Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 componente majore ale biosecurităţii în ferme

Publicat: 15 iunie 2022 - 17:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sfârșitul primăverii marchează o activitate importantă în fermele de ovine și caprine: înţărcarea mieilor și a iezilor, ceea ce presupune restructurarea efectivelor de oi/capre mame și formarea turmelor de tineret.


Biosecuritatea în sens larg

 

Înțărcarea determină un stres puternic atât pentru oile/caprele mame, dar mai ales pentru tineret, ceea ce duce la scăderea rezistenței organismului, și poate constitui baza pentru apariția unor boli infecto-contagioase în fermă. Pentru a preveni apariția și evoluția bolilor trebuie să aplicăm unele măsuri de biosecuritate în fermă.

Un regim bun de biosecuritate ar trebui să existe întotdeauna pentru a îmbunătăți eficiența fermei, pentru a proteja fermele învecinate, mediul rural, sănătatea animală și umană. Biosecuritatea nu înseamnă doar protejarea animalelor ci și protejarea crescătorilor, a familiei și a muncitorilor din fermă.

biosecuritatea in ferme 1_b 

9 moduri prin care bolile pot să ajungă în fermă

 

Orice persoană care vizitează o fermă de ovine/caprine și nu ia măsuri eficiente de biosecuritate la intrarea și la ieșirea din incinta acesteia, riscă să răspândească boli în și dinspre acel spațiu.

Boala nu este întotdeauna evidentă, mai ales în stadiile incipiente. Bolile infecțioase pot fi răspândite între fermele de ovine/caprine prin:

1. introducerea animalelor bolnave;

2. introducerea animalelor sănătoase care s-au recuperat după boală, dar acum sunt purtătoare;

3. circulația vehiculelor și utilizarea echipamentelelor în interiorul și în exteriorul fermei;

4. îmbrăcămintea și încălțămintea persoanelor (antreprenori, alți fermieri, veterinari, vânzători, muncitori etc.) care se deplasează între turme;

5. cadavrele, placenta și țesuturile fetale trebuie îndepărtate imediat din zonele de creștere a oilor/caprelor; se vor distruge prin îngropare sau ardere.

6. furaje, în special cele cu risc ridicat de a fi contaminate cu fecale;

7. apă contaminată (ape de suprafață, pâraie și râuri etc.);

8. manipularea și depozitarea deficitară a gunoiului de grajd nefermentat;

9. alte specii de animale domestice sau sălbatice precum câini, pisici, rozătoare, păsări și insecte.

 biosecuritatea in ferme 2_b

Componentele biosecurităţii

 

Biosecuritatea urmărește reducerea/prevenirea introducerii de noi boli într-o fermă din surse externe și vehicularea (răspândirea) lor în interiorul fermei.

Alternativ, „biosecuritatea” este restricționarea agenților patogeni, care cauzează boli, ce intră sau ies dintr-un perimetru în care sunt prezente animalele de fermă.

 

1. IZOLAREA STRICTĂ

Izolarea strictă previne contactul între grupurile de oi/capre, după sosirea în fermă, și reduce riscul de răspândire a agenților infecțioși. În acest sens, pentru animalele introduse în fermă se vor institui cel puțin 30 de zile de carantină.

Asigurați-vă că oile/caprele nu împart pășunile comunitare cu animalele altui fermier. Se va păstra o distanță de siguranță față de gardul care delimitează pășunea pentru ferma vecină.

2. CONTROLUL MIŞCĂRII

Include circulația vehiculelor, animalele și traficul de persoane care ar putea introduce o boală în teritoriul gestionat de d-voastră. Asigurați-vă că metodele de lucru sunt concepute pentru a minimiza, acolo unde este posibil, mișcarea persoanelor, vehiculelor sau echipamentelor în zonele în care sunt ținute oile/caprele.

Păstrați o evidență a vizitatorilor fermei dvs.

oo

3. SALUBRIZAREA ÎN FERMĂ

Presupune dezinfecția materialelor, a persoanelor și a utilajelor care intră în fermă, dar și a utilajelor și a personalului din fermă.

Spațiile funcționează după principiul totul plin - totul gol și după fiecare serie trebuie făcută curățire mecanică, spălare și dezinfecție urmată de o perioadă de repaus.

Curățați întotdeauna echipamentul după utilizare. După curățare, lăsați toate suprafețele să se usuce complet. Apoi aplicați un dezinfectant direct pe suprafețele curățate.

Selecția și/sau utilizarea dezinfectanților va depinde de proprietățile corozive, mecanismul de acțiune, prezența materiei organice și agenții patogeni de care vă faceți griji.

Schimbați periodic dezinfectanții pe care îi utilizați pentru a evita ca agenții patogeni să devină rezistenți la acțiunea compușilor unui anumit dezinfectant.

Contactați o firmă specializată care să aplice deratizarea. Montați plase de protecție împotriva păsărilor în locurile pentru depozitarea cerealelor.

4. SELECŢIA ANIMALELOR

Cumpărați animale doar din ferme unde se cunoaște istoricul stării de sănătate, pentru a reduce riscul de infecție. Nu aduceți niciodată oi/capre fără să cunoașteți istoricul vaccinărilor. Tundeți oile înainte de a le introduce în fermă.

Cum stiți dacă aveți o problemă de sănătate la animale?

Animale sănătoase

Semne de boală

Poftă de mâncare

Lipsa poftei de mâncare

Păr lucios

Păr fără luciu, cade în cantitate mare

Sociabile

Se izolează

Ochi stălucitori și limpezi

Ochi care curg

Condiție corporală bună

Slăbire

Temperatura normală 38,5-40oC

Febrile 41oC sau hipotermie sub 36,5oC

Picioare puternice

Șchiopături, imflamații și dureri articulare

Gingii roz

Gingii palide

Dejecții normale

Diaree

Alertă, vioaie

Letargică

Respirație normală 12-20/min

Respirație dificilă, tuse, rapidă

Urinează fără dificultate

Dureri la urinare sau nu poate urina

Doar la capre - Coada ridicată

Coada lasată

 

Deficitul de informaţii privind caracteristicile speciei, hrana şi comunicarea cu alte animale afectează necuvântătoarele. Află de AICI ce este şi cum se manifestă stresul informaţional la animal?

 

Crescătorii de capre performanţi stabilesc obiective pe termen lung pentru ca afacerea lor să prospere. Alţii se gândesc doar să supravieţuiască. Află 7 obiective-ţintă în creşterea tineretului de reproducţie!

 tach-care_b

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

LUDOVIC CZISZSTER

USAMVB Timişoara

 

Vizualizat: 540 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?