietate.

2. Minim 20% din cantitatea de furaj necesară fermei trebuie să fie din producție proprie, iar diferența poate fi achiziționată de la alți fermieri, cu precizarea că și aceștia să fie autorizați în producția bio.

3. Toate materiile prime și ingredientele utilizate în furajare trebuie să fie garantate ca nefiind derivate din organisme modificate genetic și să provină din culturi bio în proporție de 95%.

4. Furajele convenționale pot fi utilizate doar în perioada de tranziție în care ferma trece de la sistemul de creștere convențional către cel bio, durata acesteia fiind aprobată de organismul de acreditare.

 

AVANTAJELE CĂRNII DE PORC BIO


Pe lângă faptul că acest sistem de producție este apreciat de consumatori datorită faptului că asigură un nivel ridicat de bunăstare și sănătate animală, în țările în care se practică pe scară mai largă, se asigură intrarea pe piață a unor produse de calitate superioară din multe puncte de vedere, însă la un preț pe măsură. Nu este deloc neobișnuit ca prețul unui kg de carne de porc bio să aibă un preț mai mare cu 300-500% față de carnea provenită din ferme convenționale. Și, pe bună dreptate, întrucât și costul de producție este mult mai mare!

Este clar că, în viitorul previzibil, marea masă a consumatorilor nu își vor permite aceste prețuri care, în cazul specialităților, pot să treacă de 30 euro/kg.

 

DEZAVANTAJELE PRODUCŢIEI BIO


Dacă avantajele revin în mare măsură consumatorului, fermierul producător de carne de porc bio este însă cel care trebuie să facă față multor provocări, preponderent în privința menținerii sub control a costului de producție, îngrădit fiind şi de numeroasele interdicții amintite.

1. Prima provocare ar fi asigurarea constantă a materiilor prime furajere din surse acreditate bio, al căror preț este, după cum ne putem imagina, cu mult peste cel al ingredientelor convenționale, mai ales dacă ne referim la sursele de proteină vegetală.

2. Apoi, sistemul în sine ridică probleme în privința numărului de porci livrați ca urmare a mortalității ridicate după fătare prin strivirea purceilor de către scroafă, dar și din cauza limitării drastice a tratamentelor și substanțelor veterinare permise, inclusiv a gamei de antiparazitare. Așadar, nu este de mirare că dimensiunea medie a fermelor care produc carne de porc bio nu depășește 200-300 porci livrați anual.

3. Nu în ultimul rând, putem aminti acumulările masive de emisii de amoniac, care sunt mai greu de gestionat în condițiile obligativității folosirii așternutului natural.

4. Pe lângă acestea, nu putem omite și costurile extrem de ridicate cu energia necesară asigurării unor temperaturi minime de confort pe perioada rece a anului, cu impact major asupra costului final pe kg de carne produsă.

5. Nici temperaturile verilor toride nu pot fi ignorate, motiv pentru care, în sistemele cu acces la pășunat umbrarele sunt obligatorii.

 interdictii porci 2_b

În contextul actual al răspândirii Pestei Porcine Africane, creșterea porcilor în sistem bio, cu acces la pășuni rămâne riscul major al unei asemenea investiții!

ATENŢIE! Sunt multe produse din carne de porc scoase la vânzare, mai ales pe internet, cu etichete marcate Bio/Eco/Organic. Nu mergeți pe încredere! Solicitați documente doveditoare ale acreditării!


PRACTICI LIMITATE ŞI INTERZISE ÎN SISTEMELE BIO!


Scurtarea cozilor la purcei este interzisă în sistemul de creștere bio. Dacă ne referim la reproducție este preferată practicarea montei naturale, nefiind însă interzisă inseminarea artificială, cu condiția ca ciclul estral al scroafei să nu fie modificat prin administrarea vreunui produs hormonal.

Tratamentele trebuie menţinute la un minim posibil iar cele preventive, pe bază de antibiotice sunt interzise, cu excepția situației în care viața sau bunăstarea animalelor este pusă în pericol! Vaccinările de rutină sunt limitate și oricum trebuie administrate de către personalul veterinar autorizat, iar aplicarea lor se va regăsi în registrele obligatorii.

 

 

un articol de

IOAN LADOȘI

USAMV Cluj-Napoca

Vizualizat: 334 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?