Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum să ai fătări grupate la capre? 4 metode de sincronizare a căldurilor

Publicat: 21 septembrie 2021 - 17:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mulţi dintre crescători vor să organizeze monta mai devreme şi/sau să grupeze căldurile astfel încât fătările să aibă loc într-o perioadă mai scurtă de timp la sfârşitul iernii sau la începutul primăverii. Cum trebuie procedat?

E mai mult de muncă şi în funcţie de metodă este necesară o investiţie deosebită.

sincronizare calduri la capre_b 

 

Cel puţin 3 avantaje ale sincronizării căldurilor


Prin sincronizarea căldurilor şi gruparea fătărilor avem ca avantaje:

1. Iezii sunt mai uniformi ca mărime şi se obţine un preţ mai bun;

2. Putem face înţărcarea caprelor grupat şi le putem mulge pentru a obţine o cantitate mai mare de lapte;

3. Creşterea valorii genetice a generaţiei următoare prin folosirea inseminărilor artificiale sau chiar transfer de embrioni. Dacă avem în fermă un ţap de foarte mare valoare, prin inseminare, numărul de capre montate de un mascul poate creşte de 3-4 ori.

Cum procedăm?

sincronizare calduri la capre 2_b 


1. Metoda ”efectul ţapului”


Una din metodele mai puţin costisitoare, pe care am recomandat-o recent unui crescător, este folosirea efectului ţapului. Introducerea ţapilor între capre după o perioadă de izolare - de cel puţin trei săptămâni şi la 1,5 km distanţă - poate fi utilizată pentru provocarea şi sincronizarea estrului în timpul sezonului de reproducere, fără tratamente suplimentare la capre. Baza fiziologică a acestui răspuns se datorează parţial mirosului şi vederii. Efectul de ţap are la bază, în special, mirosul emis de secreţia glandelor care se află localizate la baza coarnelor.

În prezenţa ţapului se va induce caprei o creştere a LH şi ovulaţia va avea loc în decurs de 3-6 zile. Rasele mai puţin sezoniere răspund cel mai bine la această metodă. Factorii de care depinde efectul ţapului asupra intrării caprelor în călduri sunt rasa, anotimpul (primăvară sau toamnă), izolarea prealabilă, condiţia corporală şi nutriţia.

 

2. Utilizarea ţapilor vasectomizaţi


Pentru ca efectul de inducere şi sincronizare să fie mai mare, respectiv pentru detectarea caprelor care intră în călduri, putem folosi, înaintea şi în timpul sezonului de reproducţie, ţapi vasectomizaţi care sunt infertili în urma secţionării (chirurgicale) a cordoanelor deferente care transportă spermatozoizii de la testicule la penis. Cu toate acestea, libidoul său şi interesul pentru împerechere rămâne în continuare ridicat. Ţapii utilizaţi pentru detectarea estrului pot fi echipaţi cu un ham care are în faţa pieptului o cretă pe bază de ceară şi care va marca femelele în călduri atunci când sunt montate. Dacă efectivul de capre este verificat de două ori pe zi, femelele marcate pot fi separate şi împerecheate cu ţapul ales. În acest fel va creşte eficienţa organizării sezonului de reproducţie.

sincronizare calduri la capre 3_b

Despre Manipularea duratei zilei lumină şi Administrarea de hormoni citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 sptembrie 2021!

Cumpără Revista FERMA în format electronic de AICI!

 

Consultaţi medicul veterinar!


Utilizarea oricărui protocol care include folosirea hormonilor trebuie făcută numai consultarea medicului veterinar pentru a nu afecta sănătatea caprelor.

Rămâne la îndemâna crescătorului dacă doreşte sincronizarea la capre şi ce metodă alege să aplice.

ŢAPI APŢI PENTRU MONTĂ

Nu multor crescători le place să se ocupe de ţapi. Sunt mari, puternici şi au un miros respingător. Din acest motiv, ţapii sunt adesea trecuţi cu vederea în managementul efectivului. Însă asta este o mare greşeală. Click AICI şi află câteva sfaturi practice la pregătirea ţapilor pentru reproducţie!

 

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 2082 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?